ERDOĞAN DEMİR

Şen, 2022 yılı gübre, mazot desteklemelerinin yapılamaya başlandığını söyledi ancak yeni başlanan uygulamayla beraber odalarına çiftçilerden yoğun şikayet geldiğini söyledi.

Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, şikayetler ile ilgili olarak şunları söyledi: “2023 yılı başında hububat eşken çiftçilerimize bu destekler Ziraat Bankası tarafından kredi olarak kullandırıldı. 24 Şubat’tan bu yana da bu destekleri kredi olarak kullanmayan çiftçilerimize gübre mazot desteklemeleri Ziraat Bankası’na ait Başak Kartlara yüklendi. Çiftçilerimiz bu kartlara yüklenen destekleri sadece mazot ve gübre alımında kullanabiliyor. Çiftçilerimiz daha önce bu desteklemeleri güre ve mazotun dışında da kullanabiliyordu. Ama yeni başlanan bu uygulamayla bu ortadan kalkmış oldu, çiftçilerimiz önceden birçok ihtiyacını desteklemelerden alacaklarına güvenerek yapabiliyordu. Ama bu uygulama ile maalesef bu artık tarihe gömüldü. Bu konuda odamıza çiftçilerimiz tarafından yoğun bir şikayet geliyor. Yetkililerin bu şikayetlere kulak vermesini çiftçilerimiz adına istiyoruz.” 

ÇİFTÇİLERİMİZİN YAŞ ORTALAMASI 59

Şen, yeni yetişen neslin artık çiftçilikten uzaklaşarak, köylerden göçüp İstanbul, Bursa, Çorlu, Çerkezköy’de işe girdiklerini belirterek, “Köylerimizde genç nüfusu maalesef gün geçtikçe azalıyor. Çiftçilikte umut görmeyen gençlerimiz köylerini terk ediyor. Bölgemizde çiftçilerimiz yaş ortalaması 59 oldu.” dedi.

YAĞIŞ EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ

Tüm çiftçilerin en büyük beklentisinin yağmur olduğunu da kaydeden Şen, açıklamasına şöyle devam etti: “Bölgemizde yaşanan kuraklık çiftçilerimiz için en büyük sorun. Çiftçilerimiz zor şartlarda tarlalarına gübrelerini atmasına rağmen yağmurun olmayışı çok kötü. Bütün çiftçilerimiz bir an önce yağmurun yağmasını bekliyor.”

10 KİLOGRAM AYÇİEĞİ TOHUMU 5 BİN TL

10 kilogram ayçiçeği tohumunun 5 Bin TL olduğuna da vurgu yapan Hasan Şen, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bu şartlar altında birçok çiftçi arkadaşımız ayçiçeği ekiminden vazgeçeceklerini söylüyorlar. Çiftçimiz her gün zor şartlar altında ürün yetiştirmeye çalışıyor. Gübre ve mazot ile gelen zamlar çiftçimizin belini büküyor ve zor duruma düşürüyor.” .