Bölgemizde 113 çeşit ürün, 1 milyon 304 bin 398 dekar buğday ekiliyor

Edirne İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı toplantılarının 3’üncü oturumu geçtiğimiz Perşembe günü, Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi.

Bölgemizde 113 çeşit ürün, 1 milyon 304 bin 398 dekar buğday ekiliyor

Edirne İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı toplantılarının 3’üncü oturumu geçtiğimiz Perşembe günü, Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi.

Medya Keşan
Medya Keşan
05 Eylül 2020 Cumartesi 10:55
104 Okunma
Bölgemizde 113 çeşit ürün, 1 milyon 304 bin 398 dekar buğday ekiliyor

HABER MERKEZİ

Toplantıda; İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından sunulan ‘Tehlikesiz Atık Düzenli Depolama Tesisi İmar Planı’ ve Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından sunulan ‘İlimizde Ekilebilir Arazi Miktarı ve Ekilen Ürün Çeşitliliği’ konulu raporlar görüşülerek karara bağlandı.
İMAR PLANI ONAYLANDI!
İmar ve Bayındırlık Komisyon Başkanı Yaşar Sasa tarafından meclise sunulan ‘Tehlikesiz Atık Düzenli Depolama Tesisi İmar Planı’ konulu raporda şu ifadeler kullanıldı:
“Katı Atık Tesisleri Alanına ait İmar Planı konulu teklif hakkında komisyonumuzca yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde;
1- Bahse konu yerde yerinde yapılan inceleme neticesinde; tesisin mevcut olduğu tesise katı atık toplanmaya başladığı,
2- İl Özel İdaresi yol ağında bulunan Yenice-Sahil yolunun 6. kilometresinin hafriyat ve atık taşıyan kamyonlar tarafından bozulduğu, söz konusu 2020 yılı yatırım programında bakım yapılmış olmasına rağmen yolun tekrar bozulmaya başladığı,
3- 6 kilometreden itibaren orman içinden geçen yaklaşık 1-1,5 kilometre yolun etrafına taş ve boru atıklarının atılmış olduğu,
4- Lot alanlarında yapılan izolasyon çalışmalarının yan kısımlarından kalkmış olduğu komisyonumuzca tespit edilmiştir.
İmar Planı ile ilgili incelemeler ve ilgili kurumlardan alınan olumlu görüşler doğrultusunda; söz konusu parsel için hazırlanmış Plan İşlem Numarası (PİN) NİP-22396361 olan 1/5000 ölçekli Nazım ve Plan İşlem Numarası (PİN) UİP-22472760 olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı incelenmiş ve herhangi bir soruna rastlanmamış olduğu kanaatine varılmıştır.
Edirne İli, Enez İlçesi, Sultaniçe Köyü, Dışbağlık Mevkii, tapunun 1844-1845 ve 2548 sayılı parsellerinde kayıtlı taşınmazlar üzerinde ‘Tehlikesiz Atık Düzenli Depolama Tesisi’ kurmak üzere ‘Katı Atık Tesisleri Alanına ait hazırlanmış bulunan (PİN) NİP-22396361 olan 1/5000 ölçekli Nazım ve Plan İşlem Numarası (PİN) NİP-22472760 olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının uygun olduğuna, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 10. maddesinin C fıkrası gereği komisyonumuzca karar verilmiştir.”

Görüşmelerin ardından oylanan rapor; oybirliğiyle kabul edildi.

“BÖLGEMİZDE 113 ÇEŞİT ÜRÜN EKİLİYOR”
Tarım ve Hayvancılık Komisyon Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıgül tarafından sunulan ‘İlimizde Ekilebilir Arazi Miktarı ve Ekilen Ürün Çeşitliliği’ konulu raporda ise şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’de aktif nüfusun 4’te 1’i tarım sektöründe çalışmakta ve milli gelirin yüzde 10’u tarımsal faaliyetlerden sağlanmaktadır. Türkiye’de ekili dikili alanlarda en fazla tahıllar, daha sonra ise endüstri bitkileri ile sebze ve baklagiller gelmektedir. Dünyadaki ileri teknolojik gelişmelerin sağladığı verim artışı ve yeni tarım yaklaşımları yanında sürdürülebilir tarım eğilimleri de bu pandemi sürecinde öne alınmalıdır. Mevlana’nın çok sevilen ‘Dünle beraber gitti cancağızım ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım’ dizelerinde ifade ettiği gibi Türkiye tarımı için de yeni şeyler söylemek gerekmektedir; Üretim, Üretim, Üretim. Buna bağlı olarak bölgemizde ürün çeşitliliği olarak 113 çeşit ürün ekilmekte olup, bunlardan en çok ekilen ürünler şu şekildedir:
Buğday: 1 milyon 304 bin 398 dekar, Ayçiçeği: 950 bin 498 dekar, Çeltik: 512 bin 612 dekar, Mısır: 78 bin 82 dekar, Kanola ve Kolza: 55 bin 341 dekar, Arpa: 54 bin 289 dekar, Ceviz: 23 bin 605 dekar, Triticale: 17 bin 296 dekar, Yonca: 15 bin 590 dekar, Karpuz: 14 bin 963 dekar, Buğday (Hasıl-Yeşilot): 13 bin 970 dekar, Fiğ: 11 bin 866 dekar, Mısır: 11 bin 408 dekar, Yulaf: 10 bin 742 dekar, Kavun: 8 bin 631 dekar, Bezelye: 6 bin 618 dekar, Badem: 6 bin 95 dekar, Triticale: 4 bin 601 dekar, Kabak: 4 bin 549 dekar, Domates: 3 bin 690 dekar, Şaraplık Üzümler: 3 bin 87 dekar, Dış Mekan Süs Bitkileri: 2 bin 500 dekar, Yer Fıstığı: 2 bin 480 dekar, Çavdar: 2 bin 428 dekar, Domates(Salçalık): 2 bin 278 dekar, Biber-Sivri: 2 bin 263 dekar, Nohut: 2 bin 252 dekar, Arpa: 2 bin 237 dekar, Armut: 2 bin 146 dekar, Yulaf: 2 bin 11 dekar, Sofralık Üzüm: bin 930 dekar, İtalyan Çimi: bin 803 dekar, Fasulye: bin 801 dekar, Şeker Pancarı: bin 780 dekar, Süpürge Otu: bin 768 dekar”

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol