Keşan Kent Konseyi tarafından, Mecidiye’ye açılmak istenen kalker ocağı hakkında yapılan açıklamada, dilekçe vererek ÇED sürecine itiraz etmek gerektiği belirtildi. Konuyla ilgili itirazda bulunacak kurum ya da bireylere her türlü desteğin verileceği kaydedilen açıklamada, “Saros yılladır katlediliyor. Bu güne kadar gerçekçi bir ‘Hayır’ı örgütleyemediğimiz için her şeyi para zanneden doğanın yağma ve talancıları Saros’u bitirecek yeni bir kalker ocağı açma girişiminde bulunmuş durumdalar.

ETKİLİ BİR MÜCADELE VERMEYE VAR MISINIZ?

Yeni açılacak Kalker Ocağının Saros’un akciğerleri olan hem ormanlara hem doğaya hem de deniz altı güzelliklerine sahip olan İbrice Limanı’na vereceği zarara karşı hukuk ve bilimin rehberliğinde etkili bir mücadele vermeye var mısınız?  Bu gün Mecidiye’de yapılmak istenen ‘Bu dünyada zulüm var ama demek ki katmerlisi böyle oluyormuş’ dedirtiyor.

 Mecidiye İbrice Limanı'nın yanı başına açılmak istenen yeni Kalker Ocağı'na ilişkin ÇED süreci başlamıştır. Proje Tanıtım Dosyası Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sitesinde altı gün önce yayınlandı.” denildi.

TAMAMI ORMAN ARAZİSİ

Kalker ocağı sahasının Mecidiye’ye çok yakın bir bölgede yer aldığı belirtilen açıklama, “İşletme ruhsatı alınan 20,70 hektar alanın tamamı orman arazisidir. Kalker ocağı sahası Mecidiye köyüne 1250 metre yakınlıktadır. Açık ocak işletme yöntemi ile işletilecek ocaktan delme ve patlatma ile elde edilecek tüm kalker miktarı yılda 360 bin ton olacaktır. Çıkarılan kalker 150 metre mesafedeki yıllık 360 bin ton kapasiteli Kırma Eleme Tesisinde ayrıca kırma işleminden geçirilecektir. Kullanıma hazır hale getirilen günlük 60 kamyonluk malzeme Mecidiye Köyünden geçirilecektir. Bu da Mecidiye’den geçecek günlük mevcut kamyonlara 60 kamyonun eklenmesi demektir

Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Planı plan hükümlerinin 3. 24 nolu madencilik faaliyetlerine ait plan hükmünün yürütmesi Danıştay 6. Dairesi tarafından önce durdurulmuş sonra da iptal edilmiştir. Bugün yapılmaya çalışılan bu işlemin yasal dayanağı yoktur.

 Danıştay Trakya'da madencilik faaliyetlerinin uygulanabilmesi için siyasi iktidarın yargı kararlarını gözetmesi ve uygulaması gerektiğini vurgulamaktadır.” şeklinde devam etti.

YARIN ÇOK GEÇ OLACAK

Kent Konseyinin, konuyla ilgilenecek herkese desteğe hazır olduğu kaydedilen açıklama, şöyle sona erdi: “Hukuken ve bilimsel olarak bu kadar haklı iken odalar, birlikler, muhtarlıklar, kooperatifler, dernekler belediyeler ve bireyler mağdur olmayı bırakıp muhatap olmadıkça yıkım projeleri devam edecek.  Saros ormanlarının, tarım alanlarının, canlı sağlığının, turizmin ve doğanın öldürülmesine kuru bir ‘Hayır’ yetmez.

HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

Siyasi şov veya siyasi çatışma ile bunun üstesinden gelinemez. Keşan Kent Konseyi olarak her türlü desteğe hazırız. Bu gün yapılması gereken bütün küçük siyasi hesapları kenara bırakıp hemen dilekçe vererek ÇED sürecine itiraz etmektir. Yarın çok geç olacak. İtiraz edecek kurum veya bireylere her türlü desteği vermeye hazırız.”