İlçemiz kütüphanesinin zengin bir kitaplığı ve her türlü okuma imkânı sunulmaktadır.

Oğlumun ilk ve ortaokul yıllarlında kütüphaneye ilgisi nedeniyle bende gidip geliyordum o yıllar personel bakımından içler acısıydı bir hizmetli arkadaş canla başla uğraşıyordu.

10.12.2022 Cumartesi günü kütüphaneyi ziyarete gittiğimde genç, dinamik ve güler yüzlü bir personel ile karşılaştım. Gayet mütevazı bir şekilde nasıl yardımcı olacağını sordu. Bende kendimi tanıtıp sonra emekli olduğumu ilçemiz kütüphanesini merak ettiğim için ziyarete geldiğimi belirtikten sonra gelmiş iken bir kitap aldım. He kütüphaneye gelip de üye olmadan gidilmez dedim bir de üye oldum. Personelin, üniversite kütüphanecilik mezunu olduğunu öğrenince daha mutlu oldum. Nereden nereye demekten de kendimi alamadım.  Memur kardeşimize ilgilerinden dolayı memnuniyetimi belirtip teşekkür ederek ayrıldım.

Maalesef bizler bu imkânları yeteri kadar kullanmıyoruz. Tek sıkıntı Kütüphanenin, merkeze uzak olması ama bu da mazeret olmaması lazım. Belediyenin kütüphanesin den faydalanabiliriz. Akıllı cep telefonların hep zararlı taraflarını konuşuruz. Faydalı taraflarını hiç tartışmayız. Ben olaya şöyle bakıyorum neşteri doktor kullanırsa bir can kurtarır. Ama bir cahil kullanırsa can alır.

Sosyal medyada tik toklara gireceğine her türlü bilgilere ulaşma imkânınız var iken neden zararlı amaçlarla kullanıyoruz çocuklarımıza kötü örnek oluyoruz.   Acaba diyorum mücadele etmeden hazırcılığa mı alıştık elimizde akıllı telefonlar her türlü habere ve bilgiye bir tıkla ulaşabiliyoruz.  Ansiklopediye gerek kalmıyor.

Televizyonlarda yemek programları (kimin elli kimin cebinde), diziler beynimizi uyuşturuyor gibi geliyor bana. O kitap kokusu bambaşka o kukusunu alırsan bir daha kitabı karıştırmaktan vazgeçemiyor insan. Şöyle düşünüyorum da İlçemizde kitap ve günlük gazete okuyan yüzde kaçtır acaba diye soruyorum kendime ve iyimser olarak bakıyorum yüzde yirmi beş vardır herhalde.

M. Kemal ATATÜRK; “Eğer Kitap Okumasaydım Yaptıklarımın Hiç Birini Yapamazdım’’ Demiştir.  ATATÜRK’ün özelliğine değinen Falih Rıfkı Atay,  kitap okumanın değerini anlatmıştır.

“Mümkün  olsaydım  her karış toprağa buğday eker gibi kitap ekerdim.” – Horace

“Akıllı adam hem kitapları hem de doğrudan doruya hayatı okur.” (Lin Yutang )

Bunları çoğaltabiliriz.  Bir beyin Cerrah doktoru felsefe kursu alıyor. Biz felsefe ile ne işi olur beyi cerrah doktorunun deriz. Öte yanda bir emekli ücret ödeyerek felsefe dersi alıyor.

“Kitaptan sana vahyolunan oku” (Ayet)

“Bana Bir Harf Öğretenin Kölesi Olurum” (Hz. Ali)

Görülüyor ki dinimizde okumaya önem vermiştir. Boş zamanlarımızı okumakla geçirebilir isek hem bilgi sahibi hem de zamanımızı değerlendirerek mutlu oluruz. Öğrenmenin yaşı yoktur derler büyüklerimiz.

10.12.2022

Eyüp KÖK