<p style="margin-bottom:.0001pt"><span style="background:white"><span style="line-height:normal"><b><u><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif""><span style="color:black">HABER MERKEZİ</span></span></span></u></b></span></span></p> <h2 style="margin-top:0cm; line-height:normal; background:white"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif""><span style="color:black"><span style="font-weight:normal">Çoğal</span></span></span></span><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif""><span style="color:black">, yaptığı açıklamada, anız yakmanın toprağın gücünü azaltarak verim düşüklüğüne neden olduğunu belirtti.</span></span></span></h2> <p class="selectionshareable" style="margin:0cm; margin-bottom:.0001pt"><span style="background:white"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif""><span style="color:black">Çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarıda bulunan <b>Çoğal</b>, <b><i>“Anız yakma işlemi çevreye, topraklara, ormanlara, su varlığına, biyolojik çeşitliliğe ve ekonomiye büyük zarar veriyor. Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, toprağı havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok oluyor. Anız yakmak toprağın verimini azaltıyor. Çocuklarımıza bırakacağımız geleceğin mirası olan tarım topraklarının önemli bir kısmı anız yangınlarıyla yok oluyor” </i></b>dedi.</span></span></span></span></p> <p class="selectionshareable" style="margin:0cm; margin-bottom:.0001pt"><span style="background:white"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif""><span style="color:black">Anız yakmanın hiçbir faydası olmadığını vurgulayan <b>Çoğal</b>, <b><i>“Anız yakma ile toprağın 1-3 santimetrelik üst katmanında ısının 50-75 santigrat dereceye yükselmesi mikroorganizmaların yüzde 70'ine zarar veriyor. Topraktaki biyolojik aktivite azalarak verim düşüyor. Mikroorganizma faaliyetleri ile humusa dönüşecek organik atıklar ortadan kalkıyor, toprak fakirleşiyor, su tutma kapasitesi ve verim gücü düşüyor. Sap ve anızların yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azotun kaybı da artıyor. Yakılarak üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğruyor, doğal denge bozuluyor. Öte yandan anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep oluyor”</i></b> şeklinde konuştu.</span></span></span></span></p>