BÜLENT SAYLAM

Keşan Rom-Der Başkanı Fahrettin Savcı, “Yıl boyu üretim ve istihdam ile okula giden mutlu çocuklar” projesi hakkında Keşan Belediyesi ve Trakya Kalkınma Ajansı’na sorular yöneltti. Savcı, Trakya Kalkınma Ajansı’nın Proje Kaynağı, Keşan Belediyesinin Proje Sahibi ve Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)’nun da Proje Ortağı olduğu Yıl Boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar projesinin hedef kitlesinin değiştirildiğini iddia etti. Savcı, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun 2022 yılı haziran ayının sonuna doğru ‘En Roman Dostu Belediye Başkanı ödülü’ aldığını hatırlattı. Savcı, Başkan Helvacıoğlu’nun ödülle ilgili olarak, “Trakya Kalkınma Ajansı’na SOGEP Programı kapsamında proje hazırladık. İzzetiye Mahallemizde mülkiyeti belediyemize ait olan 17.656,24 m²’lik alana 20 adet 225m²’lik sera kuruyoruz. Kurulan seralarda mevsimlik işçilik yapan vatandaşlarımız istihdam edilecek. Projemizle hem mevsimlik işçi olarak evlerinden gitmek zorunda kalmayacak, hem ilk ve orta öğretim düzeyindeki çocuklarımız öğrenimlerini aksatmamış olacak. Hem de yetiştiricilik yaparak katma değer yaratacaklar, ülke ekonomisine katkıda bulunacaklar.” şeklinde konuştuğunu da kaydetti.

KÖYLÜLERİMİZDEN BU PROJE İLE İLGİLİ GÜNDEME GETİRME TALEBİ OLDU

Açıklamasına bamya hasadının bereketli geçmesi dileğiyle başlayan Savcı, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Sofralarımıza sunan emekçilerimizin köylülerimizin vatandaşlarımızın bamya hasadının bereketli olmasını temenni ediyorum. Tarlada kimin izi varsa harmanda da onun olmasını diliyorum. Trakya Kalkınma Ajansı ve Keşan Belediyesi’nin Siğilli ve Türkmen’deki bamya toplantıcıyılarının ailelerini kapsayan hem sosyal bir proje hem de üretime dahil olmaları üretime katkı sunmaları açısından bir proje yapılmıştır. Bu proje, günümüzde yerel basında da yer almıştı. Nedir bu proje bizim Siğilli ve Türkmen’deki vatandaşlarımız kasım ayından kış aylarına kadar Ege Bölgesi'nde zeytin toplama mevsim işçiliğine gittikleri için çocukların bir, eğitimden geri kalmaları iki, bölgemizdeki göçün önlenmesi üç, bu vatandaşlarımızın, ailelerimizin üretime, tarıma profesyonel anlamda katkı sunma ve ilgili hatta bunu sayın belediye başkanımız roman kardeşlerimize müjde olarak da beyan vermişti. Şimdi Siğilli ve Türkmen’de bamya hasatlarını tarlaları gezdiğimizde köylülerimizden bu konuyu dile getirme talepleri oldu.”

HANİ BU PROJE BİZ DEZAVANTAJLILARA YANİ ROMANLARAYDI?

Siğilli ve Türkmen Köylerindeki vatandaşların konuyla ilgili olarak soruları olduğunu kaydeden Savcı, açıklamasına şöyle devam etti: “Dediler ki ‘Başkan bizim bu seracılık kalkınma ajansı ve Keşan Belediyesi seracılık projesi ne oldu?, Siğilli’ye neden kurulmadı?’ Oysa bununla ilgili biz bütün teknik bilgilerinizi okula giden öğrenci sayılarımızı, bütün verilerimizi biz görevlilere bildirdik. Ama biz bu kış yine biz zeytin toplamaya gideceğiz. Çocuklarımız eğitimden geri kalacak. Hani bizim çocuklarımız eğitimden geri kalmayacaktı? Hani bizim seralarımız kuralacaktı? Soğuk hava deposu ile  birlikte daha iyi şartlarda, daha iyi yaşam koşullarına ulaşacaktık? Hani bu proje biz dezavantajlılara yani Romanlaraydı? Bu projeyle ilgili Trakya Kalkınma Ajansı, Keşan Belediyesi'nin İzzetiye’ye bu projenin kaydırıldığını ve hedef kitlenin değiştirildi konusunda bizim duyumlarımız var.” 

BELEDİYE BAŞKANIMIZA VE TRAKYA KALKINMA AJANSINA SORUYORUZ: ’BU PROJE NE OLDU?’

Konunun takipçisi olduklarını hatırlatan Fahrettin Savcı, “Konunun takipçisiyiz. Sizin aracılığınızla biz sayın başkanımıza ve Trakya Kalkınma Ajansı ilgililerine soruyoruz bu proje ne oldu? Bu proje içerisinde kimler var? Hedef kitle kimlerdir? Kaç tane Roman çocuğu kışın zeytin göçünde eğitime kazandırıldı? Eğitimden geri kaldılar mı kalmadılar mı? Bu proje söylemlerde acaba dezavantajlı Roman kelimesini kullanıp projeyi geçirene kadar mıydı? Bu proje geçirildikten sonra Siğilli ve Türkmen’deki Roman vatandaşlarımız unutuldu mu? Siğilli Bamya Üreticiler Derneği başkanı Sayın Kadir Gözeri bu konuda çok mücadele etti. Hatta benim bugün bu sormuş olduğum soruları o da sormuştu? Ama galiba karşılık bulamadı. Tekrar köylülerimiz vatandaşlarımız bu projenin gündeme getirilmesi konusunda bize talepte bulundular. Proje geçtikten sonra Siğilli değil de neden başka bir bölgeye kaçtı? Veya hazırlandıktan sonra proje değiştirilebilir mi? Proje onayladıktan sonra projenin hedef kitlesindeki yazılar değiştirilebilir mi? Merkezi nereye kurulacak değiştirebilir mi? bunlar hukuksal yönde kanunda veya proje kapsamında yeri var mı? Vatandaşlarımız ve biz merak ediyoruz. Amacımız bağcıyı dövmek yerine üzüm yemenin derdindeyiz.” dedi. 

BU MEMLEKETİN ASLİ UNSURLARIYIZ

Sordukları sorulara yetkililerden cevap beklerlediklerini söyleyen Keşan Rom-Der Başkanı Fahrettin Savcı, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bizim insanlarımız Çanakkalelerde ve Ege Bölgesinde hayvanların kaldığı yerlerde oralara gidip işinden peşinde koşmasınlar. Çocuklar eğitimlerinden geri kalmasın. Evini, yurdunu, memleketini terk etmek zorunda kalmasın. biz bu memleketin azınlıkları değiliz biz bu memleketin asli unsurlarıyız. Bu memleketin yerlileri olarak bu memleketin insanları Siğilli ve Türkmen Köylüleri olarak üretime ve eğitime dahil olmak istiyoruz. Ve üretiyoruz da  kimseye muhtaç kalmadan gün doğumunda tarlaya gidip, güneşin tam ortasına kadar bu işi yapıyoruz. Ve coğrafi işaret alınması için bamyanın tanıtılması konusunda bamyanın sofralara gelmesi konusunda bütün emekler bu insanların. Bamya kısa tabii yetmedi ama az önce proje ile ilgili sorduğumuz soruların cevabını sayın başkanımdan ve sayın müdürlerden bekliyoruz.”