HABER MERKEZİ

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; çeltik üretimine az bir zaman kaldığını belirterek, su anlamında sıkıntı yaşanması durumunda Türkiye’de çeltik ekilişlerinde ciddi oranda aşağıya düşüş yaşanabileceğini kaydetti.

“Üreticiler olarak, 2023 yılı üretim sezonundan korkuyoruz”

2023 yılı üretim sezonunun başlamasına az bir zaman kaldığını belirten Balcılar, “2023 yılı üretim sezonundan üreticiler olarak korkuyoruz. Çünkü belediye yerleri ya da insanların yerlerini, üreticiler yüksek bedellerle kiraladı. Ama su seviyesine bakıldığında çok düşük seviyede olduğu görülüyor. İpsala’daki 4 baraja, sulama birlikleri ve kooperatifler su basılıyor. Hamzadere Barajı’nda su seviyesi 140 milyon metreküpe çıkmış. Buna, 20 milyon metreküp daha ilave etmek için mücadele ediliyor. Her ne olursa olsun, barajlardaki suyla üretim yapılmaz. Yapıldığı takdirde, çeltik ekilişleri Trakya’da yarı yarıya düşer. Meriç Nehri, iyi ya da kötü bizi belli bir süre idare eder. Ama herhangi bir kuraklık yaşanırsa, çeltik ekilişinde felaket yaşanır. Bu yüzden 5-6 Mart gibi çeltik komisyon üyeleri, kooperatif başkanları ve DSİ yetkililerden oluşan bir ekiple geniş kapsamlı bir toplantı yapacağız. Burada ortak bir karar alınacak.” dedi.

“Türkiye’de çeltik ekilişleri ciddi oranda düşer”

Üreticiler olarak, yağışların yaşanmasını beklediklerini ifade eden Sedat Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Üretim sezonuna kadar yağışlar yaşanmazsa, çeltiğin anavatanı olan Edirne’de ekimler ciddi anlamda aşağıya düşer. Hayrabolu’da bulunan baraj sayesinde yakın bölgelerde, 40 bin-50 bin dönüm alanda çeltik ekilişi yapılıyor. Oradaki barajları doldurma şansımız yok. Çakmak Barajı biteli 5 yıl olmuş ama barajı doldurmak için pompa istasyonu yok. Bu gibi yerler dolmaz. Hayrabolu’da 40 bin-50 dönüm, Biga’da 100 bin dönüm alanda kuru mahsul üretimine hazırlanıyor. Eğer böyle giderse, Türkiye’de çeltik ekilişleri ciddi oranda aşağıya düşer. Su olmadı mı, çeltik olmaz. 1000 dekar çeltiğin ekimi için 1 milyon metreküp suya ihtiyaç var. Zor günlerden geçiyoruz. Ama 1-2 ay sonra ne olur bilmiyorum.”