AYGÜL KONAR

“EDİRNE BAROSU ÇOKLU BARO İLE İLGİLİ YASA DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞIDIR”

Arıkan, açıklamasında, Edirne Barosu olarak; 10 Mayıs 2020 tarihinde açıkça, çoklu baroya karşı olduklarına dair ilk açıklamayı yaptıklarını belirterek, "Akabinde de 19 Mayıs 2020 ve 01 Haziran 2020 tarihlerinde Ankara'da yapılan baro başkanları toplantılarında tüm barolarca imzalanan bildiriler ile yine teklifin geri çekilmesine ilişkin mutabakat, baromuzca paylaşılmıştır. Bunun yanında teklifin geri çekilmesi noktasında Adalet Bakanı, Kamu Başdenetçisi ve Siyasi Parti Grup Başkanvekilleri ile Edirne Barosu’nu temsilen Baro Başkanı Av. Alper Pınar müzakerelere katılmıştır. 17 Haziran 2020’de yine tüm basın ve kamuoyu ile yapılması planlanan değişikliklerle ilgili görüşlerimiz paylaşılmış ve tüm baro başkanları ile eş zamanlı basın açıklaması yapılmıştır. Edirne Barosu çoklu baro ile ilgili yasa değişikliğine karşıdır. Teklifin geri çekilmemesi üzerine, yürüyüş yapılması kararı alan baro başkanlarımız olmuştur. Kararlar içinde farklı eylem şekilleri de sunulmuş ancak yürüyüş konusunda genel bir mutabakat sağlanamamıştır. Edirne Barosu  genel mutabakatın sağlandığı Anıtkabir ziyareti ve devamındaki programa katılım sağlamak üzere Baro Başkanı Av. Alper Pınar  temsilinde Ankara’ya gitmiştir. Diğer baro başkanlarımızla Anıtkabir’de buluşmak üzere anlaşılmış olup, Anıtkabir ziyareti akabinde yürüyüş gerçekleştirilerek ve açıklama ile programın sonlandırılması planlanmıştır" diye konuştu.

“EDİRNE BAROSU, SAVUNMANIN HAKLARINI KORUMAYA KARARLIDIR”

Yürüyüş kararı alan baro başkanlarının Ankara girişinde durdurulduğunu ifade eden Aylin Arıkan, Edirne Barosu adına Baro Başkanı Av. Alper Pınar'ın Anıtkabir programına katılarak, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna çıktığını, ancak birlikte Anıtkabir’den yürüme kararı alınan baro başkanlarının Ankara’ya girişlerine izin verilmediği bilgisi üzerine, derhal Anıtkabir’de bulunan baro başkanları ile Ankara’nın giriş noktasına intikal ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Ankara’nın girişinde baro başkanlarına yönelik tutum ve davranışlar, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşüne katı bir müdahale olup, kabul edilebilir değildir. Gaziantep Baro Başkanı Sayın Av. Berktaş Şarklı’ya yönelik müdahale ile ilgili ivedilikle soruşturma başlatılarak sorumlular tespit edilmelidir. Savunma yargının kurucu unsuru, hak arama hürriyetinin temel güvencesidir. Barolar ve baro başkanlarının eylem ve yapılması planlanan değişiklikler ile ilgili farklı görüş ve düşünceleri olabilir. Demokratik hukuk devletinde olması gereken de budur. Edirne Barosu savunmaya yönelik yapılacak her türlü girişimde, savunmanın haklarını korumaya kararlıdır. Bu sebeple yasal haklarını kullanan baro başkanlarına Ankara girişindeki müdahalenin sonlandırılması gerekliliği ve Baro Başkanı Av. Alper Pınar’ın halen Ankara girişinde olayın takipçisi olduğu saygı ile duyurulur.”

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI FEYZİOĞLU'NA DA TEPKİ GÖSTERİLDİ

Edirne Adliyesi önünde de avukatlar tarafından konuyla ilgili basın açıklaması yapıldı. Av. Aylin Arıkan'ın burada yaptığı açıklamasının ardından, Edirne Barosu önceki dönem başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Delegesi Av. Coşkun Molla da açıklama yaptı. Molla, Türkiye’de baroların işlevsiz hale getirilmek istendiği süreçte birçok avukatın, Türkiye Barolar Birliği’nin, baroların ve meslektaşlarının haklarını korumakta çekindiğine tanıklık ettiklerini belirtirken; “Bu süreçte, Baro Başkanlarının 19 Haziran’da başlayarak Ankara’ya yürüme kararlarını heyecan ve ilgiyle karşıladık. Ancak ne yazık ki bu yürüyüş, kolluk güçlerinin dayanağı belirsiz bir kararıyla 22 Haziran günü Ankara’nın girişinde engellenmek suretiyle bir kez daha ülkemizde insanların temel hak ve özgürlüklerinin ne denli tehdit altında olduğunu kanıtlamıştır. Başkanlarımıza yapılmış bu haksız ve hukuk dışı davranışları kendimize yapılmış addediyor ve güçlü bir şekilde kınıyoruz. Ancak süregelen yasa tasarısı tartışmalarında ne yazık ki meslektaşlarımızın ve halkımızın menfaatlerini korumak için hiçbir şey yapmayan Barolar Birliği Başkanı, bu olaya karşılık yürümelerine, ‘izin verilmeliydi’ diyerek yalnızca baroların haklı taleplerini değil; Anayasa’daki barışçıl toplanma özgürlüğünün özü olan izin gerekmemesi kuralını bile görmezden gelen tutum sergilemiştir. Aynı şekilde Birlik Başkanı, tüm avukatların beraberlik içerisinde olması gereken bu konuda barolar ve meslektaşlar arasında kutuplaşma yaratmaya yönelik tavırlarla yürüyüşün varış noktası olan Anıtkabir’de adeta bir ‘kaçak eylem’ yapmak yoluyla haklı taleplerimizi söndürmeye başarısız bir şekilde teşebbüs etmiştir. Hal böyle olunca mesleğin ve halkın menfaatlerini korumak için toplanma ve ifade özgürlüklerini kullanan Baro Başkanlarına dayanışma mesajımızı vermek, avukatlık mesleğinin ve milletin adalete erişiminin güvencesi olan Avukatlık Yasası’nı koruma konusundaki kararlılığımızı belirtmek üzere Edirne Barosu Delegeleri ve önceki Baro Başkanları olarak kamuoyunu bilgilendirmek için bu basın açıklamasını gerçekleştiriyoruz. Savunma susturulamaz, parçalanamaz, avukatlık ticarileştirilemez." dedi.