Trakya ekonomisi, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)'da gerçekleştirilen panelde masaya yatırıldı. Keşan TSO, Keşan TB (Ticaret Borsası), İpsala TB, Trakya Kalkınma Ajansı ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen toplantı dün, saat 15.00’te Keşan TSO Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Toplantıya Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, MHP Eski Milletvekili Cemalettin Uslu, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Keşan Ziraat Odası Başkanı Rıfat Mangır, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Esnaf odaları başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü üstlendiği ekonomi panelinde, TOBB ETÜ Öğretim Üyesi ve TEPAV Direktörü Güven Sak, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım“Genel Ekonomi” ve “Bölgesel Ekonomi” konularında konuştu. Panel öncesi katılımcılara günün anlam ve önemine vurgu yapılarak konuşmacı katılımcılara plaket ve İpsala pirinci hediye edildi.

HELVACIOĞLU: BİRÇOK ÖNEMLİ KONU HAKKINDA KONUŞACAĞIZ

Toplantıda ilk olarak konuşma yapan Helvacıoğlu, “Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin Dünya Gazetesi, Trakya Kalkınma Ajansı ile Keşan ve İpsala Oda Borsaları işbirliğiyle düzenlediğimiz bu önemli buluşmaya katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyoruz. Hoş geldiniz, şeref verdiniz. Bugün bizlerle birlikte olmasını planladığımız TOBB ETÜ Öğretim Üyesi ve TEPAV Direktörü, çok değerli Sayın Güven Sak Hocamız özel mazeretleri nedeniyle aramızda bulunamayacaklar. Kendisi adına özürlerimizi iletiyoruz. Bu önemli buluşmada büyük emekleri geçen, Dünya Gazetesi Trakya Bölge Sorumlularımız Sayın Güray Erdoğan ve Alper Bakır’a da organizasyona sağladıkları yoğun emeklerden ötürü sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yine; Yerel Basın Mensubu arkadaşlarımız ile Tek Rumeli TV ve Ton TV Televizyonları ile çalışma ekibine toplantımıza gösterdikleri ilgiden ötürü teşekkür ediyoruz. Öncelikli gündemimiz her zaman olduğu gibi Hamzadere Bölgesi (Keşan, İpsala, Enez ve Saros Körfezi) Dünya ekseninde bölgemiz ve ülkemiz, genel anlamda ekonomi ve bu kapsamda da tarım, ticaret ve turizmde neler oluyor, yakın gelecekte bizleri neler bekliyor konularında gündem oluşturacağız Hamzadere Barajı’nın tarım geleceğine etkileri neler olacak? Dibimizdeki Balkan ve Avrupa pazarını nasıl değerlendireceğiz? Enerji kaynaklarını kullanım potansiyelimiz nedir? Gıda İhtisas OSB, Bölgemiz ile birlikte Trakya’yı nasıl etkileyecek, gibi benzer birçok önemli konu hakkında konuşmacılarımızdan bilgiler edinerek bunları değerlendireceğiz. Şahsım adına şimdiden keyifli bir toplantı geçirmeniz temennisiyle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyor, sözü çok değerli konuşmacılarımıza bırakıyorum.”dedi.

GÜLDAĞ: BU TOPLANTI SONUÇLARI İTİBARİYLE HAYIRLI OLUR

Daha sonra söz alan Güldağ, “Milletin hayrına olacak, bölgemizi insanlarımıza eşit mesafede durarak, bugünde Keşan’da olmak bizim için memnuniyet verici. Bu toplantı da sonuçları itibariyle hayırlı olur. Gelişmelere zemin hazırlar. Hem Trakya’ya genel bir bakış hem de Hamzadere bölgesinin gelişmesi ile ilgili olarak neler yapılabilir. Bunu sadece buradaki katılımcılarla yapmak istemiyoruz. Aramızda ekonomi alanında çok önemli kişiler var. Onların da görüşlerini mutlaka almak istiyoruz. Bu toplantıyı interaktif şeklinde yapacağız.” dedi.

ŞAHİN: BU TOPLANTILARI ÖNEMSİYORUZ

Toplantıda Güldağ’dan sonra söz alan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, “Keşan’ımızı ve bölgemizi çeşitli konular hakkında tartıştık. Bazen gençlerle olduk bazen girişimcilerle olduk, sanayici ve eğitimcilerle birlikte olduk. Birçok kez burada da beraber olduk. Bugün burada Trakya, ülkemiz ve dünyayı konuşacağız. Bu toplantıları önemsiyoruz. Çözüm yollarını da beraber ekipler kurarak ve beraberce halletme noktasında çalışmalıyız.” şeklinde konuştu.

Panelde Türkiye ve Dünya ekonomisine genel bakışın yanı sıra Türkiye’de tarım, Trakya bölgesinde girişimciliğin ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması gibi konular ele alındı. Ayrıca Hamzadere Barajı'nın tarımın geleceğine etkileri, bölgedeki enerji kaynakları kullanımı ve bölgede tarıma dayalı sanayi potansiyeli de panelistler tarafından tartışıldı.