DİSK öncülüğünde düzenlenen “Yaşamı Durdurmak İçin Kadınlar Grevde” eylemi, dün Keşan’da gerçekleştirildi.

. Ev kadınları da dahil olmak üzere tüm kadınların greve çıkacağı eylem, Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’nde saat 12.00’de başladı. Eyleme kadınlar daha fazla erkeklerin ilgi göstermesi de dikkatleri çekti.

1-10

Etkinliğe Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Bilgin Atlı, SOL Parti Keşan İlçe Başkanı Ali Erol Durmaz,  Keşan Kent  Konseyi Başkanı Dr.Uğur Özdağlı,THK Kurumu Keşan Şube Başkanı Eyyup Kavazlar, DİSK Trakya Şube Başkanı Caner Makasçı, Yönetim kurulu Üyesi Kamil Tunca, Tüm Emeklilerin Sendikası Başkanı Keşan İlçe Temsilcisi Ahmet Erkan  ile Keşanlı kadınlar katıldı.

Keşan Belediyesi Pazaryeri’nde toplanan eylemciler, Cumhuriyet Meydanına  kadar sloganlar eşliğinde yürüdüler.

3-9

Cumhuriyet Meydanı’nda 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Keşan Belediye Personeli  Berna Adalılar basın açıklamasını okudu.

Adalılar’ın okuduğu basın açıklaması şöyle;

“BİZ, KADINLAR BUGÜN YAŞAMI DURDURUYORUZ!

“Toplumun yarısını oluşturan biz kadınlar toplumsal hayatın bütününde eşitsizlik ve ayrımcılık yaşıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği katlanarak büyüyor, kadın cinayetleri artıyor, hayat pahalılığı ve kadın yoksulluğu durdurulamaz seviyelere çıkıyor.Kadın işsizliği katlanıyor. Tüm bunlara karşılık kadınlar toplumsal yaşamın her alanında eşitsizliklerle ve ayrımcılıklarla mücadele etmeye devam ediyor.

2025 yılında asgari ücretin hâlâ tek kişi üzerinden hesaplanmasına rağmen siyasal iktidar “aile yılı” ilan ederek bir kez daha emeğimizi karşılıksız bırakacak, bizi eve hapsedecek, yoksul bırakacak, şiddete açık hale getirecek politikalara olan ısrardan vazgeçmedi. Bizler de kadına yönelik şiddete karşı cezasızlık politikalarına, eşitsizliklere ve ayrımcılıklara karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz.

Geçen yıl 8 Mart’ta yaptığımız açıklamada, “Cumhuriyet’in ikinci yüzyılını emeğin ve kadınların yüzyılı olarak inşa edeceğiz” demiştik. Şimdi bu sözümüzün arkasında duruyor, bir adım daha ileriye atıyoruz.

KADINLAR OLARAK, EMEĞİMİZE, BEDENİMİZE VE KİMLİĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ!
Eşit işe eşit ücret, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması, ILO’nun 190 sayılı Sözleşmesi’nin onaylanması ve bakım yükünün kadınların üzerindenalacak kamusal sosyal politikaların hayata geçirilmesiiçin mücadelemizi yükseltiyoruz.

4-8

Sulama kanalına düşen karacayı çiftçiler kurtardı Sulama kanalına düşen karacayı çiftçiler kurtardı

Biz kadınlar, 8 Mart’a giderken hayat pahalılığına, düşük ücretlere, güvencesiz istihdam politikalarına ve ayrımcılığa karşı itiraz sesimizi yeniden yükseltiyoruz. Hem çalışma hayatında hem de görünmeyen ev içi emeğimizdeki eşitsizliklere, güvencesizliğe, baskılara, şiddet ve tacize karşı birlikte duruyoruz.
Yaptığımız işi, yıkadığımız bulaşığı, çamaşırı bıraktık “Fabrikadan, atölyeden, ofisten, plazadan, belediyeden, hastaneden, okuldan, evden” çıktık; meydanlarda ve sokaklarda haklarımız için bir aradayız!

BUGÜN BU HAYATI DURDURUYORUZ!

Eşit işe eşit ücret istiyoruz!

Ilo 190 sayılı şiddet ve taciz sözleşmesi onaylansın!

Kadınların üzerinden bakım yükünü alacak kamusal sosyal politikalar hayata geçirilsin!

En az 8 saat üretimde düşük ücretler karşılığında, en az 4 saat ise evde ücretsiz ve karşılıksız çalışıyoruz. Bu nedenle ücretli emeğimizde olduğu gibi görünmeyen emeğimiz için de mücadele ediyoruz.

Kadınların üzerindeki bakım yükünü alacak kamusal sosyal politikaların hayata geçirilmesini istiyoruz. Anne desteği değil ebeveyn desteği talep ediyoruz!Gebelik izni değil, ebeveynlik izni istiyoruz! Doğum teşviki değil nitelikli, kamusal, ücretsiz kreş istiyoruz! Bizim için düzenli ve güvenceli istihdam istiyoruz!

TALEPLERİMİZ:

İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından derhal vazgeçilip Sözleşme ve 6284 sayılı Kanun etkin bir biçimde uygulanmalıdır.

25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi Türkiye hükümeti tarafından onaylanmalı ve uygulanmalıdır.”

Toplumsal cinsiyet temelli suçlarda, kadın cinayetlerinde cinsiyetçi iyi hal, tahrik indirimi gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir. Cezasızlık politikalarına hemen son verilmelidir.

Nafaka hakkının gaspına yönelik tartışmalara son verilmelidir.

Kadınların bakım emeği yükünün üzerinden alınması için kamusal sosyal politikalar hayata geçirilmelidir.

Kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri merkezleri yaygınlaştırılmalı, herkesin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.

Çalışma hayatında kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılıklar terk edilmeli, güvenceli ve insana yakışır işler yaratılmalıdır.

İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.

Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyetin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

Eşit işe eşit ücret politikası hayata geçirilmeli, her işyerinde uygulanması için denetleme mekanizmaları oluşturulmalıdır.

Biz kadınlar, haklarımızı savunuyor, eşitlik, özgürlük ve adalet için sesimizi yükseltiyoruz! Kazanılmış haklarımıza saldıranlara karşı eşitlik, özgürlük ve adalet taleplerimizle yaşamı durduruyoruz!

Eşit işe eşit ücret için,

Kadın cinayetleri ve şiddete karşı İstanbul sözleşmesi için, Ilo 190 sayılı sözleşmenin onaylanması için,

Bakım yükünü kadınların üzerinden alacak kamusal sosyal politikalar için

Yaptığımız iş her ne olursa olsun bırakıp, alanları, sokakları ve meydanlarıdolduruyoruz!
Tüm taleplerimizin derhal hayata geçirilmesi için mücadeleyi büyütüyoruz. Mücadeleyi büyütmek için bütün emekçi kadınları sendikalı olmaya, DİSK’li olmaya davet ediyoruz.

Yaşasın örgütlü mücadelemiz!

Yaşasın kadın dayanışması!”

8-1

Programın ardından doğum günü olan Berna Adalılar’a, DİSK Trakya Şube Başkanı Caner Makasçı tarafından çiçek takdim edilerek tüm katılımcılar adına hem doğum gününü hem de Kadınlar Günü’nü  kutlandı.

Muhabir: ERDOĞAN DEMİR