Keşan Tarım ve Hayvancılık Fuarı devam ediyor

Fuar büyük ilgi gördü

ERDOĞAN DEMİR

2.Keşan Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi Otomotiv ve İş Makinaları Fuarı başladı.

Saat 17.30’da gerçekleşen fuar açılılışına Edirne Valisi Yunus Sezer, İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili, Enez Kaymakamı Muhammed Emin Tutal, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Yenimuhacır Belediye Başkanı Tamer Kıral, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası Başkanı Necmi Sezer, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Enez Ziraat Odası Başkanı Mehmet Oskan, CHP Edirne İl Başkanı Harika Taybıllı, İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, AK Parti Edirne İl Başkan Yardımcısı Adnan Vural, CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, AK Parti Keşan İlçe Başkan Vekili Ragıp Taş, MHP Keşan İlçe Başkanı Adnan  İnan, esnaf odaları başkanları, kurum müdüleri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ilk olarak Renkli Fuarcılık Şirketi Yetkilisi Önder Harbili, tüm katılımcılara hoşgeldiniz dedikten sonra şunları söyledi. “ Sayın Valim, sayın vekilim, sayın kaymakamlarım, sayın belediye başkan ve belediye başkanlarım, Sayın ticaret sanayi odamızın kıymetli başkanı, oda ve borsalarımızın kıymetli başkanları, Renkli Fuarcılık olarak Keşan'da ikinci kez katılımcılarımızla sizlerin desteğiyle Keşan'ın sivil toplum gücüyle, tarım gücüyle Trakya'ya bir fuar kazandırmış olduk. Keşan Fuarımız Trakya'mıza hayırlı uğurlu ve bereketli olsun diyorum. Hepinizin ayağına sağlık.
Buradan Keşan Belediye Başkanım ve Keşan Ticari Sanayi Odası Başkanım, Ticaret Borsası  başkanıma özellikle bu fuara verdikleri emek ve katkılar için huzurlarınızda şükranlarımı sunarım. Hepinize hayırlı fuarlar diliyorum. Ziyaretiniz için teşekkür ederim
.”
Harbili’nin ardından Keşan Ziraat Odası ve Edirne Keşan Üretici Birlikleri'ne temsilen Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, tüm katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi.
Biliyorsunuz Keşan'da ikinci Tarım Fuarı'nı intikal ettirmek üzere toplanmış bulunuyoruz.
Ama gördüğüm kadarıyla çiftçilerimizi pek göremiyorum. Yani şu anda üreticilerimiz arazilerinde işlerine meşguller. Ama protokol üyelerimiz hepsi burada. Ben biraz serzenişte bulunmak istiyorum. Ama bu fuarı ilçemize kazandıran Başta kaymakamımız Cemalettin Yılmaz, Belediye Başkanımız Mehmet Özcan, İsmail Başkan'ım, Necmi Başkan'ıma ve mevcut olan STK temsicilerine çok teşekkür ediyorum. Bu fuarı bizlere emanet eden protokolü selam ve saygılarımı sunuyorum. Teşekkür ederim.

Şen’in ardından  Keşan esnaf odalarını temsilen Keşan Lokantacı, Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak söz aldı.
Çakmak, tüm katılımcılara teşekkür ederek konulmasında şu konulara vurgu yaptı.
Bugün fuarımızın ikincisini tamamlamak üzere toplandık ve  mutlu bir gündeyiz. Bu düğünümüze, bu fuarımıza iştirak edenlere herkese teşekkür ediyoruz. Değerli konuklar, gönlümüzden geçen böyle fuarların bölgemizde olmasını temenni ediyoruz. Bilhassa Keşan, Enez, İpsalık gibi bölgemizde daha gelişmiş ekonomiye katkısı olan fuarları turizm, ticaret ve sanayi olarak da güzel, görkemli fuarlarda buluşmak istiyoruz. Bunları temenni ediyorum. Herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun diyorum.”
Şen’in ardından Necmi Kaymaz konuştu.

