HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, 75 kilometrelik sahil bandına sahip Saros Körfezi’nin, temiz deniziyle birçok açıdan alternatif bir rota olduğunu belirterek, “Ulaşım maliyetleri açısından da ciddi bir avantajı var. Bölgede bulunan arkeolojik alanlar da ciddi avantaj sağlıyor. Bence en büyük sorun çok başlılık, imar ve ruhsat hukukuna baktığımızda, altyapı ve üstyapı yatırımların yerine getirilmesine baktığımızda, bir kısmında özel idare yetkili, bir kısmında Keşan Belediyesi, bir kısmında Enez Belediyesi, bazı yerlerde muhtarlıklar yetkili, böyle olunca karmakarışık bir yapıya varmış oluyoruz” dedi.

Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çalıştayı, geçen cumartesi günü, saat 10.00’da, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık başkanlığında yapıldı.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya Vali Kırbıyık’ın yanı sıra, Vali Yardımcıları Ali Uysal, Eyyüp Batuhan Ciğerci, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Enez Kaymakamı Cafer Ekinci, Edirne İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, Edirne İl Jandarma Komutanı Albay Taşkın Keleş, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, kurum müdürleri ve bölgede hizmet veren turizm işletmelerinin sahipleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiğimiz Saros çalıştayımızı pandemi koşullarının iyileşmesiyle beraber tekrardan gerçekleştirmekten, Keşan’ımız ve Enez’imizin kıymetli tüm paydaşları ve çok değerli Üyelerimiz ile bir araya tekrar gelmekten çok memnunuz. Bölgemizde turizm sektörünün ihtiyaçlarının, taleplerinin ve sorunlarının görüşüldüğü ve tüm paydaşların işbirliğinde kollektif bilinç ile bölgemiz gelişmesi ve kalkınması için Saros Çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz. Bölgesel ekonomimizde tarımdan sonra turizm sektörümüz bölgemizin gelişmesi ve büyümesi için en önemli sektörümüz ve en çok katma değer sağladığımız etkenimizdir. Öncelikle Saros Köfrezi’mizin doğal güzelliği, bölgemizdeki tarihi alanlarımız, su sporlarımız, eğlence olanaklarımız, coğrafi işaretli ürünlerimiz ve alternatif turizm seçeneklerimiz; Bocuk Gecesi, Gala Gölü, Dünya’nın en büyükleri arasında yer alan Uçak Batığı, Su Altı Tarihi Müzemiz ile deniz turizmi dışında da bölgemizde turizm sektörümüzün gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak turizm sektörümüzün gelişmesi için özellikle başarı ile tamamladığımız Avrupa Birliği projelerimiz ile hem pandemi döneminde hem de sonrasında bölgemizin Turizm olanaklarını ve Alternatif Turizm Çeşitlerini uluslararası platformlarda tanıtımını sağladık. Ulusal ve Uluslararası turizm fuarları, seminerleri, zirveleri ve etkinliklerine Odamız olarak katılım sağlayarak gerek coğrafi işaretli ürünlerimizi, gerek Saros Köfrezimizi gerek ise bölgemizin diğer tüm turizm çeşitlerini yerli ve yabancı turistlere tanıtarak bölgemizin bilinirliğinin ve tanıtımını arttırdık. Bölgemiz turizminde kalitesinin ve seviyesinin arttırılması için yerli ve yabancı yatırımcılar, TÜRSAB, turizm birlikleri ve dernekleri ile de görüşerek bölgemizde turizm yatırımlarının gelişmesi için girişimlerde bulunduk ve devam ediyoruz”

75 KİLOMETRELİK SAHİL BANDINA SAHİBİZ

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ise Edirne’nin muhteşem bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek, sadece sınır kapılarının bile ele alındığında dört sınır kapısından kente 11 ayda 5.6 milyon kişinin giriş yaptığını kaydetti.

Hem Edirne merkezde hem de Saros Körfezi’nde ciddi bir canlılık olduğunu ifade eden Kırbıyık, “Ama kapasiteyi kullanıp, yeterince katma değer üretebiliyor muyuz? Bunlarla ilgili bazı sorunlarımız var. Belki sahip olduğumuz değerlerin biz de yeterince farkında değiliz. Niceliksel bir fazlalık var, ziyaretçi sayısı çok fazla, ama bu ne kadar katma değer bırakıyor? Dolayısıyla asıl sorun niteliksel bir artışı nasıl sağlarız ona bakmamız gerekiyor. Avantajlarımıza bakacak olursak Saros’ta 75 kilometrelik sahil bandına sahibiz, deniz temiz, berrak, dalış açısından da inanılmaz imkanlar sunuyor. Ulaşım maliyetleri açısından da ciddi bir avantajı var. Bölgede bulunan arkeolojik alanlar da ciddi avantaj sağlıyor. Bence en büyük sorun çok başlılık, imar ve ruhsat hukukuna baktığımızda, altyapı ve üstyapı yatırımların yerine getirilmesine baktığımızda, bir kısmında özel idare yetkili, bir kısmında Keşan Belediyesi, bir kısmında Enez Belediyesi, bazı yerlerde muhtarlıklar yetkili, böyle olunca karmakarışık bir yapıya varmış oluyoruz. En basitinden çöp toplama faaliyetinde bile birden fazla idare çıkıyor. Bunun yanında plan eksikliği, vizyon ve hedef eksikliği, sezonun kısa olması, kaynaksal yetersizlikler ve denetimsel eksikliklerde önemli başlıklarımızdan. Biliyorsunuz hemen yanı başımızda Gelibolu’da Tarihi Alan Başkanlığı mevcut. Bir de Kapadokya’da bir alan başkanlığı var. Bizim önerdiğimiz model biraz daha Kapadokya modeli. İmar hukukunu da içinde barındıran ruhsat hukukunu da içinde barındıran ve buradaki idarelerin belli yetkilerini devrettiği bir alan başkanlığı. Kendi tüzel kişiliği, bütçesi olan kendi kendine planlama yeteceğine sahip hususları içinde barındıran idari yapı. Bunu burada tartışmalıyız. Bence bölge için yeni bir alternatif geleceğine yönelik daha kararlı adımlar atabileceğimiz bir imkan tanıyacaktır. Bunun avantajını birçok noktada göreceğiz” diye konuştu.

Daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk yaptığı sunumda, bölgedeki mevcut durum, yapılan çalışmalar, mevcut tarihi ve kültürel varlıklar ve turizm potansiyeli olarak değerlendirilebilecek destinasyonkar hakkında bilgi aktardı.

Sunumun ardından karşılıklı görüş alışverişi ve soru cevap şeklinde devam eden toplantıda izlenecek stratejik plan, mevcut işleyişte ortaya konacak çözümler, yapılacak yeni proje ve yapılanma konusunda değerlendirmeler ele alındı.