MURATARKAN
PROJENİN ÇOK FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORUZ
SİROMA projesinin yıllardır süregelen bir birikimden meydana geldiğini söyleyen Savcu, “Keşan’da hedeflenen kitleye ve gruba bir an önce faydalı işler yapabilmemiz için bu işte bir öncelik yaptık. Mart ayı sonunda Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım ve konuyla ilgili olarak diğer bakanlarımız ile SİROMA’nın büyük bir tanıtımı yapılacak. Şuanda öngörülen tarih 29 Mart 2017’dir. Bu proje 2009 yılından bu zamana kadar üzerinde çalışılmış ve bu çalışmaların tamamlamasının ardından ortaya çıkmış olan bir projedir. Büyük bir projedir. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu önderliğinde yapılan roman çocuklarının kaliteli eğitime erişebilmesi çalıştayının zamanında proje koordinatörlüğünü yapan Kırklareli Valisi Sayın Esengül Civelek’in yaptığı çalışmanın raporları bu projeye eklendi. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik ile birlikte romanların işgücü piyasasına kazandırılması ve adapte olması çalışmaları da yapılmıştı. Bu proje de eklenince proje birleşti. Geçtiğimiz zaman zarfında Dönemin Başbakanı ve şu andaki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın roman açılımı projesi de eklenince bu proje çok büyük bir proje haline gelerek bu zamanlara kadar geldi. Projenin ilk olmasından dolayı çok faydalı olacağına inanıyoruz. Proje şuanda 12 pilot ilde ve toplam 20 tane birim ile hayata geçiyor. Bu iller Adana, Edirne, Adana, Ankara, Balıkesir, Hatay, Eskişehir, Hatay, Kırklareli, Manisa, Mersin, Tekirdağ’dır. Edirne de 3 birim var, birisi Keşan’dadır. Bu projeye ne kadar değer verildiğini de gösteriyor. İnsanlar bile hemen doğduğunda yürümüyor. Bunun bir yaşam hikayesi var. Proje zamanla kendini göstererek yararlı olacak. Keşan’da 4 Bakanlığımızın onayı ile arabulucu olarak ben atandım. Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanımız, Milli Eğitim Bakanımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız, Sağlık Bakanımızın imzaları ile atanmam Fahrettin Savcu olarak bana onur ve gurur veriyor. Bu projede Sayın Bakanlarımızı mahcup etmeyeceğiz.” dedi.
PROJE ROMANLAR BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM DEZAVANTAJLI VATANDAŞLARIMIZI İLGİLENDİRİYOR
Projenin, Roman vatandaşların yanı sıra yaşam standartları düşük, iş bulması güç olan veya topluma adapte olamamış vatandaşları da kapsadığını belirten Savcu sözlerine şu şekilde devam etti. “Bu proje sadece roman vatandaşları kapsıyor diye bir şey yok. Bu proje romanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde ve aynı zamanda da dezavantajlı vatandaşlarımıza yönelik bir çalışmadır. Bizim kriterlerimizde dezavantajlı olmanın önü açıktır. Vatandaşlarımız fakir olabilir, eğitimsiz olabilir, işsiz olabilir. Birimimize gelen dezavantajlı roman olmayan vatandaşlarımıza bizim yardım etmeme durumumuz söz konusu olamaz. Romanlar başta olmak üzere tüm dezavantajlı kriterlere uyan bütün vatandaşlarımızı ilgilendiren bir projedir. Mesela Hatay ili de proje içerisinde. Neden Hatay’da çok roman var mı? Yok ama dezavantajlı vatandaşlarımız var. Bakanlıklarımızdan gelen talimatlar üzerine vatandaşlarımıza iş başı eğitim seminerlerini, İş-Kur’un gönderdiği eğitimciler tarafından veriyoruz. Birtakım kurslar veriyoruz. Bu kurslarda sadece roman vatandaşlar olacak diye bir gaye yok. Herkese kapımız açık. Örneğin Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile birlikte, doğru ilaç kullanımı ile ilgili eğitimler vereceğiz. Mahallelerimizde sağlık taramaları yapacağız.”
