Medya Cafe yeniden ekranlarda

HABER MERKEZDE

Medya Keşan Gazetesi’nin canlı yayın programı Medya Cafe, geçtiğimiz Cuma akşamki yayınıyla uzun bir aradan sonra tekrar izleyiciyle buluştu. 

Medya Keşan Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Bülent Saylam, Editör Mehmet Aytaç ve Gazeteci Erdoğan Demir’in hazırlayıp sunduğu programda Keşan gündemi değerlendirildi.

OKULLAR İÇİN 2 YIL ÖNCE YAPILAN ÇAĞRI GÜNDEM OLDU

Medya Cafe’nin yaklaşık 2 yıl önce Keşan’daki okul binalarının durumunun ne olduğu ve depreme gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dair çağrıları, ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından tekrar gündem oldu. Medya Cafe yorumcuları Bülent Saylam ve Mehmet Aytaç, birçok kez okul binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını sorgulamıi ve yetkililere çağrı yapmıştı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Keşanlı velilerin, okullarının durumu üzerine dilekçeler vererek harekete geçmesi, Medya Cafe’de yapılan yorumların haklılığını ortaya çıkardı. 

“SÜREÇ İÇERİSİNDE İNÖNÜ OKULU YIKILDI”

Konuyla ilgili söz alan Mehmet Aytaç, eski belediye binasının yıkımı sırasında okullar ile ilgili çok sayıda çağrıda bulunduklarını söyleyerek; “Israrlı yayınlarımız ve sorularımız oldu. Okullarımızın durumunu hep sorduk. Süreç içerisinde İnönü İlkokulu’nun yıkım kararı çıktı. Bizim çağrılarımızdan dolayı mı yoksa başka girişimler nedeniyle mi oldu bilmiyorum ama en azından biraz müsterih olduk. Şimdi de velilerin girişimiyle Anafartalar İlkokulu boşaltıldı ve yıkılacak. Cumhuriyet Ortaokulu ile ilgili de aynı girişimler olduğunu öğrendik. Şimdi şunu sormam lazım. Ya Kahramanmaraş’taki deprem yaşanmasaydı? 11 ilimizi yıkan deprem olmasaydı, bu işler olmayacak mıydı? Cevap veriyorum, olmayacaktı. Çünkü biz böyleyiz maalesef. Başımıza gelirse veya yakınımızda olursa önlem almaya çalışıyoruz. Tabi bu sadece okul meselesi de değil. Diğer kamu binaları, oturduğumuz apartmanlar gibi birçok sıkıntı var” dedi. 

“KEŞANIN YÜZDE YÜZÜ RİSKLİ BENCE”

Aytaç, Keşan Belediyesi tarafından düzenlenen Deprem Çalıştayı’nda açıklanan Keşan’ın risk haritasına atıfta bulunarak; “En yetkili ağızlar, Keşan’ın ortalama yüzde 67’sinin riskli yapılardan oluştuğunu söylediler.  Merak ediyorum risk algısı neye göre yapılıyor? Sadece 1999 depreminden önce yapılan binalar mı risk kapsamına alınıyor? Risk, yapım yılına göre mi yoksa yapım şekline göre mi değerlendirilmeli? Son depremlerde 2 yıllık, 4 yıllık, 5 yıllık yeni binaların da nasıl yıkıldığını gördük. Bu yüzden bence risk Keşan’da da yüzde yüzdür” şeklinde konuştu. 

DEMİR: “AFAD’IN SENARYOSUNA GÖRE BELİRLENEN 311 BİNA HANGİLERİ”?

2019 yılında AFAD tarafından yapılan bir similasyon örneğinde olası bir depremde Keşan’daki 311 binanın yıkılacağı yönündeki senaryoyu hatırlatan Erdoğan Demir ise; “Bu 311 bina Keşan Belediyesi’ne bildirildi mi? Bu 311 bina olarak söyleniyorsa biliniyor demek ki hangi binalar olduğu. Bu binalar Keşan Belediyesi’ne bildirildiyse ne yapıldı şimdiye kadar?” dedi. Demir, AFAD yetkilerini bu senaryolar üzerine açıklama yapmaya da davet etti. 