Kaymaz’ın konuşması şöyle;
Sayın valim çok kıymetli Keşan'ımızın, İpsala'mızın, Enez'imizin değerli kaymakamları Sayın Milletvekilim, Sayın Belediye Başkanlarım, Kurum ve kuruluşlarımızın değerli yöneticileri, değerli basınımızın güizdetemsilcileri sizleri Keşan Ticaret Borsası Türkiye Odalar Borsalar Birliği Hayvancılık Kurulu adına da saygıyla sevgiyle selamlıyorum.
Hepiniz ikincisini düzenlemekte olduğumuz Keşan Tarım Hayvancılık Gıda Fuarı'na hoş geldiniz. Sayın Valim sabah saat onda start verdiğimiz Keşan Ticaret Borçası Canlı Ayvan Borçası'nın tesislerinde güzel etkinlikler yaptık. Sayın kaymakamımız, sayın belediye başkanımız, paydaşlarımız hepimiz birlik beraberlik içerisindeydik. Üreticilerimiz de buradaydı. Üreticilerimizin içerisinde kadın girişimcilerimiz vardı. Çocuklarımız vardı. Onları da işin içine dahil ettik. Keçi sütünden sade olmak üzere Keşanlı kadın girişimcimizin üretmiş olduğu dondurmayı tüm katılımcılara ikram ettik. Yine sekiz tane kadınımızın üretmiş olduğu peynirin tadım yarışmasını yaptık. Bölgemizde iki ırk üzerine yarışmalar yaptık. Ağır abiler yarışı yarışıyor programını yaptık. Koçteke kırkım yarışları yaptık. Çok güzel etkinlikler oldu. Fuarı düzenlememizdeki amaç gıdanın önemini, üretimin önemini ortaya koymak. Bizler Keşan Ticaret Borçası olarak her zaman üretimi desteklemeye, yenilikleri hayata geçirmeye, gençlerimizi de tarım ve hayvancılığa sevdirmek için Başta sivil toplum örgütleri olmak üzere devletimizle birlikte yarınlarda ele güne muhtaç olmamak için çocuklarımızın geleceği için torunlarımızın geleceği için biz gençleri üretimin içerisine dahil etme borcumuz var. Bunu buradan vurgulamak istiyorum. Gıda bu kadar önemli. Mevki, makam, mertebe, ne olursa olsun. Teknolojiyi istediğimiz kadar üretelim. Fakat yirmi dört saat içerisinde mutlaka üç defa yemek yememiz gerekiyor. Bu da üretimle oluyor. Eğer ki biz bu birlik beraberlik bugün bu fotoğrafta olan birlik beraberlikle başta sayın valimiz olmak üzere sivil toplum örgütlerimizle, ziraat odalarımızla, esnaf odalarımızla birlik beraberlik içerisinde olursak kimseyi ötekileştirmeden, birbirimizden uzak kalmazsak, uzaklaşmazsak inanın ki bu ruh çok daha güzel şeyleri yapar. Bu ruh bizde var. Üretim ruhu var. Bunun için tekrar ben sizleri tüm paydaşlar adına fuarın düzenlenmesine katkı veren tüm kuruluş ve kurumları emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Herkese teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum.”
Kaymaz’
ın ardından İsmail Şapçı konuşmasını yaparak tüm katılımıcuılara teşekkür ederek şunları söyledi.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak sizleri Keşan Tarım, Hayvancılık, Gıda, Sanayi, Otomotiv ve İş Makineleri Fuarı'nın ikinci yılında tekrar ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Geçtiğimiz yıl 5 Haziran'da Dünya Fuarcılık Günü’nde hayata geçirdiğimiz ilk fuarımızda kırktan fazla katılımcı firma ve yirmi binin üzerinde ziyaretçiyle beklentilerimizi fazlasıyla karşıladı. Ve bölgemiz için gerçek anlamda bir dönüm noktası oldu. Bu yıl 27 Mayıs 2025 tarihinde düzenlediğimiz ikinci fuarımızda geçtiğimiz yıla kıyasla %100 oranında katılımcı firma ve fuar alanı büyümesiyle