AYGÜL KONAR

Geçtiğimiz hafta Kapıkule Sınır Kapısı’nda, İYİ Parti Edirne İl Başkanlığı olarak gerçekleştirilen saha çalışmasına; İYİ Parti Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akalın, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, İYİ Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı 2.Bölge Başkanı Ayhan Bölükbaşı, İYİ Parti Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkan Yardımcıları Habib Suiçmez ve Ali Işıner Hamşioğlu, İYİ Toplum Gönüllüleri Almanya Başkanı Harun Cici, İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir ve partililer katıldı.

Çakırlar, ayrıca yaptığı değerlendirmede, son günlerde ülkede yaşanan göçmen sorununa da değindi.

“TÜRKİYE’DEN DÖNEN GURBETÇİLERİMİZİN SIKINTILARINI DİNLEDİK”

Çakırlar, yaptığı değerlendirmede, “İYİ Parti Edirne İl Başkanlığının düzenlediği etkinlikte, Türkiye’ye gelen gurbetçilerimizi kapıda karşıladık, ülkeden dönerlerken de kendilerini kapıdan geçirdik. Genel Başkanımızın broşürlerini, gurbetçilerimize verdik, Genel Başkanımızın selamlarını ilettik. Genel Başkan Yardımcımız, partimizin çeşitli organlarında yer alan başkanlarımız ve yardımcılarımız ile birlikte, Türkiye’den dönen gurbetçilerimize hazırladığımız stantlardan ‘iyi yolculuklar’, ‘güle güle’ dedik. Türkiye’den dönen gurbetçilerimizin sıkıntılarını dinledik. Karşılaştığımız ve vatandaşlarımızın çektiği sıkıntıları mecliste de dile getireceğiz. Gurbetçilerimize nasıl ‘hoş geldiniz’ dediysek ‘güle güle’ demeyi de kendimize görev addettik. Ülkemizden Batı’ya, Avrupa’ya giden vatandaşlarımız, gittikleri yerlerde memnun olduklarını dile getirdiler. Bu da bizim için sevindiriciydi.” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE YAŞANAN DÜZENSİZ GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇİLMESİ LAZIM”

Düzensiz göçmen sorununun ileride ciddi sıkıntılar doğuracağını dile getiren Orhan Çakırlar, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Türkiye’den dönen vatandaşlarımızın, sınır kapısında, Afganistan’dan öbek öbek gelen vatandaşlardan bir takım şikâyetleri olmuş. Afganistanlı vatandaşlar, düğüne, bayrama gelir gibi elini kolunu sallaya sallaya Türkiye’ye geliyor. Burada bizim vatandaşımız sıkıntı çekiyor. Hatırlarsanız 2020 yılında düzensiz göçmenler diye tüm Türkiye’deki insanları, Pazarkule’den Enez’e kadar yığdılar. Burada bizim insanımız sıkıntı çekiyor. Türkiye’de yaşanan düzensiz göçün önüne geçilmesi lazım. Yakın zamanlarda İpsala’da bir vatandaşımız, Yunanistan tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Orada kimse Meriç kenarına sokulamıyordu. Bizim sınırımız düzensiz göçmenler yüzünden kevgire dönmüş durumda. Tedbirlerin biran önce alınması lazım. Bu insanlar kendi sınırlarından Türkiye’ye sınırına, oradan da bizim sınır kapılarımıza yaklaşık 5 bin kilometre yolu nasıl gelebiliyor? Jandarmamız, askerimiz, polisimiz var, bu insanlar elini kolunu sallaya sallaya buralara kadar nasıl geliyor? Suriyeliler şu anda resmi rakamlara göre 4-5 milyon civarında. Afganlar ne kadar gelecek, ne kadar kalacak, ne olacak ciddi tedbirler almak lazım. İleriye dönük ülkenin bekası problemi doğacak. Hatay, Kilis, Gaziantep’te, özellikle Kilis’te yerleşik nüfus 90 binse 110 bin Suriyeli var. Orada bir referandum yapılsa ne olacak? Düzensiz göçmenler bizim için ciddi sıkıntılar doğuracak. Bu sorunlara devlet gücüyle önlem alınması lazım.”