BÜLENT SAYLAM

.Saat 11.00’de başlayan salon satışına, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, bazı yönetim kurulu üyeleri, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen, Keşan İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Göksel Bilgin, Keşan Tarım Kredi Kooperatifi Yetkilileri ve tüccarlar katıldı.

NECMİ KAYMAZ: DOĞANIN 1 YILDA KOYDUĞUNU BİZ 5 AY ÖNCEDEN BİTİRİYORUZ

Satıştan önce bir konuşma yapan Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, sezonun bölgemize, ülke ekonomisine, üreticilere hayırlı olmasını temennisiyle başlayarak şunları söyledi: “Son zamanlarda dünya genelinde kuraklık ve iklim değişikliği ile karşı karşıyayız. En büyük sebeplerinden birisi de bizler insanoğluyuz. Doğanın bir yılda koyduğu değerleri biz insanoğlu 212 günde bitiriyoruz. Doğanın 1 yılda koyduğunu biz 5 ay önceden bitiriyoruz. Bundan sonraki süreçte kuraklık, iklim krizi suyun ne kadar önemli olduğunu ve verimli kullanılması gerektiğini, ülke yönetimi olarak gıdanın güvenliği açısından su yönetiminin daha verimli kullanılabilmesi için basınçlı sulama sistemlerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve su kaynaklarımınızın verimli kullanılabilmesi için önlemler alınması gerektiğine inanıyorum.”

NECMİ KAYMAZ: TARIMI EN ÇOK TEHDİT EDEN SORUNLARDAN BİR TANESİ YAŞLANAN NÜFUS

Konuşmasına tarımı tehdit eden bir sorunun da yaşlanan nüfus olduğunu hatırlatan Kaymaz, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bugün salon satışına gelen üyemiz borsamızın kıymetli üyesi Boztepe’den İlyas Tuna büyüğümüz. Yaşı, Edirne özelinde yaş ortalamasının üzerinde. Tarımı en çok tehdit eden sorunlardan bir tanesi yaşlanan nüfus. Her toplantıda Hasan (Şen) başkanım da söylüyor, bizler de söylüyoruz. Hızlı bir şekilde yaşlanan bir nüfus var. Büyüklerimiz bu işi bırakmadan o tecrübeyi gençlere aktarmamız gerektiğine inanıyorum. Gençleri bu bilgiyle beraber teknoloji ile tarıma entegre etmemiz gerekiyor. Biz Keşan TB olarak Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) ile birlikte Keşan Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde tarım bölümünü 2. yılında olmak üzere faaliyete geçirdik. Buradan ailelere seslenmek istiyorum. N’olursunuz gelin Mesleki Teknik Anadolu Liselerine tarım bölümü başta olmak üzere yeteneği olan, sevgisi olan, çocuklarımızın bu bölümlere kaydını yaptıralım. Bizler sivil toplum örgütleri olarak buradaki çocuklarımıza eğitim süresince sürekli burs veriyoruz. Onları hayata hazırlamak, yarınlarımızın gıdamızı garanti altına almak için bu desteği vermeye devam edeceğiz. Kayıtlarımız okulumuzda başladı. Ailelere ricam, herkes birgün doğduğu yere karnını doyurmak için geri dönecek. Geç olmadan bu bilgiyle, tecrübeyle tarımın nasıl yapıldığını onlara göstermemiz gerekiyor. Bu vesileyle hepinize katılımlarınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Lisanslı depoların ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Kapasiteler artık yetmiyor. Kapasitelerin arttırılması için yatırımların yapılması gerektiğine her toplantıda dile getiriyoruz. Üretmek çok kıymetli ama üretilenin de değerlenmesi gerektiğine, zayi olmadan en güzel şekilde üreticimizin cebine girmesine de inanıyoruz.”

HASAN ŞEN: HER ZAMAN ÜRETİCİYİ KURTARACAK OLAN VERİMDİR

2023 sezonunun tüm çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, sezonla ilgili olarak şunları söyledi: “İlk ürünler gelmeye başladı.  Keşan bölgesi için üretici için çok zor geçecek gibi görünüyor. İlyas (Tuna) ağabey 150 dekar bir alana ekim yaptı. Boztepe bölgesinde ilk ekenlerdendir. Mart ayı içerisinde ekim yapan bir üreticimiz. Bu ürünün böyle olması bizleri üzüyor. Her zaman üreticiyi kurtaracak olan verimdir. Verim olmazsa fiyat istediğiniz kadar yüksek olsun fiyatlar biz üreticileri hiç kurtarmaz. Biz ne kadar kaliteli, iyi ürün alırsak yağ oranımız ne kadar yüksek olursa bizim kalitemiz de Necmi (Kaymaz) başkanımızın dediği gibi yaşımız da aşağı düşer. İnsanlar yaptıkları mücadelelerinin karşılığını alamadıkları zaman küser. İnşallah bizim çizdiğimiz bir tablo gibi değil de önümüzde sezon çok uzun, arazide biçerdöverler biçmeye başladıkça bunları daha iyi yaşayacağız.”

HASAN ŞEN: DEVLETİN MİLLİ SERVETİNİN BU ŞEKİLDE HEBA OLMASINA KARŞIYIM

Toprak yüzeyine alımın sıkıntılı olduğunu ve devletin parasının heba olmasına karşı olduğunu söyleyen Şen buğday sezonu ile ilgili şöyle konuştu: “Buğday sezonumuz bitti. Alımlar devam ediyor. Depolar doldu. TMO (Toprak Mahsülleri Ofisi) Keşan’da 2 gündür alım yapıyor. Ama toprak yüzeyine alım yapıyor. Toprak yüzeyine alım sıkıntılı mı?Sıkıntılı. Neden sıkıntılı? Oraya gidip görürseniz buğdayın ne şekilde bir heba olduğunu sadece bu Keşan için değil Türkiye genelinde üreticinin ürünün devletin parasının ne kadar heba olduğunu göreceksiniz. Toprağın üzerine buğday atmak; üretirken o kadar zahmet çekiyor üretici ama ürün satmaya, depolamaya gelince gerçekten biz üreticiler olarak oda başkanı olarak bu tür ürünlerin toprak altında bu şekilde saklanmasına, devletin milli servetinin bu şekilde heba olmasına çok karşıyım. Bir an önce bu ürünlerin ya satılıp ya fabrikalarda işlenmesi taraftarıyım. Yarın öbür gün bir yağış yağsın bazı bölgelerimizde gerçekten içler acısı bir durum var. Her bir buğday tanesinin servet olduğunu hiç kimse unutmasın. Bizler tarlaya gittiğimizde bir buğday tanesinin zarar görmemesi için mücadele eden insanlarız. Bunun kıymetini sadece biz üreticiler biliriz.”

Çeltik ile ilgili bir su sıkıntısının olmadığını dile getiren Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, 2023 yılının ayçiçeği sezonunun üreticilere hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından salon satışına geçildi. İlk ayçiçeği ürününü Keşan TB’ye getiren Boztepe Köyü’nden İlyas Tuna’nın 1 tonluk ürünü açık arttırmayla kilosu 24,50 TL’den Beşerler Grup tarafından satın alındı.

Üretici İlyas Tuna’ya, Keşan TB tarafından tablo ve 50 litrelik mazot, Keşan Ziraat Odası tarafından 2 bin TL’lik hediye çeki, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından ise yaprak gübresi hediye edildi.