HABER MERKEZİ

Edirne’de Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Begona Rodriguez, kentte yaklaşık 6 yıl önce çevreye duyarlı vatandaşlarla 'Plastiğe Hayır Platformu'nu kurdu. Platform ile çevre farkındalığı çalışmalarına imza atan İspanyol akademisyen Rodriguez, bu sayede kentin yeşil alanlarının temizlenmesini sağladı. Başta öğrencileri olmak üzere vatandaşlarda çevre bilinci oluşturmak için Tunca ve Meriç nehirleri kıyısında birçok temizlik etkinliği düzenleyen Rodriguez, son olarak Yunanistan'la sınırı oluşturan Meriç Nehri kıyısında öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla temizlik etkinliği düzenledi. Çevreci İspanyol akademisyen, plastik ve diğer atıklarla kirletilen alanda, insanların çevreye karşı duyarsızlığından yakındı.

KÖPEKLERİ VE EŞEKLERİYLE KATILDI

Çevreci olduğu kadar hayvan severliğiyle dikkat çeken Begona Rodriguez, Edirne’nin Yunanistan'a sınır Meriç Nehri kıyısında, platform gönüllüleri ile düzenlediği etkinliğe ‘Ayşe’ ve ‘Fıstık’ adını verdiği 2 eşeği ve ‘Tarçın’, ‘Chacha’, ‘Pillo’, ‘Çakal’, ‘Oti’ ve ‘Misha’ adlı 5 köpeği ile katıldı. Rodriguez ve çevreye duyarlı vatandaşlar, nehir kıyısında biriken strafor, plastik şişe, cam şişe gibi doğa ve canlı hayatına zararlı atıkları topladılar. Nehir kıyısındaki insan eliyle oluşan kirliliğin dikkat çektiği etkinlikte Rodriguez, vatandaşları çevreye duyarlı olmaya davet etti.

İNSANLAR KİRLETİP GİDİYORLAR

Rodriguez, nehir kıyısının birkaç yıl önce temiz bir görüntüye sahip olduğunu belirterek, “Burası bir zamanlar çok güzel bir alandı, çok fazla ağaç vardı. Şu anda berbat bir durumda. Her ne kadar ana yola kapalı bir alan olsa da insanlar buraya özel araçlarıyla giriyorlar ve burada yiyip içiyorlar. Çöplerini de burada bırakıp gidiyorlar. Nehir kıyısından aşağıya doğru ilerlerseniz beton duvarın dibinde plastik atıkları görebilirsiniz. İnsanlar hunharca çöplerini yere atıyorlar. Aslında burasının güzel bir alan olması ve insanlara çekici hale gelmesi de bir başka problemdir. Çünkü insanlar buraya geldikçe kirletip gidiyorlar. Bir şey yapmamız lazım” ifadelerini kullandı. İspanyol akademisyenin etkinliğe katılan öğrenciler de Rodriguez'in çevre farkındalığı yarattığını belirterek yapılan çalışmaları desteklerini söyledi.