<span style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt;">Diyetisyen </span><b style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt;">Buse Erdem</b><span style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt;">, dün yaptığı açıklamada, son zamanlarda zayıflamak isteyenlerin yaptığı en büyük yanlışlardan birinin beslenmelerinden ekmeği tamamen çıkarmak olduğunu ancak bunun son derece yanlış bir davranış olduğunu kaydetti.</span> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><b><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">TAM TAHILLI EKMEK TÜKETİLMELİ<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">“Diyet yapanlar için hem medya da hem de halk arasında ekmek zehirli maddelerle eş tutulmaya başlandı.”</span></i></b><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family: "Times New Roman""> diyen <b>Erdem</b>, şöyle konuştu: <b><i>“Oysaki miktar kontrolü yaparak tam tahıllı ekmekler tüketildiği takdirde hem sağlığımızı geliştirmiş oluruz hem de ağırlık kaybetmemizi kolaylaştırırız. Ekmeksiz diyet olmaz.”<o:p></o:p></i></b></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><b><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">EKMEK İYİ BİR ENERJİ KAYNAĞIDIR<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><b><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Erdem,</span></b><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family: "Times New Roman""> açıklamasını şöyle sürdürdü: <i>“<b>Türk kültüründe kutsal kabul edilen ekmek, toplumumuzun temel besin maddesidir. Anadolu’da insanların ilk yerleşim yerlerinde dahi ekmek pişirilen fırınlara ait kalıntılara rastlanması da bunun en büyük kanıtıdır. Ekmek hem iyi bir enerji kaynağı hem de B grubu vitaminleri ve çeşitli mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. Ekmeğin protein kalitesi düşük olduğundan, özellikle büyüme çağındaki çocukların protein gereksinmesini tek başına karşılayamasa da daha ucuz protein kaynakları olan yumurta, süt ve süt grubu ve kuru baklagiller ile karıştırıldığında protein kalitesi yükselmektedir. <span style="background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">Sofralarımızın baş tacı olan ekmeğin beyaz, kepek, çavdar, mısır, tam tahıllı, çok tahıllı gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Vitamin ve mineraller daha çok buğdayın özünde ve kabuğunda bulunduğu için ekmek tercihimizi tam tahıllı ürünlerden yana kullanmalıyız</span></b><span style="background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">.”<o:p></o:p></span></i></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><b><span style="font-size: 10pt; font-family: Helvetica, sans-serif; background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">Erdem</span></b><span style="font-size: 10pt; font-family: Helvetica, sans-serif; background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">, tam tahıllı ürünlerin yararlarını da şöyle sıraladı: <o:p></o:p></span></p> <p class="MsoListParagraphCxSpFirst" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; text-indent: -18pt;"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt;font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol; mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><span style="font-size: 10pt; font-family: Helvetica, sans-serif; background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">Vitamin, mineral ve diyet posası yönünden oldukça zengindir.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoListParagraphCxSpMiddle" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; text-indent: -18pt;"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt;font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol; mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><span style="font-size: 10pt; font-family: Helvetica, sans-serif; background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">Posa yönünden zengin olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık gibi ciddi sağlık sorunlarının çözümünde etkilidir.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoListParagraphCxSpMiddle" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; text-indent: -18pt;"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt;font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol; mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><span style="font-size: 10pt; font-family: Helvetica, sans-serif; background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">Tam tahıllı ürünler kan şekerini yavaş yükseltip geç düşüreceği için daha geç acıkmamızı sağlayacaktır.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoListParagraphCxSpMiddle" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; text-indent: -18pt;"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt;font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol; mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><span style="font-size: 10pt; font-family: Helvetica, sans-serif; background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">Tam tahıllı ürünlerin; ağırlık kontrolünde, tip 2 diyabet ve kalp-damar hastalıkları ile kolon kanseri üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Tam buğday ekmeği diyabetli hastaların kan şekerlerinin düzenlenmesinde büyük rol oynamakta ve kan lipit seviyesinin yükselmesini de engellemektedir.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoListParagraphCxSpLast" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; text-indent: -18pt;"><!--[if !supportLists]--><span style="font-size:10.0pt;font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol; mso-bidi-font-family:Symbol">·<span style="font-size: 7pt; font-family: 'Times New Roman';"> </span></span><!--[endif]--><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Zayıflamak isteyenler ve kilo kontrolünü sağlamak isteyenler de tam buğday ekmeğinin verdiği doygunluk hissinden faydalanabilirler. <o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Tam buğday ekmeğinin boş kalori kaynağı olarak değerlendirilmemesi, hatta doğru miktarlarda tüketildiğinde sağlığımızı olumlu yönde etkileyen baş tacı besinimiz olarak kabul edilmesi gerektiğini de kaydeden <b>Erdem,</b> açıklamasını şöyle sürdürdü:<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><b><span style="font-size:10.0pt; font-family:"Helvetica","sans-serif";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">İHTİYAÇTAN FAZLA EKMEK ALINMAMALI<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><b><i><span style="font-size:10.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">“Bizim için bu kadar değerli olan ekmeğin israfını engellemek için de ev ve iş yerlerinde önlemler alınmalıdır. İş yerlerinde raf ömrü uzun ekmekler tercih edilerek talep edilen miktarda ekmek satın alınmalı, ekmekler minik paketler halinde ya da dilimlenmiş biçimde servis bankosunun sonunda yer almalıdır. Evlerimize ise ihtiyacımızdan fazla ekmek almamalı saklarken poşette ve buzdolaplarında saklamalıyız. Kuruyan ekmekler ise üzerine peynir yumurta ve baharattan oluşan bir harç hazırlanarak kızartılıp kahvaltıda tüketilebilir.” <o:p></o:p></span></i></b></p>