AYŞİN SEÇİL GEZER

Vatandaşlara yüksek faturalarla karşılaşmamaları için bir takım önerilerde bulunan Murat Dinç, “Doğal gaz Keşan’a geleli 1 yıl oldu. ‘Keşanlı vatandaşlarımız doğal gaza alıştı’ diyebiliriz. Özellikle fatura ve bilinçli yakma konusunda vatandaşlar tecrübeye sahip değildi. Bir yıllık kullanım sonunda, görüldüğü kadarıyla bazı evlere fazla faturalar geliyor. Bazı durumlarda da ısınma sorununun olduğu gözlemleniyor. Öncelikle mevcut merkezi sistemde kullanılan petekler kombili bireysel sisteme geçildiğinde yeterli olmayabilir. Merkezi sistemde dairenizin üst kat, alt kat ve yanında da kalorifer yanıyor. Bireysel sistemde herkes istediği kadar yaktığı için ısı kaybı yalanabiliyor. Örneğin üst katınız veya alt katınız yakmazsa sizin biraz daha fazla yakmanız gerekebilir. Bu şekilde ısı kayıpları yaşanıyor. Bununla ilgili olarak önerim merkezi sistemden bireysel kombili sisteme geçerken her 10 metrekareye 1 metre petek gelecek şekilde peteklerini büyütsünler. Bu önemli bir bilgidir.” dedi.

İLK OLARAK MANTOLAMA YAPSINLAR

Mantolaması olmayan binaların doğalgaza geçmemeleri gerektiğinin altını çizen Dinç, “Bina sahipleri ilk olarak mantolama yapsınlar daha sonra doğal gaza geçsinler. ‘İlk olarak doğalgaza geçeyim 1-2 sene sonra mantolama yaptırırım’ diyenler o aradaki yıllarda mantolamaya verecekleri paranın bir kısmını doğal gaza fark olarak verebilirler. Mantolama yaparken de bodrum katının tavanına da mantolama yapılmalıdır. Ayrıca çatı katı arasına da izocam ile yalıtım yapılmalıdır. Isınan hana yukarı çıktığı için çatı arasında yalıtım yoksa ısı kaybı yaşanır.” ifadelerini kullandı.

Devamında binaların pencerelerinin de çift cam olmasının önemli olduğunu vurgulayan Dinç, binaların pencerelerinin PVC ve çift cam olması % 40’lık tasarruf sağladığını söyledi.

FATURALARDA TASARRUF SAĞLANIR

Sadece kullanılan odaların yakılıp diğer odaların yakılmamasının da doğru bir uygulama olmadığını kaydeden Murat Dinç, “Isıtılmayan odadaki soğuk diğer odalara da etki edecektir. Bu durum da ısı kaybına neden olacaktır. Kullanmadığımız odaları kapatmak yerine o odaları belli seviyelerde tutmamızda yarar vardır. Böyle yapılırsa faturalarda da tasarruf sağlanır.” şeklinde konuştu.

YETKİLİ FİRMALAR TARAFINDAN YAPILMASI GEREKİR

Doğru yapılmamış tesisat ve doğru hesaplanmamış petek metrajlarının da doğal gaz tüketimini etkilediğini belirten Murat Dinç, “Bu durumların da faturalara büyük etkisi olur. Termostat koyulması da faturaların abartılı şekilde gelmesini engelleyebilir. Doğal gaz tesisatlarının işini bilen yetkili firmalar tarafından yapılması gerekir.” dedi.

%40-50’LİK BİR TASARRUF SAĞLANIYOR

Doğal gazın doğru şekilde kullanıldığı takdirde kömüre göre yılda yarı yarıya avantaj sağladığını aktaran Murat Dinç, sözlerini şöyle noktaladı: “Vatandaşın yarı parası cebinde kalıyor. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. En soğuk havalarda bile fatura en fazla 350-400 TL fatura gelir. Bunun içinde tüp, banyo, sıcak su kullanımı; hepsi var. Toplamda hesaplandığında %40-50’lik bir tasarruf sağlanıyor. Eskiden kaloriferler sönünce bir daha yanmıyordu. Şimdi örneğin küçük çocuğu olan, üşüyen hemen doğal gazını yakabilir. Doğal gazın böyle rahat bir tarafı da var.”