BÜLENT SAYLAM

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) 11. Komite tarafından bölgemizdeki konaklama tesislerine yeni gelen sürdürülebilir turizm sertifikası hakkında bilgi verildi. Bilgilendirme toplantısına Meclis üyesi Mustafa İşçimen, Meclis Başkan Yardımcısı Cüneyt Yüksekdağ ve Meclis Üyesi Onur Şapçı katıldı. Konaklama sektöründeki üyelerini süre konusunda uyaran İşçimen, 31 Aralık 2023 tarihine kadar sürerin olduğunu ancak çalışmalara şimdiden başlamanın önemli olduğunu söyledi.

ÇELİŞKİLER AJANSA İLETİLDİ

Konuyla ilgili olarak ilk söz alan Mustafa İşçimen açıklamaya şöyle başladı: “Odamız olarak güvenli turizm sertifikası ve sürdürebilir turizm sertifikası arasında bazı çelişkilerin yaşandığını Türkiye Tanıtımı ve Geliştirme Ajansına ilettiğimizi de üyelerimize aktardık. Ocak 2022'de imzalanan Türkiye'deki sürdürülebilir turizm programında 31 Aralık 2023 tarihine kadar özellikle üç aşamalı olan bu sertifika programının birinci aşamasını Basit Konaklamalı Turizm İşletmeleri ile turizim işletme belgesi işletmelerin alma zorunluluğu üyelerimize bildiriyoruz.” 

AMAÇ, DÜNYA TURİZMİNİ TÜRKİYE TURİZMİNİNE ENTEGRE ETMEK

Konunun ciddi olduğunu hatırlatan İşçimen, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu konuda bütün konaklama tesislerinin özellikle danışman firmalardan destek almaları çok önemlidir. Çünkü yol haritasında açılması gereken çok konular var. Eğitimler var bu eğitimlerin alınması lazım. Burada esas amaç şu esas amaç dünyadaki sürdürebilir turizmi veya dünyadaki turizm olayına Türkiye'nin turizminine entegre etmektir. Alt yapısıyla tamamen birebir örtüşmesi sağlamak amacıyla yapılan bir programdır. Mal alımından, sıfır atığa, enerji tasarrufunu da içeren bir programdır.”

10 AY VAR HEM ÇOK UZUN HEM ÇOK KISA SÜRE

Programdaki şartların yerine getirilme tarihinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar olduğunun altını çizen İşçimen, “Otellerden sosyal hayatımıza kadar yansıyacak bir program olacak. Biz Keşan TSO olarak, konaklama sektöründeki üyelerimize özellikle 31 Aralık 2023'ün son zamanları kalmamasını tavsiye ediyoruz. Uzun uğraşlı bir süreç bu süreçte mutlaka eksiklerimiz olacak. En azından bir iki denetleme geçirip eksiklerimizi tamamlamayı daha uygun görüyoruz. Bu işler bir bir buçuk ayda olacak işler değil. O yüzden önümüzde 10 ayımız var. Hem çok uzun süre hem çok kısa süre olarak tanımlıyoruz. Bu konuda konaklama sektöründeki üyelerimizin bizden her zaman destek alabileceklerini bildirmek istiyorum.”

TÜRKİYE GENELİNDE STANDART BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜRMEK

Onur Şapçı da bakanlık tarafından kapsamlı bir çalışma başlatıldığını belirterek, şunları söyledi: “Güvenli Turizim sertifikasına benzer bir sürecin daha da detaylandırılmış bir versiyonunu görüyoruz. Amaç burada konaklamayı Türkiye genelinde standart bir yapıya dönüştürmek.”

TURİZM BELGESİNİN İPTALİNE KADAR SÜREÇ GİDİYOR

Cüneyt Yüksekdağ da programla işletmelerde personel artışına neden olabiliceğini söyleyerek şunları aktardı: “Yaptırım gücünü cezalara bağlamış evet cezaları ağır iki uyarı yapıyor iki ceza kesiyor ondan sonra belgesi nereye bağlı olursa olsun belediye, turizim bakanlığı iptaline kadar yanlış anlamadıysam bu tarzda gidiyor. Satın almaları ayrıştırıp bir yerde toplamak ve bunların tüketimini azaltmak aynı zamanda işte enerji tasarrufu biraz daha yenilebilir enerji ve minimum katı yakıtlar ya da bu tarzdaki enerjiyi yapmak, su tüketimini azaltmak bunları istiyorlar. Bunları isterken otelcinin fazladan iki ya da üç eleman kullanıp günlük raporlaması biraz zorlayacak. Katı atıkların yine ayrıştırılması belki yine 2-3 elemanı denk gelecek. Bunlarla ilgili geçiş süreçleri var yaşanacak ama hep beraber göreceğiz.” 

BÖLGE TURİZMİNDE ARTIŞ OLACAK

Mustafa İşçimen de bölgemizin turizm açısından depreme rağmen bir artış göstereceğini bunun sebebinin de Ege ve Akdeniz Bölgesindeki turizm tesislerinin konaklama ücretlerinden dolayı turistlerin Kuzey Ege’ye yönleneceğini hatırlattı.