bu başarı hikayesinin yarattığı heyecan ve sinerjiyi daha ileri taşımanın gururunu yaşıyoruz. Bu yıl geçen yılın tecrübelerinden yola çıkarak daha kapsamlı, daha zengin içerikli ve daha geniş katılımı bir fuar organize ettik. Bölgemizin ekonomisinin yüzde ellisinin fazlasını oluşturan tarım ve hayvancılık sektörümüzün tüm paydaşlarını yeniden burada bir araya getirmenin heyecanını paylaşıyoruz. Keşan, İpsala ve Enez ilçelerimiz verimli toprakları, girişimci ruhu, gelişmekte olan organize sanayi bölgeleri ve stratejik konumuyla bölgesel kalkınma açısından çok değerli bir cazibe merkezidir. Fuarımızın Keşan'da gerçekleşmesi de tam da bu potansiyelin yansımasıdır. Kıymetli misafirler, tarım ve hayvancılık sektörümüz yalnızca bölgemizin değil ülkemizin geleceğini belirleyici bir rol alanıdır. Bu nedenle bizler sadece bugünü değil geleceği düşünen ve şekillendiren bir vizyonla hareket ediyoruz.
Bu fuar, tarımda verimliliği ve sürdürebilirliği arttıracak uygulamaları, hayvancılıkta dijital çözümleriyle gelişen teknolojiyi, sanayi ve otomatif sektöründe kırsala değer katacak yenilikleri bir araya getiren çok yönlü bir platformdur. Aynı zamanda üretici ile yatırımcıyı buluşturan görüşmelerde yeni iş birliklerinin temelleri burada atılmaktadır.
Burada sergilenen her teknoloji, yapılan her işbirliği aslında sizlerin daha güçlü, daha verimli ve daha sürdürülebilir üretim ortamına kavuşması içindir. İkinci fuarımızla birlikte Keşan Fuarı'nın bölgesel ve ulusal takvimde kalıcı bir yer edindiğini gururla söyleyebiliriz.
Önümüzdeki yıllar için daha da büyük hedeflerimiz var. Uluslararası katılımın arttırılması, farklı sektörlerden katılımcıların dahil edilmesi, fuarımızın bir marka haline gelmesi ve Keşan'ımıza bölgesel bir fuar merkezi kazandırılması için çalışmalarımız devam ediyor.
Değerli çiftçilerimiz Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de ifade ettiği gibi ziraat işleriyle uğraşan millet en medeni ve en faziletli millettir. İşte sizler bu medeniyetin ve faziletin taşıyıcalarısınız. Toprağı işleyen, hayvanı büyüten, üretimin omurgasını oluşturan siz değerli çiftçilerimizin emeği sadece soframıza değil ekonomimize, kalkınmamıza ve toplumsal huzurumuza da hayat vermektedir. Bu fuar sizin alın terinize duyduğunuz saygının bir yansımasıdır. Sizler üretmeye devam ettikçe bizler geleceğe daha güvenle bakıyoruz. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde katkı sağlayan başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediyesi, İl, İlçe, Tarım ve Orman Müdürlükleri, Keşan Ticaret Borsası, Keşan Esnaf Odaları, Keşan Ziraat Odası, Edirne ve Keşan Üretici Birlikleri olmak üzere tüm kurumlarımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca bu fuara emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza da teşekkür ederim.
Ve son olarak fuarımıza katılan tüm firmalara, ziyaretçi misafirlerimize ve bu organizasyona destek olan herkese şükranlarımı sunuyorum. Bu fuar vesilesiyle kurulan dostlukların, işbirliklerinin ve ticari ortakların bölgemize bereket ve ülkemize güç katmasını diliyor.
Fuarımızın tüm katılımcalara hayırlı olmasını temenni ediyorum
.”
Şapçı’nın ardından Mehmet Özcan konuştu.