SİSTEMİN AMACINA ULAŞMASI İÇİN 4 BAKANLIĞIMIZ SEFERBERLİK İLAN ETMİŞ DURUMDA
Projenin amaç ve hedefleri arasında, Romanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde özellikle Romanların iş gücü piyasasına girişlerini kolaylaştırarak, sosyal içermeyi artırmak olduğunu belirten Savcu şunları kaydetti: “Bu proje için toplamda 11 milyon Euro gibi bir bütçe var. 20 tane Sosyal Hizmet Merkezi var. Proje için ayrılan bu para derneklere dağıtılıp, derneklerin de bu paraları yardım şeklinde dağıtılacak muhabbeti tamamen uydurma ve gerçek dışıdır. Bu tür muhabbetler projeyi baltalamak için yapılan birtakım girişimlerdir. Doğru bir tanedir. Bütçe tamamen düşünülen hedef kitleler için eğitim, sağlık, istihdam gibi konularda harcanacaktır. Bizim ne vatandaşa ne de başka bir kuruma para verme gibi lüksümüz yok. Genel merkez ve SİROMA üst ekibinin de para verme gibi uygulaması yok. Biz kendimiz dahi bütçeyi göremiyoruz. Sistemin amacına ulaşması için 4 bakanlığımız seferberlik ilan etmiş durumda. Projenin amaç ve hedefleri, romanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde özellikle Romanların iş gücü piyasasına girişlerini kolaylaştırarak, sosyal içermeyi artırmaktır. Kültürlerin korunarak istediğimiz istihdamlık seviyesine gelebilmektir. Yani sosyal içermenin gerçekleşmesidir. Beş hedefimiz vardır. Eğitim, sağlık, istihdam, sosyal koruma ve yardım hizmetinin kalitesini arttırmak. Kamu Hizmeti sağlayan kurumlar arasındaki koordinasyonu arttırmak. Sosyal içerme hakkında bilgi ve farkındalığı arttırarak toplumsal uyumu ve bütünlüğü arttırmak. Hedef grupların kamuya erişimlerini ve taleplerini arttırmak. İstihdam edilebilirliklerini arttırmak. Sadece iş bulmak değil, istihdam edilebilirliği de arttırmaktır. Avrupa Birliği de bu projeye dahildir.”
KISA SÜREDE ÇOK ÖNEMLİ GERİ DÖNÜŞLER ALDIK
SİROMA Projesinde eğitimcilere de eğitim verildiğine dikkat çeken Savcu, “Projede eğitimcilere dahi eğitim veriliyor. Sosyal içermeye ilişkin eğiticilerin eğitimi, eğitimcilere yönelik hizmet içi eğitim uygulamasıyla, 50 rehber öğretmene eğitim verilmesi, erken çocukluk gelişimi faaliyetlerinde destek sağlanması, hedef grupların işgücü piyasasına entegrasyonunun kolaylaştırılması için pilot illerde sağlık hizmetlerine erişimini arttırmak gibi çok önemli bazı hedefleridir. Aynı zamanda seçilen pilot okullarda ve dezavantajlı çocuklara eğitimler vererek topluma kazandırılması açısından da eğitimlerimiz var. Projeye başlayalı çok kısa bir süre oldu. 3 ayrı okulda okuma yazma kursları açtık. 60 vatandaşımız okuma yazma öğrendi. Kısa sürede çok önemli geri dönüşler aldık.”dedi.
DEVLETİMİZ ROMAN KARDEŞLERİMİZ İÇİN BİR ŞEY YAPMADI DENİLMEYECEK
Roman vatandaşların devlete bağlı, milletini yurdunu seven insanlar ve kendilerini millete adamış olduklarını belirten Savcu, sözlerini şu şekilde tamamladı: “SİROMA projesi önümüzdeki günlerde yapacağımız proje ile Keşan sesimizi çok duyacak. Bizler dezavantajlı ve roman vatandaşlarımızın bulunduğu bölgelerde bulunan mahalle muhtarlarımızı da çok önemsiyoruz. Biz ekip çalışması yaparak ekip çalışmasını da aşılayacağız. Hedeflenen kişilere nasıl ulaşılır onu göstereceğiz. Bu proje de ayrıca bakanlıklar tarafından gelen ekiplerce denetleniyoruz. Projenin bitiş tarihi Kasım 2017 gözüküyor ama SIROMA projesi bitmez. Bu, daha başlangıç. Proje süreklilik haline gelecek. Proje sürdürülebilir bir projedir. Mesela resmi gazetede çıkan stratejik roman eylem planı var. Herkese kapımız açık. Tüm mahalle muhtarlarımız ile çalışmaya hazırız. Birleştirici ve bütünleştirici olan taraf olmak istiyoruz. Bundan sonra devletimiz roman kardeşlerimiz için bir şey yapmadı denilemeyecek. Devletimiz zaten elinden geldiğince hepimizi düşünüyor ve yardımcı olmaya çalışıyor. Eğer devletimiz Suriyeli insanlara baktı, roman vatandaşlara bakmadı derseniz ayıp etmiş olursunuz. Biz devletimize bağlı milletini yurdunu seven insanlarız. Kendimizi milletimize adamış durumdayız.”