HABER MERKEZİ

Hoşgör, “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) performans değerlendirme konusunda ısrarcı gibi görünüyor. Ancak MEB’in anlamamakta ısrar ettiği bir sıkıntı var, o da yöneticilere yönelik güven eksikliğidir. Şunu demek istiyoruz; performans konusunu tartışmadan önce MEB'de yaşanan ve öğretmenlerin nerdeyse tamamının yaşadığı bu güven problemi halledilmelidir. Güven problemini halletmenin tek yolu, liyakat ve kabiliyete dayalı objektif bir yönetici atama sistemi ihdas edilmesidir. Gelin bu güvensizlik ortamını hep birlikte aşalım. Herkesi kucaklayacak, korkuları yok edecek sağlam bir sistemi hayata geçirelim. Belki de şuna karar vermemiz gerekiyor; önceliğimiz performans değerlendirmesi mi, yoksa öğretmenimizin performansını artıracak tedbirleri almak mıdır? Öğretmen açığı, sözleşmeli/mülakatlı atama, eş durumu mağduriyetleri, alan değişikliği, mobbing, Mülakat Sistemi, yönetici atamaları, rotasyon hamleleri, yetkili fakat etkisiz sendika tarafından toplu sözleşmelerde temsil edilmesi gibi sorunlara el atmadan hangi yüzle öğretmenin performansını değerlendireceğiz?” dedi.

TÜRK EĞİTİM SEN, HER DAİM EĞİTİM ÇALIŞANLARININ YANINDA OLACAKTIR

Hoşgör, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bu tedbirler alınmadan yapılacak bir performans sistemi, emin olun, motivasyonu tamamen yok etme sistemi olacaktır. Türk Eğitim Sen, her daim eğitim çalışanlarının yanında olacaktır. Performans pilot uygulamasında öğrenci değerlendirmesi diye yaşadığımız skandalları ne çabuk unuttuk. Geçen yıl öğretmen performans değerlendirme sistemi için seçilen 12 pilot ilde çalışma başlatılmıştı. Öğrencilerin hakaret içerikli paylaşımlarının ardından MEB,  iki gün sonra sistemin kapatmak zorunda kaldı. Dolayısıyla bu değerlendirmeler asla objektif olmayacak, çalışma barışını bozacak, tehdit içerecektir. Nitekim öğrencilerin öğretmenleri hakkındaki, ‘Hocam 100 ver ben de 100 vereyim’, ‘Yıl intikam yılıdır. Kimse not için yanıma gelmesin’ şeklindeki tehdit, şantaj içeren mesajları ve küfürlü sözleri hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır. Bu uygulamayla öğretmenlerin öğrencilerine hak ettikleri notu vermesi mümkün olamayacak, öğretmenlerin toplumdaki itibarı daha da azalacaktır. Zaten öğretmenlere yönelik şiddet toplumda kanayan bir yaradır. Öğrenci ve veliye değerlendirme hakkı verilmesi öğretmenlere yönelik psikolojik şiddet aracı olarak kullanılabilecektir. Öğrenci üzerinde hiçbir hâkimiyeti kalmayan, yetkisiz ve etkisizleştirilen, korkutulan, sindirilen öğretmenlerimizle bu kez de not pazarlığı yapmaya yeltenen öğrenciler ve veliler çıkabilecektir. Veli ve öğrenci tehditleri bu uygulamayla farklı bir boyuta taşınacaktır.”

ÖĞRETMENLERE VERİLECEK PUANLARIN NE KADAR ADİL VE TARAFSIZ OLACAĞI SORU İŞARETİDİR

Mesut Hoşgör, sözlerini şöyle tamamladı: “Öğretmenlerin müdürler, zümre öğretmenleri ya da aynı kurumda görev yapan diğer öğretmenler tarafından değerlendirilmeleri de okullarda iş barışının bozulmasına, adam kayırmacılığın had safhaya ulaşmasına yol açacaktır. Okulların bir kısmının liyakatten yoksun, ehil olmayan müdürler tarafından yönetildiği göz önüne alındığında, öğretmenlere verilecek puanların ne kadar adil ve tarafsız olacağı soru işaretidir. Daha önce dile getirdiğimiz gibi; performans değerlendirmesi ve buna dayalı hayata geçirilecek uygulamalar öğretmenlerimizi huzursuz etmek ve çalışma barışını bozmaktan başka bir amaca hizmet etmeyecektir. Dileriz öğretmenlerimizin beklenti ve huzurunu bozan bir yönetmelikle karşı karşıya kalmayız. Aksi halde her türlü hukuki ve demokratik tepkimizi ortaya koyacağımızın bilinmesini istiyoruz. MEB yaşanan bu tecrübelerden hareketle veli, öğrenci vb. değerlendiricileri ve tabii ki ayrıca öğretmene 4 yılda bir yeterlilik sınavını da dayatmamalıdır. Önce ortak akılla tartışalım, mutabakat oluşturalım. Eğitim hayatımız ve eğitim çalışanları için bir şeyi de hep birlikte yapabilmenin mutluluğunu yaşayalım.”