<span style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt; line-height: 12pt;">Diyetisyen </span><b style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt; line-height: 12pt;">Buse Erdem</b><span style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt; line-height: 12pt;">, önceki gün yaptığı açıklama ile hipertansiyondan korunmanın yolları ve tuz tüketiminin yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.</span> <p class="Standard" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 12.0pt"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Hipertansiyonun ülkemizde günden güne artan ve çok büyük sağlık tehdidi oluşturan önemli bir hastalık olduğunu ifade eden <b>Erdem</b></span><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif""> “</span><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Hipertansiyon kan basıncının normal kabul edilen değerlerden yüksek olmasıdır. İdeal kabul edilen değerler büyük tansiyonun (sistolik) 120 mmHg küçük tansiyonun (diastolik) 80 mmHg olmasıdır. Ama hipertansiyon tanısı farklı iki günde en az iki kez yapılan ölçümlerde 18 yaşını geçmiş erişkin bir bireyde büyük tansiyonun 140 mmHg ve üzerinde ya da küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzerinde olması üzerine konulmaktadır”</span></i></b><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family: "Times New Roman""> dedi.<b><o:p></o:p></b></span></p> <p class="Standard" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 12.0pt"><b><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif"">KAN BASINCI NORMEL DEĞERLER ALTINDA TUTULMALI<o:p></o:p></span></b></p> <p class="Standard" style="margin: 0cm 0.85pt 0.0001pt 0cm; text-align: justify; line-height: 12pt; background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Yüksek kan basıncı hem genetik etmenler, hem de çevrenin etkileri sonucu oluştuğunu kaydeden <b>Erdem,</b> şöyle devam etti: <b>“<i>Ailesel etmenlerin üzerine aşırı kilo, beslenmede sebze ve meyve tüketiminin azaltılıp hazır ürünlerin arttırılması, hareketsiz yaşam, stres, uykusuzluk gibi çevresel etmenler de eklenince istenmeyen sağlık sorunlarının oluşması kaçınılmazdır. Kan basıncındaki 10 mmHg artış koroner kalp hastalığını %30 artırır. Kontrol altına alınamayan hipertansiyon </i></b></span><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-bidi-font-family: "Times New Roman";mso-fareast-language:TR">kalp yetmezliği, kalp krizi, böbrek yetmezliği, damarların daralması, beyin kanaması, felç, görme kaybına neden olur. Bu nedenle</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman""> kan basıncının normal değerler altında tutulmasına dikkat edilmelidir.”<o:p></o:p></span></i></b></p> <p class="Standard" style="margin: 0cm 0.85pt 0.0001pt 0cm; text-align: justify; line-height: 12pt; background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;"><b><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family: "Times New Roman"">YAŞ İLERLEDİKÇE YAYGINLAŞIYOR</span></b><b><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif""><o:p></o:p></span></b></p> <p class="Standard" style="margin-bottom: 0.0001pt; text-align: justify; line-height: 12pt; background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;"><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif""> </span></p> <p class="Standard" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 12.0pt"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Yüksek tansiyonun toplumda oldukça sık görülen bir durum olduğunu ve.Türkiye'de her üç erişkinden birinde hipertansiyon görüldüğünü de belirten <b>Erdem,</b> . Ülkemizde yapılan bir araştırmada 18 yaş üstü nüfusta hipertansiyon sıklığının erkeklerde %27,5 , kadınlarda ise %36,1 bulduğunu ve hipertansiyonun yaş ilerledikçe yaygınlaştığını da kaydetti.<o:p></o:p></span></p> <p class="Standard" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 12.0pt"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif""> </span></p> <p class="Standard" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 12.0pt"><span class="apple-converted-space"><b><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family: "Times New Roman"">Erdem, </span></b></span><span class="apple-converted-space"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family: "Times New Roman"">Hipertansiyondan korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:</span></span><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif""><o:p></o:p></span></p> <p class="Standard" style="margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt;margin-bottom:.0001pt;text-indent:-18.0pt;line-height:12.0pt; mso-list:l0 level1 lfo1"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt; font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; line-height: normal; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">İdeal kilo aralığının dışına çıkmamanız gerekmektedir. Fazla kiloluysanız bu konuda uzmanlardan yardım alınız.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif""><o:p></o:p></span></i></b></p> <p class="Standard" style="margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt;margin-bottom:.0001pt;text-indent:-18.0pt;line-height:12.0pt; mso-list:l0 level1 lfo1"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt; font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; line-height: normal; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Sigara kullanılmayın. Sigara; kanser, bronşit, felç, kalp hastalıkları gibi pek çok hastalığa neden olan önemli bir risk faktörüdür.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif""><o:p></o:p></span></i></b></p> <p class="Standard" style="margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt;margin-bottom:.0001pt;text-indent:-18.0pt;line-height:12.0pt; mso-list:l0 level1 lfo1"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt; font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; line-height: normal; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Alkol kullanımına dikkat edin.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif""><o:p></o:p></span></i></b></p> <p class="Standard" style="margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt;margin-bottom:.0001pt;text-indent:-18.0pt;line-height:12.0pt; mso-list:l0 level1 lfo1"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt; font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; line-height: normal; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Stresten ve uykusuzluktan mümkün olduğunca kaçının.