HABER MERKEZİ

Anafartalar İlköğretim Okulu’nun depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılma kararının ardından, Raşit Efendi İlköğretim Okulu’na nakili yapılan öğrencilerin bazı sıkıntılar yaşadığı ifade edildi. 

Raşit Efendi Okulu’nda eğitimine devam eden Anafartalar İlköğretim Okulu öğrencilerinin, fiziki şartlardan dolayı yaşadığı olumsuzlukların giderilmesini isteyen veliler, Medya Keşan’a konuyla ilgili açıklamalarda bulundular. Okul velilerinden Yusuf Çapraz, yaşanan sorunları anlatarak; “Biz 6 Mart 2023 tarihinde gelen bir mesaj ile Anafartalar İlköğretim Okulu’nun depreme dayanıksız olduğunu ve boşaltılması gerektiğini ve 7 Mart 2023 tarihinde de çocuklarımızın Raşit Efendi İlköğretim Okulu’nda eğitime başlayacağını öğrendik. Okula gittik ve iyi bir karşılamayla İstiklal Marşımızı okuyarak başladık. Müdürlerimiz bir konuşma yaptılar, sınıflarımız belirlendi. Sınıflarımız, çok ferah, çok güzeldi. Fakat biz Anafartalar’dayken çocukların kitaplarını koyduğu dolaplar vardı. Raşit Efendi’de de aynı dolaplardan var. Biz de kendi dolaplarımızı getirelim ve monte edelim dedik. Bizim öğrencilerimiz, yaklaşık 1.5 kilometrelik bir mesafede sırtlarında 6-7 kiloluk bir çantayla Raşit Efendi’ye kadar yürüyorlar. Bu dertten kurtaralım çocuklarımızı dedik. Fakat aradan epey bir zaman geçmesine rağmen bir sonuca ulaşamadık. Bunun üzerine okul aile birliğimiz çalışmalarını yaptı. Geçen gün okul önünde bir dilekçe toplayarak Raşit Efendi İlköğretim Okulu Müdürü Bülent Erkul’a verdik. Ancak yine olumlu sonuç alamadık. Bunun ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz beye dilekçe verildi. Kendisi, soruna çözüm bulduğunu söylemiş. Çocukların kitaplarını dolapların üstüne veya yere koysunlar gibi bir konuşması olmuş” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZ NEDEN ÖTEKİLEŞTİRİLİYOR?”

Bu yaşanların ve konuşmaların hiç birine inanmak istemediğini söyleyen Yusuf Çapraz; “Bunlar eğitimci insanlar. Ben okul müdürünü de müdür yardımcısını da tanıyorum. Böyle bir zorlukla veya böyle bir ötekileştirmeyle karşılaşacağımızı hiç tahmin etmiyordum. Fakat bunda diretilmesindeki sebebi anlamış değilim. Neden bizim öğrencilerimize ikinci sınıf muamelesi yapılıyor? Neden ötekileştiriliyor? Dolaplarımızın oraya yerleştirilmesine müsaade edilmiyor. Gerekçe olarak da kendilerinin belirlediği bir renkleri varmış. Ona uyum sağlamayacakmış veya işte duvarlar delinecekmiş gibi bahaneler öne sürüldü. Biz de kendilerine biz buradan gittiğimizde dolaplarımız kalabilir dedik. Ya da kırdığımız döktüğümüz yerin tamirini yaptırabilir, boyatabiliriz. Sonuçta bu okul hepimizin. Biz artık burada aynı çatı altında beraber yaşayacağız diye söyledik. Çocuklarımızı birbirinden uzaklaştırmak yerine kaynaştırmamız gerekiyor. Bunlar yarın parkta beraber oynayacaklar, lisede beraber okuyacaklar” dedi. 

“UZUNCA BİR SÜRE BİRLİKTE OLACAĞIZ”

Çapraz, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz Valilik kararıyla oraya geçtik. Alınan karar çok doğruydu. Çünkü okulumuz depreme dayanıksızdı. Bu karara saygı duyuyoruz. Bundan sonra da Valimizin, İl Milli Eğitim Müdürümüzün, Kaymakamımızın, İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün, parti ilçe başkanlarımızın artık yanımızda durmasını istiyoruz. Öğretmenlerimiz, bu sıkıntıları öğrencilere yaşatmadan eğitimlerine devam ediyorlar. Fakat öğretmenlerimiz huzursuz oluyor. Eğitimimizde herhangi bir sıkıntı yok.  Bizim de orada eğitim görmemize lütfen razı gelsinler. Öğrencilerimizin üzerinden bu yükü alalım. Yoksa bu çocuklar bugünkü yönetime gün gelecek haklarını helal etmeyecekler. Okulumuzun yeniden yapılması biraz zaman alacaktır. Öncelikli deprem bölgesi var. Biz uzunca bir süre beraber olacağız. Biz bunu kabullenmeliyiz. Önceliğin deprem bölgesine verilmesi gerekiyor. Biz kimseye orası o haldeyken bize okul yapın diyemeyiz. Sadece durumumuzun iyileştirilmesini istiyoruz. Bu mesele aslında Valimizi, Kaymakamımızı meşgul etmemeli. Daha ciddi sorunlar vardır eminim ama bu noktaya geldi maalesef. Biz hemen çözemeye çalıştık ama olmadı” ifadelerini kullandı.