Özcan tüm katılımcılara hoşgeldiniz dedikten  konuşmasında şunları söyledi.
Biz burada Keşan'ın çoktandır özlediği birlikteliği bu fuarla ciddi bir şekilde pekiştirdik zannediyorum. İsmail kardeşimle, Necmi kardeşimle kısa bir sürede oturduk, anlaştık.
Bu etkinlikte geçen sene biraz sorunlar oldu. Ama bu yıl daha güzel hazırlandık. Cemiyet yapmayan, yapmayanın noksanı olmaz. Ama buna da güvenerek bence gevşemek de olmaz.
Geçen yıldaki hatalarımızı gördük. Bu yıl onları bertaraf etmeye çalıştık. Bundan sonra da İsmail Bey'in bir şeyi de dillendirmesi vardı. Ben de açayım onu. Sayın kaymakamım, sayın valim. Burayı bir fuar alanını biz, oda, borsa, belediye olarak  düşünüyoruz. Çünkü bu etkinlikler sadece tarım fuarı için değil başka sebepler de de olabilir. Öyle bir tesis kazandırırsak Keşan'nin önünü açarız. Keşan'daki cumartesi günleri sokak aralarındaki o görüntüyü kaybetmemiz lazım. Süreç içerisinde el birliğiyle bu noksanlarımızı gidereceğiz.
Ben  emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bir sonraki festivalde üçüncüsünde buluşmak dileğiyle. Saygılar sunuyorum.”
Özcan
’ın ardından Mehmet Akalın konuşmasını yaparak şunları söyledi.
Sayın Valim çok değerli hazirun ilk olarak ikincisi düzenlenen Keşan Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na hoş geldiniz. Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Bu fuarın ikincisi düzenleniyor. İkincisinden sonra üçüncüsü düzenlendiği an bu geleneksel hale gelir.
Dolayısıyla üçüncüsünde inşallah geleneksel Keşan Tarım ve Hayvancılık Fuarı diyeceğiz.
Tabii bölgemize başta Keşan'ımız olmak üzere bu fuarın bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını niyaz ediyorum. Biraz önce başkanlarım bahsetti. Ben sadece temenniyle bırakacaktım ama birkaç konuya değinmek istiyorum. Özellikle tarım ve hayvancılıkla ilgili.
Maalesef ülkemizde son dönemde yaşanan, dünyada yaşananlardan dolayı tarım ve hayvancılık zor günler geçiriyor. Ama şöyle bir geriye bakalım, pandemi dönemine gidelim.
Hatırlarsınız o günleri, tarım, hayvancılık ve gıda dünyanın en önemli sektörleri demiştik.
Bu sektörlerle birlikte olmalıyız demiştik. Özellikle Türkiye için bunu söylemiştik.
Ama maalesef pandemi geçtikten sonra tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerinde o istediğimiz hamleyi gerçekleştiremedik. Bakın şimdi biraz önce başkanım gençlikten söz etti. Tarımı gençleştirmemiz lazım. Size bir veri söyleyeyim. Şu anda Türkiye'de tarım yapma yaşı altmış. Trakya'da altmış bir. Gençlerimiz maalesef tarımla uğraşmıyor. Bu gerçekleri görmemiz lazım ve buna göre de önlemler almamız lazım. Gençleri tarımdan soğutmamamız lazım. Bakın gençleri tarımdan soğutan en önemli sebeplerden bir tanesi köy okullarının kapatılmasıdır. İki binli yılların başında otuz üç bine yakın köy okulu var Türkiye'de. Bugün dokuz bin civarında. Maalesef köy okulların kapatılması tarımın gençleşmesi konusunda önemli dezavantajlar sağlamıştır. Bunu değiştirmemiz lazım. Köy okullarını açmamız lazım. Ve köy okullarının açılmasını da desteklememiz lazım. Bir diğer önemli husus tarıma verilen destekler. Bakın Tarım Kanunu'nun yirmi birinci maddesi diyor ki gayri safi milli aslanın yüzde biri kadar destek verilmeli. Maalesef bunu da bugün gerçekleştiremiyoruz. Tarım desteklemeden olmaz. Dünyadaki bütün gelişmiş ülkelere bakın tarım destekle ayakta durur. Biz bugün Amerika'dan pamuk satın alıyorsak Amerika pamuk yetiştiricisine verilen destekle alakalıdır. O yüzden tarım desteklenmeden olmaz. Sonuç özetle fazla vaktinizi de almadan eğer özellikle tabii ki Trakya'mız için çok önemli. Trakya bugün buğdayın neredeyse yüzde on beşini ayçiçeği, çeltik ve kanalı üretiminin de neredeyse yarısını gerçekleştiriyor. Bunun devam edebilmesi için tarım desteklenmeli. Desteksiz olmaz. Tarımı gençleştirmeliyiz. Tarımı gençleştirmek için de köy okullarını açmalıyız diyor. Hepinizi tekrardan saygıyla, muhabbetle selamlıyorum
.”
Akalın’ın ardından son olarak konuşan Vali Yunus Sezer’de konuşmasında şunları söyledi.
Çok kıymetli milletvekilimiz kıymetli kaymakamlarımız, belediye başkanımız, belediye başkanlarımız, siyasi partilerimizin çok kıymetli temsilcileri, il ve ilçe başkanların genel meclisinin kıymetli başkanı ve burada bu güzel programa ev sahipliği yapan kıymetli ticaret ve sanayi odası başkanımız, Keşan ve borsa başkanımız sabahki programın ev sahipliğini yapan ve buna destek veren tüm oda ve borsa başkanlarımız hepinizi saygıyla selamlıyorum ve bugünün kahramanı da çiftçilerimiz onlara da hürmetlerimizi iletiyoruz buradan.
