İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan’dan gazetemize özel açıklamalar

9.25 TL buğday fiyatı üreticimizi üzecek gibi duruyor

100 dönüm tarlası olan üreticimiz 363 TL yıllık aidat ödüyor

Çeltik için suda hala risk var

HABER: ERDOĞAN DEMİR

FOTO: BÜLENT SAYLAM

TMO’DA RANDEVU BİRAZ SIKINTILI

TMO’da randevu sistemi biraz sıkıntılı göründüğünü belirten Darcan, “Ama yığılmadan dolayı bu sıkıntı görünüyor. Bizim vatandaşımız da biraz sabırsız, bugün randevu alayım yarın biçerim hemen malımı götürürüm diyor. Herkes o dertte. O yüzden bir yığılma var, yoksa 20 gün 1 ay sonra zaten rahatlayacak. Günlük alım kapasitesi var, bunun üstüne çıkılamaz. TMO her yıl alım yapmıyor, tüccarın fiyatları yüksek olduğu zaman TMO’ya mal gitmiyor. Tesisleri büyütmek demek oraya adam getirtmek demek, her yıl aynı olmadığı için ona da gerek yok yani. Bu yıl buğdayda endemik bir yıl oldu. Fiyatlar biraz aşağıda kaldı, özel sektör fiyat arttırmıyor. Tabi bundan dolayı da piyasada geçen yıldan kalma bayağı bir buğday gözüküyor. Tüccarın depolarında var, un fabrikalarının nerdeyse depolarında % 50 stoklu buğday var. Onlar da pek alıma girmek istemiyorlar. Biçim konusunda şu anda hiç bir sorunumuz yok. Biçimlerimizi devam ediyor. Fiyat konusunda da dediğim gibi fiyatlar, bizim beklentimizin altında kaldı. Doların ateşi, mazotun yükselmesi, yarın gübreyi de tetikleyecek ekim zamanı. 9.25 fiyat üreticimizi bu yıl üzecek gibi duruyor. İnşallah hükümetiz konuya hakim olur da belki bir fiyat farkı veya desteklemelerde mazot ve gübre de ekstra bir destek yarasa üreticinin zor günleri atlatmasına yardımcı olur diye düşünüyorum.” dedi.

ÇELTİKTE SEZONA KÖTÜ BAŞLADIK

Darcan, çeltikte sezona kötü başlandığını, aslında, bu yıl çeltikte havaların ısınmaması tam ekim zamanında yağışların çok olması, gece gündüz sıcaklık farkını dengeleyemediğini de vurgulayarak şunları söyledi: “Geceleri serin gündüzleri sıcak oldu ama tabi yağışlı bir sezon.  İlk etapta çeltik çıkışlarında bir sıkıntı yaşadık.  Çeltiklerini bozan arkadaşlarımız oldu. Sular ısınmadı, çeltik yürümedi. Ama şu anda bir sıkıntı yok. Şu anda suyla da ilgili çok büyük bir problem yok gibi gözüküyor ama hala risk devam ediyor. Vatandaşımız da suyu çok idareli kullanmasını bilmesi lazım. Çünkü barajlarımız bizim bütün havzayı sulayacak kadar kapasitede değil maalesef. Sadece can suyu, İlk ekilişleri biz Meriç’ten karşılayamazsak, bu barajlarımız bizim hiçbir alanımıza yetmez, küçük alanlara ancak hitap edebiliyor. Son anda barajları işte destek amaçlı kullanıyoruz. Suyumuzu idareli kullanmamız lazım. İnşallah bir sıkıntı olmadan sezonu atlatırız diyoruz ama hala da suda risk var.”

ÇELTİK İÇİN TABAN FİYAT ERKEN

Darcan, çeltikte taban fiyat için çok erken olduğunu belirterek, “Enflasyonun yaşandığı bir ülkede bakın buğday fiyatları bile bir yıl önceden açıklanmalı ama yani hep enflasyonun yüksek olduğu bir ülkede fiyatların erken açıklanması her zaman üreticimizi yorar. Yani buğday için fiyatlar şimdi açıklansaydı bu fiyatlar açıklanmazdı diye düşünüyorum. Harmana yakın piyasalar nasıl olacak, dolar, mazot nereler gidecek. Çeltik için de biz buna göre fiyat isteyeceğiz.” diye konuştu.

