BÜLENT SAYLAM

Bölgede hasadı sona ermek üzere olan çeltik ekimi ile ilgili olarak konuşan Koru, kuraklık nedeniyle çeltik üretim sezonunun çok sıkıntılı başladığını söyledi. Üreticilerin “Acaba su olacak mı?” sorularıyla çeltik ekimlerinin başladığını hatırlatan Ahmet Koru, “Bunlar çok birer handikaptı. Ancak çok şükür ki hasadı gördük. Buğdaydaki verim nispeten iyi durumdayken, ayçiçeğindeki verim oldukça kötüydü. Bazı üreticiler, biçerdöver parası çıkmadığı için ürünlerini biçtirmedi. Çeltik üreticileri olarak bizler biraz daha şanslıyız. Ancak bu yılki verimler, geçen yıla göre dekarda yüzde 15 seviyelerinde düşük.” dedi.

“ÜRETİCİ, 2023 YILINDA TARLASINI İCARA VEREN TARLA SAHİBİNDEN DAHA AZ KAZANMIŞ OLDU”

Verim kayıplarının, ciddi bir maliyet anlamına geldiğini belirten Koru, “Verimlerin düşük olmasıyla, elimize geçecek olan parada bir eksilme oluyor. Maliyetlerimizin de çok yüksek olduğunu unutmamak gerekiyor ki hala yükselmeye devam ediyor. Sulama birlikleri, sulamada yüzde 50 oranda indirim yaptığı için gerek Hamzadere, gerekse Karasaz sulama birliklerine daha az ödeme yaptık. Bunun yanı sıra ekim döneminde mazotu yine ucuz kullandık. Ancak şimdi tüm girdi kalemleri ciddi oranda arttı. Verimin de geçen yıla göre az odluğunu ele aldığımızda üreticilerimizin gerçekten oturup çok iyi hesap yapmaları gerekiyor. Bu maliyetler ile çeltik ekimi yapan üretici; 2023 yılında tarlasını icara veren tarla sahibinden daha az kazanmış oldu.” diye konuştu.

20 milyona kiralık tarla! 20 milyona kiralık tarla!

İPSALA BELEDİYESİ'NİN İHALEYE ÇIKARTACAĞI ARAZİLERİNİN İCAR FİYATLARI BENCE ÇOK YÜKSEK”

Üreticilerin birlik olması gerektiğini kaydeden Keşan TSO Meclis Başkanı ve çeltik üreticisi Ahmet Koru, şunları söyledi: “Bunun sonucunda girdi maliyetlerine müdahale etme şansımız olmuyor. Ancak fazla ve kaliteli üretim yapmamız gerekiyor ki para kazanalım. Burada tek müdahale edebildiğimiz girdi maliyet kalemi, icar paralarıdır. İcar fiyatları şu an çok yüksek konuşuluyor. Konuşulan rakamlar, çok büyük bir hata olur. Bu fiyatlar üreticilere zarar verir. Eskiden 2 çuval pirinçle icar fiyatları belirlenirdi. Şu anda bölgede en büyük üretici İpsala Belediyesi. Yaklaşık 11 bin dönüm arazisi var. İpsala Belediyesi'nin icara vereceği arazileriyle ilgili açıklayacağı fiyatlar, bölgedeki diğer arazilerin icar fiyatlarına önderlik yapıyor. İpsala Belediyesi'nin ihaleye çıkartacağı arazilerinin icar fiyatları bence çok yüksek. Biz, doğa şartlarıyla üretim yapıyoruz. Üretici arkadaşlarıma tavsiyem, yeni üretim sezonu öncesinde hesaplarını çok iyi yapsınlar ve ona göre borçlansınlar. Ben, geçen sezon öncesinde yapılan indirimlerin bu yıl yapılacağını düşünmüyorum. Planlamalarını iyi yapsınlar, çünkü evdeki hesap çoğu zaman çarşıya uymuyor. Üreticilerimize, önümüzdeki sezonlarda gerek hayvansal, gerek bitkisel anlamda bol ve bereketli sezonlar dilerim.”