BÜLENT SAYLAM

Şen, Keşan ve köylerinde aralık ayında yapılacak delege seçimlerinde tüm üyelerin oy kullanabileceğini söyledi. Şen, hafta başı yağan yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü de söyledi.

TAMAMEN YASAL

Şen, TZOB’un yolladığı genelgenin amacı hakkında şu bilgileri verdi: “Esas amaç internet (e-devlet) üzerinden yapılan ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) başvurularını önlemek amacıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin uyguladığı bir kararnamedir. Tamamen yasal bu. Bu kararname ziraat odası yönetim kuruluna bu yetkiyi veriyor.”

BÜTÜN KÖY VE MAHALLE MUHTARLARINA TESLİM ETTİM

Şen açıklamasına şöyle devam etti: “Bu genelge geldikten sonra Keşan merkez ve köylerindeki bütün mahalle muhtarlarına 64 muhtara bizzat teslim ettim. Esas sıkıntı, seçimden ziyade. Yılbaşına kadar ÇKS süresi var. Üretici ÇKSsini ister internet üzerinden ister ziraat odası üzerinden yapsın. Eğer çiftçi, ziraat odaları tarım il ve ilçe müdürlüklerine ‘çiftçiliğimi devam ettiriyorumdiye bir beyanda bulunmazsa; bu çiftçiler pasif üyedirdiye bildiriliyor. Yani işin en kötüsü o. Devletin vereceği tüm desteklerden yararlanamayabiliyor.”

İSTESEM YAPARDIM

Keşan’da faal 4500’e yakın üye olduğunu belirten Şen, şunları kaydetti: “Keşan Ziraat Odasına kayıtlı 8111 tane üye var. Bunun 4000-4500 tanesi faal, ÇKS yapıyor. Biz biliyoruz ki bunların bazıları çiftçi bağkuru olsun diye bize üye oluyor. Bize kayıt olan her çiftçi muafiyet belgesi almadığı sürece çiftçilik yapmış sayılıyor. Burası bir sivil toplum kuruluşu. Burası olmasa çiftçinin emekli olma şansı var mı? Ben şunu söylemek istiyorum. Keşan Ziraat Odası yönetim kurulu olarak bu üyeleri şu anda seçim sürecine girdiğimiz için pasif üye yapmayı düşünmüyorum. Öyle bir amacım yok. Ekim ayında bu işi muhtarlar tarafından güncellememiz gerekiyor. Ben bildirdim de yani istesem yapardım.”

BÖLGEMİZ SEVİNDİRİCİ BİR YAĞIŞ ALDI

Keşan Ziraat odası Başkanı Hasan Şen, açıklamasının sonunda hafta başı yağan yağışla da ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Sabırla beklediğimiz bir yağıştı. Kasım'ın 28i olmuş. Bu yağışın çiftçilerin en azından yüzünü güldürdü. Çünkü yapılan bir emek var. Toprağa saçılan bir tohum var ,masraf var kuraklık olduğu zaman sadece o değil barajlardaki insanların tüketim suyu ihtiyaçlarının da karşılanması açısından bu yağışlar çok önemli. Biz çiftçiler açısından da zamanı biraz gecikmiş olsa da bölgemiz, çok sevindirici bir yağış aldı.”