SAYLAM: “AFAD’TAN BİLGİ ALAMADIK”

Bülent Saylam da AFAD’tan bilgi alma konusunda yaşadığı sıkıntıyı aktararak şunları söyledi: “Bizim Erikli’de bulunan AFAD logolu konteynırlar ile ilgili yaptığımız bir haber vardı. Bununla ilgili bir haber yaptık. Bunların neden afet bölgesine gönderilmediği konusunda vatandaşların sorularını yazdık. Ertesi gün önce AFAD Keşan sorumlusunu aradık. Daha sonra ondan çok bilgi alamadık. Ardından Keşan Kaymakamlığı’nı aradık. Onlar da bilgi vermediler. Daha sonra bari Belediye Başkanı’nı arayalım dedik. Kendisi bana konu hakkında bilgi verdi. Daha sonra Edirne AFAD İl Müdürlüğü’nü aradık. Maalesef ondan da cevap gelmedi. Beni Edirne Valiliği Yazı İşleri Müdürlüğü’ne yönlendirdiler. Oradan da bir şey alamadık. Edirne Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler’den yardımcı oldular. Bu konteyrnırların Çanakkale Ayvacık’ta 2019’da olan depremden sonra bizim bölgemize geldiğini öğrendik. Öyle kalmış ve Keşan Belediyesi ile ilgili protokol imzalanmış. Erikli’de günü birlik çalışan vatandaşlar için kullandılığını öğrendik.”

Saylam’ın açıklamasının ardından konuşan Demir, kendisine ulaşan bilgileye göre söz konusu konteynırların bir kısmının kamyonla Erikli’den alınıp bir yere götürüldüğünü ama neresi olduğunu bilmediğini kaydetti. 

“ALİPAŞA HALK ÇARŞISI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”

Demir, deprem ile ilgili sözlerine Alipaşa Halk Çarşısı’nın durumunu sorarak devam etti. Alipaşa Halk Çarşısı’nın riskli durumu ile ilgili Bilirkişi raporuyla birlikte mahkemenin, binanın risk taşıdığı yönündeki kararın Keşan Belediyesi’ne tebliği ile ilgili yaptığı haberi de hatırlatarak şöyle devam etti: “Alipaşa Halk Çarşısı’nda ile ilgili İkinci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin bu binayla ilgili bir kararı bize ulaştı ve biz de bunu bir haber olarak yaptık fotoğraflarıyla. Yine diğer bilirkişi raporu da var burada. Arsa sahibi bu konuyu dile getirdi bize de bu konuyu haber yaptık. sonra 2-3 gün geçti ama hiçbir cevap yok. İki gün sonra oradaki esnaf bizi aradı böyle bir haber yayınlanıyor ama bize ruhsat veriyor belediye dediler. Biz de cevap yok ruhsat var diye başka bir haber yaptık. Geçtiğimiz pazar günü Sayın Belediye Başkanı’nın yaptığı basın toplantısında kendisine bu konuyu tekrar sorduk. Dedi ki bu konuyu biz takip ediyoruz ve sizin haberiniz bunu hızlandırdı bu çalışmaları dedi.  Ben buradan Sayın Başkan’a şunu sormak istiyorum. Peki, hızlandırdı da şu anda ne bir cevap verdiniz ve yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi vermediniz sayın başkanım. Bu konuda kamuoyunu keşke bir aydınlatsaydınız, konu nedir ne değildir diye. Bilirkişi raporunun üzerine de herhangi bir çalışma yapılmadığını gözlemliyoruz.”

Medya Cafe’nin tamamını Medya Keşan Facebook ve YouTube kanallarından izleyebilirsiniz.