Gerçekten de çok anlamlı çok güzel bir programı ev sahipliği yapıyorsunuz. Her şeyden önce Her şeyin başlangıcı bir araya gelmek, bir araya gelmek birçok sorunu aslında kendiliğinden çözüyor. Burada hem siyasetin, hem idarenin, bürokrasinin, hem STK'ların, hem çiftçilerimizin bir arada bulunması ve Edirne'mize, aslında Trakya bölgemize hayat veren çiftçilik ve tarımı konuşmaları, hayvancılığı konuşmaları ve bununla ilgili olarak hem bölgemizde hem dünyadaki inovatif gelişmeleri takip etmeleri Yeni uygulama örneklerini burada görmeler bizim açımızdan çok kıymetli çok değerli . Bu manada programı düzenleyen Ve emek veren herkese ilimiz adına canı gönülden şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bir diğer konu az önce kıymetli konuşmacılar da bahsettiler, gerçekten de Trakya bölgesi bunu bütün konuşmalarımda söylüyorum. Bugün de söyleyeceğim tarım ve hayvancılık noktasında kendini ispat etmiş bir bölge ve insanlarımız tarımı gerçekten seviyorlar, hayvancılığı gerçekten seviyorlar ve tarım ve hayvancılıkla ilgili olan bütün modern teknolojilerin ne gerektiriyorsa onu uygulamak için de bir çaba içerisindeler.
Yani bunu ülkemizin diğer bölgelerinde çok fazla görme imkanı yok. Bir şansımız var.
Gerçekten çok bereketli topraklara sahibiz. Ve sahip olduğumuz toprakların da yaklaşık yüzde ellisini sulayabiliyoruz. Aslında devletimiz çok güzel sulamayla ilgili yatırımlar yapmış. Ve bugün de deprem olmasına rağmen 6 Şubat depremi olmasına rağmen hiç ara vermeden bu büyük yatırımlar devam ediyor. Çömlekköy'deki sulama aracı yılların hayali o hızlı bir şekilde devam ediyor ve önümüzdeki inşallah büyük bir mehale kat edecek yine Meriç sulama sistemleri %90 bitmiş durumda. Çakmak Barajı'nı hep beraber takip ediyoruz.
Çakmak Barajı'nda inşallah bu Ramazan'dan önce baraja su basmış olacağız. Onun çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz. Yine Hamza Dere sulama sistemlerinde yeni alanlara inşallah geçen yıl sulamayı açtık. Bu senede yine çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Toplulaştırmalar devam ediyor. Ve önümüzde çok önemli projeler var.
Onların da çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah buradaki yüzde kırkın üzerinde yüzde kırk beşlik sulamayı yüzde altmışlara yüzde yetmişlere çıkarabilir miyiz? Bunun arayışı içerisindeyiz. Bu manada da beraber hareket ediyoruz. Yani buradaki özellikle borsa başkanlarımız, çiftçilerimiz, ziraat odalarımız, ziraat odası başkanlarımızla beraber birliktelik içerisinde ilimize tarım noktasında neler yapabiliriz? Güzel bir diyalogla devam eden, istişareyle devam eden bir çalışma var ve bunun da il olarak bereketini görüyoruz, görmeye de devam edeceğiz. Kıymetli arkadaşlar Inşallah bir projemiz daha var.
Onunla ilgili olarak biraz yavaşladı ama buranın damızlık düve merkezi haline getirmesiyle ilgili borsa  başkanlarımızla ve çiftçilerimizle yürüttüğümüz bir çalışma var. İnşallah önümüzdeki ay ilk hayvanların gelmesiyle beraber bu da hızlanmış bulunacak. Trakya bölgesi damızlık düve üretiminde sadece kendi bölgemiz için de Türkiye'nin ihtiyacı hatta yurt dışına bile ihraç edecek duruma geleceğimiz bir üretim merkezi haline dönüşecektir.
Ve bu da önümüzdeki kısa birkaç yıl içerisinde olacaktır. Bunu hep beraber göreceğiz inşallah. Çok sağlam adımlarla ilerliyoruz. Alt yapısını çok hızlı yapıyoruz.Tarım Bakanımızın destekleri var inşallah. Dediğim gibi bunun da sonucunu göreceğiz. Yeter ki çalışalım. Ülkemiz güzel bir ülke. Ürettikçe de daha da güzelleşiyor. Üretim her şeyin kaynağı. Bu manada da sizlere müteşekkiriz. Güzel bir tarım uygulaması yapıyorsunuz ve tüm ülkeye örnek oluyorsunuz. Bugün Edirne'miz çetikte ilk sırada, buğdayda ilk üçüncü sırada ilk dördüncü sıranın içerisinde yer alıyor. Ayçiçeği'nde bazen birinci oluyor, bazen ikinci oluyor. Kanola 'da yine aynı. Bunların üretimini devam ettirelim. İnşallah bu sulama projeleriyle beraber de hem Özel İdare'den hem DSI'den yaptığımız sulama projeleriyle beraber de çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu güzel fuar için emeği geçenlere şükranlarımızı iletiyorum.

Anıl Çakır’dan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü mesajı Anıl Çakır’dan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü mesajı

Konuşmanın ardından açılış kurdelesi kesildi. Vali Sezer ve beraberindekiler daha sonra fuardaki stantları ziyaret ederek, görevlilerden bilgi aldı. Fuar, 31 Mayıs'a kadar açık kalacak.


 

Muhabir: ERDOĞAN DEMİR