SİROMA (Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Alanlarda Sosyal İçermenin Desteklenmesi) projesi toplantısı dün saat 10.00’da Saros Hotel’de gerçekleştirildi.
Toplantıya Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili İlhan Saz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Sosyal Hizmet Müdürü Nergis Karaağaçlı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü İbrahim Çörek, Sağlık Müdürü Hakan Çetin, Siğilli Köyü Romanları Kalkındırma Derneği, Trakya Roman Dermekleri Federasyonu, Keşan Roman Kültür Araştırma ve Yardımlaşma Derneği, Trakya Romanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Roman TOKİ Konutları Derneği Başkanları ve Keşan mahalle ve köy muhtarları katıldı.
Toplantıda, Birim Koordinatörü Derya Uzuncaova, Sosyal Arabulucu Fahrettin Savcu, Eğitim Uzmanı Yakup Ekim ve Sosyal Çalışma Görevlisi Neşe Artan’dan oluşan SİROMA Projesi görevli birim personeli tarafından proje tanıtıldı.
24 AYLIK BİR PROJE
Toplantıda ilk olarak konuşma yapan Keşan Sosyal Hizmet Ekibi SİROMA görevlisi ve birim koordinatörü Derya Uzuncaova, projenin 5 temel hedefinin olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti: “SİROMA, Romanların yoğun olarak yaşadığı alanlarda sosyal içermenin desteklenmesi için teknik destek projesidir. Operasyon 24 aylık bir projedir. Bütçesi 8.8 milyon Euro’dur. Konsorsiyum ortakları vardır. Faydalanıcılar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığıdır. 3 Bakanlık arasında imzalanan projedir. Projenin amaç ve hedefleri, romanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde özellikle Romanların iş gücü piyasasına girişlerini kolaylaştırarak, sosyal içermeyi artırmaktır. Kültürlerin korunarak istediğimiz istihdamlık seviyesine gelebilmektir. Yani sosyal içermenin gerçekleşmesidir. Beş hedefimiz vardır. Eğitim, sağlık, istihdam, sosyal koruma ve yardım hizmetinin kalitesini arttırmak. Kamu Hizmeti sağlayan kurumlar arasındaki koordinasyonu arttırmak. Sosyal içerme hakkında bilgi ve farkında lığı arttırarak toplumsal uyumu ve bütünlüğü arttırmak. Hedef grupların kamuya erişimlerini ve taleplerini arttırmak. İstihdam edilebilirliklerini arttırmak. Sadece iş bulmak değil, istihdam edilebilirliği de arttırmaktır.”
BİREYLER VE AİLELERE DESTEK
Görev ve sorumlulukları hakkında kısa bilgi veren Uzuncaova sözlerini şu şekilde tamamladı: “12 pilot ilde 20 adet sosyal hizmet koordinasyon birimimiz kurulmuştur. Edirne’de 3 merkez bulunmaktadır. Keşan’da bir adet vardır. Görev ve sorumluluklarımız, danışan odaklı sosyal hizmet sağlamaktır. Etkileri ne olacak, etkili bir şekilde sosyal içerme politikalarının uygulanmasına ilişkin, faydalanıcı toplulukları faaliyete geçirmek, sosyal içerme politikalarını içermek, sosyal içerme programlarına katılan bireyler ve ailelere destek sağlanmasıdır. Birim koordinatörü olarak yerel ortaklıklar kurmak ve kontak sağlamak topluluk analizi gerçekleştirerek vaka analizleri yapmak. Faaliyet ve programlara ilişkin rapor hazırlamak benim görevlerimdendir.”
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI SEMİNERLERİ VERİLDİ
Daha sonra söz alan Sosyal Hizmetler SİROMA Birim eğitim koordinatörü Yakup Ekim, “Konuyla ilgili olarak Ankara’da eğitim seminerlerine katıldık. Okullara, muhtarlıklara halkın göreceği yerlere SİROMA afişlerini dağıttık. Roman vatandaşlarımıza iş ve meslek danışmanlığı seminerleri verildi. 120 kişi bu seminerlere katıldı. Hasta ve yaşlı bakım kurslarına eleman yönlendirdik. Edirne ve Keşan SİROMA ekipleri toplantısını yaptık. Proje okullarımızda kurslar açmaya devam edeceğiz.” dedi.
BU BİR PİLOT DENEMEDİR
Projenin; Roman kanaat önderlerinin fikirlerinin alınıp ilgili bakanlıklarca düzenlenmiş olan bir proje olduğunu belirten Trakya Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı ve SİROMO ekibi Sosyal Arabulucusu Fahrettin Savcu ise “Bu proje bir eylem projesi değildir. Bu proje birtakım beklentiler üzerine bizleri sokabilir. Ama çokta beklenti içinde olmayalım. Bu proje teknik destek projesidir. Saymış olduğumuz paydaş makamlar ile birlikte 2009 yılından bu zamana kadar roman STK’lar ve beklentiler konusunda ortaya çıkmış olan projedir. Avrupalıların yazmış oldukları bir proje değildir. Tamamen roman kanaat önderlerinin fikirlerinin alınıp ve ilgili bakanlıklarca düzenlenmiş olan bir projedir. Beklentiler çok büyük, ama bizim beklentilerimizi de karşılayacak bir proje değil. Beklentileri yüksek tutmamak lazım. Proje 3 senedir, çeşitli sebeplerden dolayı uzadı ve geç kaldı. Ankara’da tanıtımı dahi yapılmadı. Bu proje sadece romanlara has bir proje değil. Biz burada her türlü eleştiriye açığız. Amacımız projede eksik gördüğümüz eleştirileri de almaya hazırız. Bu bir pilot denemedir. Kısmen de başarılı olursa ne mutlu bize. Keşan’da roman kardeşlerimiz var.” şeklinde konuştu.
Toplantı, soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.