CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ve Sazlıdere Muhtarı Mehmet Özdemir, dün TV 5’te canlı yayınlanan Haber Merkezi programına katılarak, Sazlıdere’de inşa edilen FSRU Limanı’na yanaşan ilk gemiye tepkilerini aktardılar.

MEHMET AYTAÇ

Program Sunucusu Esra İnce’nin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Gaytancıoğlu, Saros FSRU Limanı’nın fay hattı üzerine yapıldığını söyleyerek; “İskenderun Limanı biliyorsunuz yandı. Ciddi bir tehlike arz etti. Ondan öncesinde Tüpraş Limanı da yanmıştı. Burası fay hattı üzerinde. Burada da bir deprem olursa, 55 bin atom bombası büyüklüğünde bir deprem olacağı söyleniyor, yine yangın olabilir. Buraya milyonlarca dolar para harcandı. Hukuk, bilim adamları ve halk karşı çıkmasına rağmen buraya bu FSRU Liman Projesi yapıldı. Başka ülkelerin doğalgazı buraya gelecek sıvı halde, burada işlenerek gaz halinde başka ülkelere aktarılacak. Türkiye bundan biraz para kazanacak ama yazık günah değil mi? Doğamız katledildi, çevremiz katledildi, on binlerce ağaç kesildi” dedi. 

“DEPREMDE TÜRKİYE’NİN BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMİ DE ZARAR GÖRDÜ”

Deprem bölgesindeki izlenimlerini de anlatan Gaytancıoğlu, depremde tarımın ve hayvancılığın da büyük zarar gördüğünü ifade ederek, yapılaşmanın bilim adamları ve şehir plancılarıyla birlikte yapılması gerektiğini vurguladı. Gaytancıoğlu şöyle konuştu: “Doğa ile mücadele edilmez, doğa ile dost olmak lazım. Doğa diyor ki; benimle yaşayabilirsin. Tarım yap, hayvancılık, sanayi tesisi de kur ama doğanın istediği yere. Doğa diyor ki alüvyon tabanlı yerlere yani Hatay’ın Antakya’nın merkezinin ne kadar yıkıldığını gördük. Asi Nehri geçiyor, Amik Ovası var. Buralarda tarım yapılması lazım. Gerek bahçe tarımı, sebze, tarımı, meyve tarımı, bitkisel üretim, hayvanlar üretim yapılması gerekirken, oralara koca koca binalar dikilmiş. Çiftçi başka yerlere gönderilmiş ve çiftçi borçlandırılmış yıllarca. Üretim yapmak istemiş, hayır biz ithalat yapacağız denmiş. Tarım alanları maalesef kamu yararı denmiş, yanlış bir şekilde havaalanı yapılmış dümdüz ovaya. Hava alanına, ten istasyonuna, sanayi tesisine hiçbirine karşı değiliz. Ama bunun bilim kurulu var, inşaat mühendisleri, şehir plancıları var. Hep beraber oturulur, nereye şehirler yapılacaksa kararlaştırılır. Deprem bölgesinde tarım ve hayvancılık çok zor durumda. Türkiye’nin tarımsal üretimim %15’inin karşılandığı yerlerde şu anda çiftçimiz devletin sıcak yüzünü bekliyor, destek bekliyor. Treni beklemiyor, bedelsiz ödeme bekliyor.”

ÖZDEMİR: “TAM BİR FACİA HER AN OLABİLİR”

Programa bağlanan Sazlıdere Köyü Muhtarı Mehmet Özdemir ise, “Bu limanın buraya yapılmasını en baştan beri ne köylü ne de bilim adamları istedi. Fakat inadına biz bunu yapacağız dediler ve yaptılar. Burası fay hattı üzerinde. Saros’tan fay hattı geçmektedir. Yarın öbür gün aynı İskenderun Limanı gibi bir facianın yaşanmayacağına dair hiç kimse garanti veremez. Yapılmaması gereken yere bu liman yapıldı, yanlış yapıldı. Saros kendi kendini temizleyen denizlerde bir tanesi. Fakat çok derin olmayan bir deniz. Yarın buraya gemiler yanaşmakta zorlanacak. Balık nesline zarar verecekler. Dolayısıyla tam bir facia her an olabilir” dedi.