BİR KALIP PEYNİR PARASI KADAR YILLIK ÜYE AİDATI

Ziraat Odaları’nın çok aidat alıyor şeklinde eleştirilerin olduğuna da dikkat çeken Darcan, “Bakın elimde 4 nolu aidat ödeme listesi var. 100 dönüm yeri olan bir vatandaş bize yıllık 363 TL aidat ödüyor. Keşan, İpsala ve Enez komşu ilçeleriz. Keşan’ın biraz daha düşük İpsala’nın biraz daha yüksek 120 dönüm falan aile başı. Keşan daha da düşük. Ortalama 100 dönüm üstünde koyuyoruz, Çiftçi ortalaması 100 dönüm üzerinden geliyor,100 dönüm için 363 TL para nedir? Bir kalıp peynir parası. Biz Ziraat Odaları olarak danışmanlık hizmetleri de veriyoruz. Ben bir vatandaşın ayağına arabanın 4 defa gittiğini biliyorum. Bunda ekstra bir ücrette almıyoruz. Bu aldığımız yıllık aidat köylere çıkardığımız arabaların mazot parasını çıkarmaz. Biz de buradan topladığımız aidatlarla personelimizi istihdam etmeye çalışıyoruz. Odamızda şu anda 7 kişi çalışıyor, 4 Ziraat Mühendisi 3 tane de personelimiz var. Hepsi üniversite mezunu arkadaşlarımız. Eylül ayına kadar üye aidatlarına zam yapmayı düşünüyoruz, yoksa çalışanlarının maaşlarını çıkaramayız. İpsala’da parası alınan 400 bin dönüm bir araz var.363 TL’den 400 bin dönümü çarparsanız, 1 milyon 452 bin TL üye aidatı topluyoruz. 7 memur var. Bu çalışanlarımızın aylık maliyet 200 bin TL hesabı siz yapın. Elektrik faturası ve diğer giderlerimizi de düşünecek olursanız bu üye aidatları çok düşük kalıyor. Böyle giderse işin içinden çıkamayız. Üyelerimiz aidatlardan şikayetçi oluyorlar ama böyle düşünmesinler çünkü bizim onlara verdiğimiz hizmet daha fazla. Benim üye yılda bir kalıp peynir pası olan 363 TL’yi veremeyecekse üzülürüm. Bugün bakıyorsun bazı odaları yıllık aidatı 3 bin TL. Biz de Ziraat Odası olarak Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’na üyeyiz. 4-5 bin TL yıllık üye aidatı ödüyoruz. Bir hizmette almıyoruz yani. Ne hizmet alıyoruz biz. Tabi başvurduğumuzda istediğimiz istatistikleri falan alıyoruz.” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİNİN BAĞKUR PRİMLERİ ÇOK YÜKSELDİ

Çiftçinin çok büyük Bağ-Kur sıkıntıları olduğunu da belirten Darcan konuşmasını şöyle tamamladı: “Bağ-Kur primleri çok yükseldi. En son asgari ücretle beraber 4 bin 500 liraya falan yükseldi. Bunlar çok yüksek rakamlar bu primlerin bir şekilde çiftçinin ödeyebileceği seviyeye getirilmeli. Daha önce 15 gün üzerinden prim ödüyorduk, şimdi 30 gün üzerinden prim ödüyoruz bir de bizim çiftimiz 9 bin gün üzerinden emekli oluyor, SSK’lar 7 bin gün üzerinden emekli oluyor, bu da büyük bir sıkıntı bizim için. Bunun da düzeltilmesi lazım, bakıyorum hem emeklilik 7 bin güne çekilmesi hem de aylık ödemelerin 2008 öncesine çiftçinin ödeyebileceği seviyeye çekilmesi gerek. Bu çiftçilerimiz için önemli bir konu.”