Sonay CAN

 

Eğitim Sen (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) Keşan Temsilciliği’nin 9’uncu olağan genel kurul toplantısı, geçen cumartesi günü yapıldı.

Eğitim Sen Keşan İlçe Temsilciliği Lokali’nde gerçekleştirilen ve saat 13.00’te başlayan genel kurulda, seçimlere tek liste ile gidildi. Oy kullanma yetkisine sahip 125 üyeden çok azının katıldığı ve ikinci kez toplanan genel kurulda çoğunluk aranmadı.

Eğitim Sen Keşan İlçe Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Yağcı, yaptığı konuşmada, gündemi okudu ve divan heyeti oluşturulması için verilen önergeyi kayda geçirdi. Yapılan görüşmelerin ardından, verilen önerge doğrultusunda, Divan Başkanlığı’na Ramazan Bozkurt, divankatipliklerine ise Cemil Semerci ve Vedat Bulut getirildi. Daha sonra Bozkurt, 100 yıllık bir demokratik eğitim mücadelesinde hayatını kaybeden eğitim emekçileri için, katılımcıları saygı duruşunda bulunmaya davet etti.




KARAGÖZ: SENDİKALAR ATATÜRKÇÜ OLAMAZ!

Saygı duruşunun ardından, genel kurulda bulunan konukların konuşmalarına yer verildi. İlk olarak söz alan Hasan Karagöz, genel kurulda ÖDP (Özgürlük ve Dayanışma Partisi) Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı olarak değil de eski Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı sıfatıyla konuşma yapacağının altını çizerek, KESK’e (Kamu Emekçi Sendikaları Konfederasyonu) bağlı sendikalar dışındaki sendikaların “laf-ı güzaf” olduğunu söyledi. Sınıf mücadelesinde ana kuralın, bütün zorlukları aşarak devrimci yolu açmak olduğuna da kayıt düşen Karagöz, sendikaların Atatürkçü olamayacağını savunarak şöyle dedi: “Sendikalar, sınıf sendikalarıdır. Sendikalar ya emeğin yanındadır ya da sermayenin uşağıdır. Sendikanın Atatürkçüsü olmaz. Sendikal mücadele sınıfsal mücadeledir.”


ÇALIŞMA RAPORU OKUNDU

Konuşmanın ardından, gündemin altıncı maddesinde çalışma raporu okundu. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ortaç tarafından okunan raporda; eylemler, mitingler ve basın açıklamalarıyla ilgili etkinlikler ayrıntılarıyla ifade edildi. Açıklamanın devamında ise, DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları) ile yapılan işbirliği sonucunda Keşan’da ilk kez 1 Mayıs’ın kutlandığı, Kadına Şiddete Hayır etkinliği düzenlendiği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde çalışma gerçekleştirildiği, Keşan Demokrasi Platformu’na aktif destek verildiği, iş bırakma eylemlerinin düzenlendiği, üyelere hukuki destek hizmeti sağlandığı ve üyelerle sohbet toplantıları gerçekleştirildiği yer aldı.  


ERKAN: ÜYE SAYISININ AZ OLMASI ÖNEMLİ DEĞİL

Çalışma raporunun görüşmeye açılması üzerine söz alan sendika üyesi Ahmet Erkan, sendika üye sayısının az olmasının çok önemli olmadığını belirterek, önemli olanın yapılan eylemlerin etkisi olduğunu vurguladı. Erkan, “Gücümüzü değişik şekillerde göstermeliyiz. Diğer üye arkadaşlarımız, sendikamızdan ayrılmanın burukluğunu yaşıyor. Mahcubiyetleri var. KESK ve Eğitim Sen, eğitim ve öğretim örgütlülüğünün dinamik motorudur. Biz, dev bir çınarın, toprağa gömülmüş kökleriyiz.” dedi.


YAĞCI: KEŞAN TARİHİNDEKİ İKİ OLAYDA İLKLERİ YAŞADIM

Daha sonra mikrofona gelen Rasim Yağcı, karşı karşıya kaldığı iki olayda Keşan Tarihi’nde ilkleri yaşadığını ifade ederek, sendikaların; doğa olayları ile toplumsal olaylarda önemli bir görev yaptığının altını çizdi. Buna örnek olarak 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Büyük Marmara Depremi ile geçen yılki Gezi Parkı olaylarını gösterdi.  Yağcı, şunları söyledi: “Eğer biz 17 Ağustos’ta yardım elimizi uzatmasaydık, ne Kızılay ne de yardım kuruluşları kalırdı. Biz Eğitim Sen olarak depremde yardıma koşmasaydık, bu kurumlar ortadan yok olurdu. Biz deprem bölgesine vardığımızda, Hollanda’dan gelen eğitim sendikası üyeleri ile birlikte çalıştık. Her şey o tarihte askerden bekleniyordu. Ancak asker şimdi kendi derdinde. Örgütlülüğün karşısında ise yasal ve anayasal engeller var. Biz Keşan’daki bu olağan genel kurulu toplumsal ve doğal olaylarla, yani Gezi Parkı Direnişi’yle de değerlendirmek zorundayız. Çünkü biz kimsenin arka bahçesi değiliz! Ben bu süreçte karşı karşıya kaldığım iki olayda, Keşan Tarihi’nde ilkleri yaşadım. Bunlardan biri ilk kez 1 Mayıs’ı düzenledik, diğeri ise Van Depremi nedeniyle Cumhuriyet Bayramı’nın yasaklanmasına karşı çıktığımız eylemdi.”

SEÇİME, TEK LİSTEYLE GİDİLDİ

Konuşmaların tamamlanmasından sonra, seçimlere geçildi. Yönetim organlarına ve şube delegelerine seçilecek adayların belirlenmesi için genel kurula yarım saat ara verildi. Aranın ardından seçimin liste sistemine göre belirlenmesi önerisi oylandı ve kabul edildi. Tek listeyle gidilen seçimde, yeni yönetim kurulu ve şube delegeleri şu isimlerden oluştu:


Yönetim Kurulu:

Asıl üyeler:

Mustafa Bayır, Tuncay Balcı, Asalet Koç, Ömer Faruk Doğan, Hakan Gedik.

Yedek Üyeler:

Vedat Bulut, Cemil Semerci, Tuncay Özgücü, Cemil Pangal, Ali Ortaç.

Şube delegeleri:

Mustafa Bayır, Tuncay Balcı, Asalet Koç, Ömer Faruk Doğan, Hakan Gedik, Ali Ortaç, Vedat Bulut, Cemil Semerci, Tuncay Özgücü, Cemil Pangal, Mustafa Çakır, Ece Tütün, Mehmet Karakışlı, Yasemin Ortaç, Rıdvan Bilgin, Sadiye Durusoy Yağcı, Timur Kaya, Tolgan Ambarlı, Fatma Balcı, Ahmet Gücüyener, Tekin Demir, Adem Ali Zambak, Ümit Varoğlu, Mustafa Lodos, Hüseyin Mandacı, Yılmaz Yavuz, Nuri Ergü, Cahit Kemer, Vural Özdemir, Rıfat Özcan, Mümin Öngören, Ahmet Erkan, İbrahim Araz, Nihat Kurular, Yusuf Meriç, Erdem Salmaz, Canan Lodos, Hatice Timurtaş Koç, Yeşim Yıldız Gökbayrak, Murat Taşdelen, Birsen Şenal, Osman Turşak, Mustafa Gücüyener, Öznur Gürleyen, Musa Lodos, Nilüfer Atatan, Mustafa Atatan, Ali Türkyılmaz, İbrahim Ateş, Şerif Engin, Yılmaz Çelem