Keşan Sebze Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz, dün yaptığı açıklamada, alışverişlerde, fişteki fiyat ile raflardaki fiyatların kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti ve vatandaşın bilinçli davranıp para üstü olarak kalan kuruşunu kasiyerden istemesi gerektiğini söyledi.

RAF FİYATI İLE KASADAKİ FİYATLAR TUTMUYOR

Aldanmaz, vatandaşların alışveriş yaparken fiş ve raf fiyatlarını da iyi takip etmesi gerektiğinin altını çizerek, fişteki fiyatların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Fiş almaktan ve fiyatların kontrol edilmesinden vazgeçilmemesini öneren İbrahim Aldanmaz, büyük marketlerden çok miktarda yapılan alışveriş sonrasında ödeme yaparken raf fiyatı ile kasadaki fiyatın aynı olup olmadığının, alınan fişlerde kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

“KURUŞUNUZU BIRAKMAYIN”

Sözlerinin devamında, kullanımı yaygınlaşan kuruşlu fiyatların etiketlerde görüldüğünü, ancak kasalara gelince para üstü kuruşların geri verilmediğini vurgulayan Aldanmaz, “Kullanımı yaygınlaşan kuruşlu fiyatlar etiketlerde görülüyor. Fakat kasalara gelince para üstü kuruşlar geri verilmiyor. Etiketlerde kullanılan kuruşlu fiyatlar nakit ödeyen için geçerli değil. Çünkü bazı etiketlerde kuruşlu fiyatlar yazıldığı halde peşin yapılan alış verişlerin sonunda para üstü olarak kuruş ödenmesi gerektiği halde süper ve discount marketlerde kuruşlu ödemelerin yapılmadığını görüyoruz. Piyasadaki 130,9 milyon adet 1 kuruş nerede? Halkımız da bilinçli davranıp kuruşunu istemeli. Devir 1 kuruşun hesabını yapma devri.” dedi.

 TASARRUF KURUŞ BİRİKTİRMEKLE BAŞLAR

Halkta tasarruf bilincinin artırılması için kuruş kullanımının önemli olduğuna dikkat çeken İbrahim Aldanmaz, sözlerini şöyle tamamladı; “2005 yılında tekrar hayatımıza giren kuruş kullanımının bugün hala oturmadığını görüyoruz. İnsanımız para üstü olarak kuruşu istemiyor bazen de utanıp isteyemiyor. Hâlbuki tasarruf kuruş biriktirmekle başlar. Fiyatların yukarı yönlü eğilimini dizginler. Biz, kuruşları beğenmeme veya almama lüksü olacak kadar zengin değiliz. Büyük marketler kasalarında kuruş bulundurmalıdır. 2014 yılı sonuna kadar 1,1 milyar adet 10 kuruş, 1 milyar adet 5 kuruş, 130,9 milyon adet 1 kuruş piyasaya sürülmüş. Yetkililerimiz piyasaya daha fazla kuruş sürmelidir. Kuruşlu para üstünün ödenip ödenmediği de yapılacak denetimlerle takip edilmelidir. Çünkü kayıt dışı gelir elde ediliyor. Esnafta para üstü kalmasın diye sakız ya da kibrit veriyor. Artık kuruş değerinde bir mal olmadığı için bu işten zarar bile ediyoruz.”