Keşan’a bağlı Karlıköy mevkiinde yapılması planlanan Andezit Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Projesi için ÇED süreci başlatıldı. Projenin tanıtım dosyasında, ÇED alanının tamamının 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamındaki ormanlık alanlardan meydana geldiği belirtildi.
Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Karlı köyü mevkiinde Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Andezit Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projenin Edirne Valiliği’ne sunulan proje tanıtım dosyasının incelendiği ve ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı. Duyuruda, projenin tanıtım dosyasına da yer verildi.
YOLLARIN BAKIM VE ONARIMINDA KULLANILACAK
Projenin tanıtım dosyasına göre; Karlıköy mevkiinde yer alan 9,9 hektarlık Hammadde Üretim İzin Belgeli sahanın 9,6768 hektarlık bölümünde tesis faaliyetinin planlandığı belirtildi. 9,9 hektarlık Andezit sahası için 2 Mayıs 2024 tarihinde 5 yıl süre ile Edirne ili ve çevresindeki il ve devlet yolları, Keşan-Enez il yolu ile Keşan-Gelibolu yollarının bakım ve onarımı için Hammadde Üretim İzin Belgesi alındığına yer verilen dosyada, 9,6768 hektarlık ÇED alanında yıllık 1 milyon ton kapasiteli andezit madeni işletmesi ve yıllık 390 bin ton kapasiteli kırma-eleme tesisi işletmesinin planladığı açıklandı.
KAMYONLARLA NAKLEDİLECEK
Dosyada, yıllık 610 bin ton andezit madeninin ise herhangi bir kırma, eleme, yıkama, zenginleştirme işlemine tabi tutulmadan Edirne ili ve çevresindeki il ve devlet yolları, Keşan-Enez il yolu ile Keşan-Gelibolu yollarının bakım ve onarımı için ihtiyaç olan yerlere kamyonlarla nakledileceği ifade edildi.
ORMANLIK ALANLARDAN MEYDANA GELİYOR
ÇED alanının 2 ayrı poligondan meydana geldiği belirtilen dosyada; ÇED poligon-1 alanının 0,5511 hektar, ÇED poligon-2 alanının ise 9,1257 hektardan oluştuğuna yer verildi. 9,6768 hektarlık ÇED alanının tamamının 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamındaki ormanlık alanlardan meydana geldiği belirtilen dosyada, alan üzerinde kızılçam ve kermes meşesi türlerinin bulunduğu açıklandı.
YEŞİLKÖY VE KARLIKÖY’E YAKINLIĞINA YER VERİLDİ
ÇED alanına en yakın yerleşim yerinin bin 600 metre güneyindeki Yeşilköy ile 2 bin 100 metre kuzeydoğusundaki Karlıköy olduğu belirtilen dosyada, andezit ocağı için delme ve patlatma yöntemlerinin de kullanılacağına yer verildi. (Batı Ekspres)