THK (Türk Hava Kurumu) Keşan Şubesi tarafından hazırlanan ve dün kamuoyuna sunulan projeyle, THK Üniversitesi’ne bağlı bir fakültenin Keşan’a kazandırılması ve şehir dışında askeriye tarafından terk edilen havaalanının sivil uçuşlara açılması konusunda çalışma başlatıldı.

Projeyle ilgili olarak dün bir toplantı düzenlendi. Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 16.00 sıralarında başlayan toplantıya Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan TSO Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikel, CHP Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Kanışkan, esnaf odası başkanları ve sivil toplum örgütlerinden oluşan az sayıda izleyici katıldı.

BAŞAR: THK GENEL BAŞKANI OLUMLU BAKIYOR

THK Keşan Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Başar ve Başkan Yardımcısı Eyyüp Kavazlar’ın konuşmacı olarak katıldığı proje bilgilendirme toplantısı, Başar’ın açılış konuşmasıyla başladı. Keşan ilçe sınırlarında bulunan askeri havaalanının sivil ortak kullanımına açılması ve THK Üniversitesi’nin bir fakültesinin Keşan’a kazandırılması için yapılan çalışmaların ilgi gördüğünü belirterek sözlerine başlayan Hidayet Başar, şunları söyledi:

“Bir eğim şehri olmaya aday ilçemizdeki tüm etkin birimleri konu hakkında doyurucu bilgi sahibi yapmak ve oluşturacağımız birliktelikle bu talebimizi Ankara’ya taşımak amacındayız. Bu amaçla geçenlerde THK Genel Başkanı Osman Yıldırım’ı ziyaret ettik. Çorlu Havaalanı’nın yoğunluk ve bakım takviminden dolayı, oradaki uçuş okulunun, uçuş programlarından meydana gelebilecek aksaklıklardan hareketle, Keşan’daki askeri havaalanını gündeme getirdik. Genel başkanımız da olumlu düşünceleriyle bizi destekledi. Yani genel başkanımız konuya olumlu bakıyor. Ortak kullanım konusundaki başvuruları da Milli Savunma Bakanlığı’na THK Genel Merkezi yaptı. Devir işleminin tamamlanabilmesi için güçlü birlikteliğin şart olduğunu düşünüyoruz. İlçemize Türkiye’nin ilk ve tek ihtisas üniversitesinin bir fakültesini kazandırmak amacındayız. Sivil havacılığın günden güne geliştiği ülkemizde iş garantili birkaç bölümünden birinin ilçemizde olması, Keşan’ın eğitimdeki adını duyurmamızı sağlayacaktır.”

KAVAZLAR PROJEYİ TANITTI

Konuşmanın ardından THK tarafından hazırlanan slayt izlendi. Daha sonra ise Eyyüp Kavazlar, proje hakkında bilgi verdi. Kavazlar, “Keşan’da boş olan ve genelde amacı dışında kullanılan 30x1300 m ana piste, 20x1000 m yardımcı piste sahip ve bunlara 3 yerden iniş imkanı sağlayan ve iniş sonrası hava araçlarının yer desteği alabilecek havuzu bulunan küçük havaalanını kullanmak amacıyla bu projeyi hazırladık.” dedi.

Eyyüp Kavazlar Keşan’ın, THK’ye 1925 yılında kuruluşuyla birlikte destek verdiğini ve başlatılan seferberliğe katılarak, halktan toplanan yardımlarla 1931 yılında THK aracılığıyla Türk Hava Kuvvetleri’ne bir uçak bağışladığını ve bu uçağa daha sonra Keşan uçağı adı verildiğini hatırlattı. Kavazlar, son olarak projeye katkı sağlamak için ilgili kişi ve kuruluşları yardımcı olmaya davet etti.

DINKIRCI: ARTIMIZ, BÖLGEMİZDE BİR HAVAALANININ OLMASI

Projenin anlatılmasından sonra katılımcıların görüşlerine başvuruldu. İlk olarak söz alan Bekir Dınkırcı, THK Keşan İlçe Başkanlığı’nın projesini anlamlı bulduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Maket uçak gösterilerinin bile gençliğe ne kadar anlamlı bir katkı sağladığını daha önce düzenlenen etkinliklerde gördük. THK’nin 1925 yılında kurulmasının ardından bu ülke 1926’da ilk uçağını üretti. 1950’lere kadar da havacılık ülkemizde sürekli gelişti. Şimdi bizim Keşan’da bir artımız var, o da bölgemizde bir havaalanının olması. MSB nezdinde birtakım girişimlerde bulunulmasını son derece olumlu buluyorum. Bu havaalanı bize, Keşan’ın tarım, turizm, hayvancılık ve ticaretini uluslararası bazda pazarlama imkanı sağlayacak. Biz bu fakülteyi ilçemize kazandırdığımızda ayrı bir marka değer olacağız. Çünkü bölgeye sosyokültürel ve ekonomik anlamda üst seviyede bir katkı sağlayacak!”

ÖZCAN: UÇAK FABRİKALARINI KAPATIP, DÜDÜKLÜ TENCERE FABRİKALARI KURMUŞUZ

Dınkırcı’nın ardından söz alan Mehmet Özcan da THK Üniversitesi’nin bir fakültesinin Keşan’a kazandırılmasına olumlu baktıklarını belirterek, şunları söyledi: Atatürk bize <İstikbal göklerdedir!> demiş. Aklın yolu bir. Ancak, Türk havacılığı uzun yıllar istenilen düzeyde olmamış. 1938’lerde İspanya’ya uçak satan bu devlet daha sonra bu fabrikaları kapatıp, yerine düdüklü tencere fabrikaları kurmuş. Çağı yakalamak mecburiyetimiz var. Sivil havacılık her geçen gün gelişiyor. Uçak seferleri, özellikle şehirler arasında otobüs seferlerinden daha kolay hale geldi. Şimdi Keşan’da bir askeri havaalanının olduğu herkesçe bilinen bir şey. Biz 4-5 yıl önce buranın sivil havacılığa açılması yönünde girişimde bulunduk. Ancak başarılı olamadık. Önemli olan bu havaalanını buraya kazandırmak. İstanbul değil ama Ankara’ya gidebilmek için havaalanı gerekli ve bu potansiyel Keşan ve çevresinde var. Yaz aylarında da Ankara’dan Bodrum’a gidecekler, karayolu çok uzun olduğu için uçakla Saros Körfezi’ne gelebilirler. Böyle bir avantajı da var. Ayrıca havacılık okulu için de olumlu bakıyorum. Sağlık Bilimleri Fakültesi için hayırsever bir iş adamımız 6 bin dönümlük arazisini Trakya Üniversitesi’ne bağışlayacak. Biz Keşan’a üniversite bünyesinde bir kampus projesi hazırlanması için rektörlükle konuştuk. Fakülte ve yüksek okullar da bu sayede gelişebilir. Bir plan dahilinde olmalı. Havaalanının var olması bulunmaz bir nimet. Madem bir girişim yapılmış biz de Keşanlılar olarak elbirliğiyle bunu destekleriz.”

Konuşmaların ardından, diğer katılımcıların da görüşlerine başvurulduktan sonra toplantı sona erdi.