MEHMET AYTAÇ

AK Parti’nin 20 yıllık çevre politikalarını eleştirdiği konuşmasında Vecdi Gündoğdu; “Yirmi yıldan bu yana çevreyle ilgili Ak Parti neler yapmış, biraz onlara da bakmak gerekiyor. AKP, Dünyada Alp’ler den sonra oksijen oranı en yüksek bölge olan Kaz Dağları'na siyanür dökerek zümrüt gibi ormanları çölleştirmeye devam ediyor” dedi. 

İstanbul'un akciğerleri olan Kuzey ormanlarında milyonlarca ağaç kesildiğini vurgulayan Gündoğdu, şunları söyledi: “Dünyanın yüzde 100 doğal ormanlarından biri, dünyanın en yaşlı bitki örtüsüne sahip 25 bölgesinden biri, sadece endemik olarak da değil, bünyesinde Buzul Çağı'ndan bu yana orada yaşayan bitkileri barındıran Cerattepe'ye siyanür bulaştırılıyor. Yine dünyada sadece Amazon'da ve Kanada'da var olan, bizim de Kırklareli'mizde bulunan longoz ormanlarına sahip kuş cenneti Kırklareli İğneada'yı göz bebeğimiz gibi korumamız gerekirken maalesef, nükleer santral planları yapılıyor. Zeytinlikleri korumak, geliştirmek yerine yine yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarımızı maden sahası için yol, tesis vesaire işgallerle yok edilmeye çalışılıyor. Yani kısacası yirmi yıldan bu yana çevreyi böyle o kadar güzel koruyorsunuz ki ülkemizde her yıl 30 binden fazla insanımız hava kirliliğine bağlı sebeplerden maalesef ölüyor.”

“TÜRKİYE’NİN HAVASI AB ORTLAMASINDAN %35 DAHA KİRLİ”

Vecdi Gündoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye'nin havası Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 35 daha kirli hâline gelmiş. Her dört kişiden 3'ü hava kirliliği olan yerlerde maalesef yaşıyor. Yine, Trakya, Marmara ve Ege'deki nehirlerimizin su kalitesi 4'üncü dereceye yani en çok kirli seviyeye yükselmiş ve özellikle Ergene'yle ilgili birçok defa konuşmalar yaptık, önergeler verdik, Mecliste tartıştık ama hâlâ bir sonuca ulaşamadık. Yine, bilim insanlarımızın araştırmasına göre, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne'de her beş ölümden 1'i ve yine Kocaeli Dilovası'nda her üç ölümden 1'i ve yine, Antalya'da her on ölümden 1'inin sebebi kanser. Yıllardır bunları konuşuyoruz, komisyonlar kurduk, hükûmetler, sayısız bakanlar gitti, geldi ama sözde çalışmalarda kaldı bu işler. Ve baktığımızda, endüstriyel atıklar Marmara Denizi'ndeki balıklara, kabuklu canlılara bile zehirli kimyasal maddenin bulaştığına hep beraber şahit olduk.  Hatta müsilajla ilgili, biliyorsunuz Sayın Bakanım, Marmara Belediyeler Birliğinin düzenlediği ve kıyısı olan tüm belediyelerin katıldığı toplantıda da ortak bir metne sizinle beraber imza da attık ama ben hâlâ orada çok da bir şey yapıldığını görmüyorum ve inanmıyorum da. Şimdi, yine, bir teklifte böyle cezalar düşürülüyor. Cezalar düşünce bilemiyorum, Marmara daha mı temiz olacak?”