BÜLENT SAYLAM

Keşan’da tarihi bina ve eserlerin korunması gerektiğini dile getiren haberler yapılırken konuyla ilgili olarak uzmanlar da Keşan ve çevresindeki tarihi bina ve eserlerin korunması için acilen harekete geçilmesi gerektiğini söylemişti.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, 7 Şubat 2018 tarihli sayımızda Hersekzade Ahmet Paşa Camii yanında bulunan tarihi hamamın camiden ayrı olarak düşünülemeyeceğini belirtmişti. Tarihi hamamın Keşan’a kazandırılması gerektiğini söyleyen Beksaç, “Orası tarihi hamam olarak kullanılmasa dahi müze ya da kültür merkezi şeklinde de kullanılabilir” şeklinde konuşmuştu.

KEŞAN’DA 2 TARİHİ ÖNEMLİ HAMAM VAR

Keşan’da bulunan tarihi hamamların durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Beksaç, şunları söylemişti: “Keşan’da, Büyük Cami Mahallesi Kudret Sokak üzerinde ve Hersekzade Ahmet Paşa Camii yanında bulunan 2 tane önemli tarihi hamamımız bulunmaktadır. Bu tarihi hamamlar, Osmanlı döneminden kalan ve önemli eserlerdendir. Bu eserlere Keşanlılar tarafından sahip çıkılması gerekiyor. Camii yanında bulunan hamam bir zamanlar çok sayıda bildiğimiz hamamlar arasında en nadide eserlerden biridir. Ancak şu anda tarihi hamamın atıl durumda olduğunu görmekteyiz. Bu yerle ilgili de kısa süre içerisinde tamiratının yapılarak ihya edilmesi gerekiyor. Tarihi hamam, camiden ayrı şekilde düşünülemez. Maalesef bugüne kadar sadece camii onarılmış ve diğer tarihi yapılar dışarıda kalmıştır. Ama bunların bir bütün olarak ele alınması daha uyundur.”

KEŞAN’A KAZANDIRILABİLİR

Camii yanında bulunan tarihi hamamın tamiratının yapılıp-yapılmayacağı hakkında da, sorulan soruya cevap veren Engin Beksaç, açıklamasını şöyle sonlandırmıştı: “Bu eserler tescilli olmasından ötürü anıtlar kurulu kararıyla vakıflar tarafından onarılması gerekiyor. Bunun dışında bu yapıya herhangi bir müdahalede bulunulması mümkün değildir. Yetkili kurumlar gerekli girişimde bulunması durumunda bu tarihi yapı yeniden Keşan’a kazandırılabilir. Ayrıca orası tarihi hamam olarak kullanılmasa dahi müze ya da kültür merkezi şeklinde de kullanılabilir.”