HABER MERKEZİ

RUBASAM (Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi) Yönetim Kurulu Üyesi ve Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Personeli Murat Derin, 13 Haziran 2023 Salı günü Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde doktora savunma sınavını başarıyla tamamlayarak, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda doktor unvanı almaya hak kazandı.

İpsala’nın sınır kasabası Yenikarpuzlu’da doğan Murat Derin, Balkan kökenli bir aile üyesi olması nedeniyle Balkan coğrafyasına özel bir ilgi duyduğunu belirterek, “Yunanistan, kendi ülke sınırları içerisindeki azınlık toplumunu Türk yerine Müslüman olarak tanıdığı için sıkıntılar yaşanıyor.” dedi. 

Balkanlar ve azınlıklar üzerine çalışmalar yürüten ve Dr. Sadık Ahmet, Naim Süleymanoğlu gibi önemli şahsiyetlerin isimlerinin yaşatılması için yaptığı girişimlerle tanınan bir akademisyen olan Murat Derin çok sayıda ulusal ve uluslararası düzeyde akademik çalışmalara imza attı. 2021 yılında, Yunanistan -Batı Trakya'da Dr. Sadık Ahmet tarafından kurulan "Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi"nin siyasi tarihini ele alan “Batı Trakya Türklerinin Gür Sesi: Dostluk ve Eşitlik Partisi” adında bir kitabı yayımlandı. Derin’e, 2021 yılında yazdığı bu kitap nedeniyle Yunanistan’a giriş yasağı uygulandı. 

Dr. Murat Derin, doktora tezini "Lozan’dan Günümüze Batı Trakya'da Türk Sivil Toplum Kuruluşları ve Faaliyetleri (1923-2020)"başlığı altında Doç. Dr. İbrahim Kamil danışmanlığında hazırladı. Bu çalışmasında, Batı Trakya Türklerinin azınlık olarak yaşadıkları topraklarda geçmişten günümüze kimliklerini korumak ve asimile olmamak amacıyla oluşturdukları sivil toplum kuruluşlarını ve faaliyetlerini ele almıştır. 1927 yılında İskeçe Türk Birliği'nin kurulmasıyla başlayan toplumsal örgütlenme, günümüze kadar Türkler tarafından yaklaşık 100 sivil toplum kuruluşunun kurulmasıyla devam etmiştir. Binlerce arşiv belgesi, tüzük, resmi evrak ve azınlık basını incelenmiş, ayrıca yüzlerce sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle mülakatlar yapılarak söz konusu çalışma ortaya çıkmıştır. Bu eser, azınlığın bir asırlık sivil toplum mücadelesine ışık tutarken aynı zamanda azınlığa hizmet etmiş kurumları ve bu kurumlarda görev yapmış önemli şahsiyetleri de tarihe not düşmektedir.

TÜBAP (Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi) tarafından 2021/118 sayılı proje kapsamında desteklenen çalışmanın, Türk bilim dünyasına önemli bir katkı sağlayacağı ve gelecek nesillere değerli bir kaynak olacağı düşünülmektedir. Çalışmanın yakın zamanda kitap olarak yayınlanarak, raflardaki yerini alacağı belirtilmiştir.

Dr. Murat Derin’e, akademik yaşamında başarılarının devamını dileriz.