SONGÜL KONAR

Göletlerin, yıllık gelen suların depolanarak kullanılması gereken su yapıları olduğunu kaydeden Erkin, bölgemizde bulunan göletlerin layıkıyla sulama yapmadığını ifade etti.

“DSİ’NİN EN FAZLA GÖLET YAPTIĞI İLLERDEN BİRİDE EDİRNE’DİR”

DSİ bölge müdürlüğü sahasında halen işletmede olan 46 sulama göletinin 44 adedinin 1971–2002 yılları arasında inşa edildiğini hatırlatan Erkin, “Gölet inşası konusunda iller arasında DSİ’nin en fazla gölet yaptığı illerden biride Edirne’dir. İki gölet 2008-2017 arasında işletmeye açılmış halen inşası devam eden 4 gölet çalışmaları devam etmektedir. DSİ’nin bölgemizde ilk yaptığı gölet 1971 yılında işletmeye açılan Uzunköprü Kavacık göletidir. Göletler, yıllık gelen suların depolanarak kullanılması gereken su yapılarıdır. Önceki yıllarda Köy Hizmetleri tarafından yapılan sulama göletlerinin de çoğu sulama yapılır durumda değildir. Ne yazık ki son yıllarda göletler layıkıyla sulama yapmamaktadır. Gelen sular buharlaşarak uçmakta ya da dolu savaklardan kış aylarında akmaktadır. Halen işletmede gözüken sulama göletlerinde 46 milyon su depolanabilmektedir” dedi.

GÖLETLERİN MUTLAKA PLANLANDIĞI GİBİ SULAMA YAPACAK KONUMA GETİRİLMELERİ ŞARTTIR”

Bu suların layıkıyla kullanıldığı takdirde 42 bin dekar tarım arazisini sulanabilecek imkana sahip olduğunu söyleyen Hüseyin Erkin, “DSİ inşa ettiği göletleri, sulama sahasındaki köylerde sulama kooperatifi varsa onlara yoksa köy muhtarlığına göletin işletmesini sözleşme ile devreder. Bu sözleşme DSİ ile muhtarlık arasında imzalanır. Sözleşme de ‘göletin bakım hizmetleri ve sulamanın işletilmesi kontrolü ve denetimi DSİ tarafından yapılacak. Her yıl ekilecek bitki durumu ve sulama alanı DSİ ye bildirilerek su tahsisi için kooperatif veya muhtarlık bildirim yapacak’ denmektedir. Ne yazık ki son on yıllarda bu sözleşme hükümlerine uyularak işletme yapılamamaktadır. Gerçi önceki yıllarda yapılan göletlerin bazılarının rezervuar sahaları erozyondan dolayı mil ve rusubatla dolmuş durumdadır. Hatta bazılarının su alma ağızları tıkandığı için DSİ tarafından açılmıştır. Bu göletlerin çoğu cazibe sulamalı olup birkaç tanesi pompajlı sistemle ve borulu sistemle sulanabilir hale getirilmiştir. Bu göletlerin mutlaka planlandığı gibi sulama yapacak konuma getirilmeleri şarttır. Umarım DSİ bu konuda bir çalışma başlatır. Bölgemizde var olan zengin tarım kültürünü kullanarak bu sulamaları aktif hale getirme imkânı vardır” ifadelerine yer verdi.

“UYGULAMA İL ÖZEL İDARESİ VE TRAKYA BİRLİK TEŞKİLATIYLA ENTEGRE OLARAK YAPILMALIDIR”

Pandemi döneminde Ayçiçeği fiyatlarının hızla yükselmeye başladığını hatırlatan Erkin, “Bölgemizde yetiştirilmesi en kolay ve en uygun bitki olan Ayçiçeğinin ekiminin mümkün olduğunca bu atıl gölet sulamalarında sulanacak şekilde yapılmasıyla 42 bin dekarlık planlı bir ekim yapılabilir. İl Özel İdaresi denetiminde olan göletlerde bu kapsamda değerlendirilirse bu alan daha da artacaktır.  Bu uygulama İl Özel İdaresi ve Trakya Birlik teşkilatıyla entegre olarak yapılmalıdır. Sulaması olmayan ya da arızalı olan sulama şebekeleri DSİ ve İl Özel İdareleri katkıları ve çiftçilerin destekleriyle bir iki yılda istenilen kıvama getirilebilir. Aksi halede hazineden harcanan paralarla, DSİ’nin yaptığı bu yatırımlar atıl kalmaya devam edecek ve yazık olacaktır. Unutulmasın ki gölet yatırımları sulama alanları, barajlara göre daha küçük olduğu için birim alan başına maliyetleri barajlardan daha yüksektir” şeklinde konuştu.