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif""><o:p></o:p></span></i></b></p> <p class="Standard" style="margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt;margin-bottom:.0001pt;text-indent:-18.0pt;line-height:12.0pt; mso-list:l0 level1 lfo1"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt; font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; line-height: normal; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Kafeinli içecekler tüketirken dikkatli olun.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif""><o:p></o:p></span></i></b></p> <p class="Standard" style="margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt;margin-bottom:.0001pt;text-indent:-18.0pt;line-height:12.0pt; mso-list:l0 level1 lfo1"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt; font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; line-height: normal; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Beslenmenizde doymuş yağlardan zengin hazır ürünlerden uzak durun. Sebze ve meyveleri yeterli miktarda kullanarak posadan zengin bir beslenme programı uygulayın. Potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan yetersiz beslenmeyi engellemek için yeşil yapraklı sebzeleri, et ve et grubunu, süt ve süt ürünleri ile kurubaklagilleri yeterli miktarda tüketin.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif""><o:p></o:p></span></i></b></p> <p class="Standard" style="margin-top:0cm;margin-right:0cm;margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt;margin-bottom:.0001pt;text-indent:-18.0pt;line-height:12.0pt; mso-list:l0 level1 lfo1"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt; font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; line-height: normal; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Tuz ve tuzlu besinlerin tüketiminde yaşamınıza kısıtlamalar getirin. Fazla tuz tüketimi kan basıncı yüksekliğinin yanı sıra kemik erimesine, vücutta su toplanmasına yani ödeme, hamilelikte hem annenin hem de bebeğin sağlık durumunda olumsuzluklara neden olmaktadır.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif""><o:p></o:p></span></i></b></p> <p class="Standard" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 12.0pt"><b><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif"">BOL SU İÇİLMELİ<o:p></o:p></span></b></p> <p class="Standard" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 12.0pt"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Açıklamasının sonunda tuz tüketiminin azaltılması için yapılması gerekenler konusunda bilgi veren<b> Erdem, </b>şöyle devam etti<b>: </b></span><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"">“</span><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family: "Times New Roman"">Yemekler ile tüketilen tuzu azaltmanın iki yolu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi yemek yapılırken tuz eklenmeyip sofrada tuz kullanılmasıdır. İkincisi ise yemekler yapılırken tuz eklenip sofrada tuz kullanılmamasıdır.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif""> </span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Yemekler tuz kullanılarak pişiriliyorsa şayet sofralardan tuzluklar uzaklaştırılmalıdır, kullanılan tuzlukların küçük delikli olmasına özen gösterilmelidir.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif""> </span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family: "Times New Roman"">Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi bitkilerle, baharatlar, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif""> </span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, sodyumu (tuzu) azaltılmış veya tuzsuz ürünler tercih edilmelidir.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif""> </span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Tuzlanarak hazırlanan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır çorbalar, hazır karışımlar, salamuralar (turşu, zeytin vb), hardal, ketçap, konserveler ve hazır sosların tuz içeriği çok fazladır. Bu besinlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.</span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif""> </span></i></b><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Bol su içilmeli</span></i></b><b><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family: "Times New Roman"">, şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir.</span></b><b><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif""> </span></b><b><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.</span></b><b><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif""> </span></b><b><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Et olarak konserve ve tütsülenmiş (füme) ürün tüketiminden kaçınılmalıdır”<o:p></o:p></span></b></p> <p class="Standard" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 12.0pt"><b><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">GÜNLÜK BİR ÇAY KAŞIĞI KADAR TUZ YETERLİ<o:p></o:p></span></b></p> <p class="Standard" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: 12.0pt"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Son olarak günlük tuz tüketimi hakkında da bilgi veren <b>Erdem</b></span><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"">, “</span><b><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Günlük sodyum gereksinimiz 2400 miligramdır ve bu miktar 5 gram tuz ile karşılanabilir. 5 gram tuz ise 1 çay kaşığı kadardır. Fakat yapılan araştırmalar Türk halkının günde yaklaşık 18 gram tuz tükettiğini göstermektedir, bu da ihtiyacın 3-4 kat fazlası demektir.</span></b><b><span style="font-size:10.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif""> </span></b><b><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family: "Times New Roman"">Tuz alırken iyotlu tuzları tercih etmeye özen gösterilmeli ve tuzu saklarken iyot kaybı yaşamamak için ışık geçirmeyen kapalı kaplar kullanılmalıdır.</span></b><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">”diye konuştu.</span><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif""><o:p></o:p></span></p>