AYGÜL KONAR

Gaytancıoğlu, bir üreticinin ahırı önünde açıklama yaparak, yaklaşık 8 aydır ödenmeyen süt teşvik primlerine dikkat çekti.

8 AYDIR ÖDENMİYOR!

Süt üreticisini ve üretimini teşvik etmek amacıyla yıllardır sütte litre başına, şimdi 30 kuruş olarak uygulanan Süt teşvik primlerinin 31 Aralık 2020’den beri, yani yaklaşık 8 aydır ödenmediğini vurgulayan Gaytancıoğlu, üreticinin, yem fiyatlarının yüksekliğinden dolayı hayvancılıktan zarar ettiğini, üreticiyi desteklemek için bu primlerin biran önce ödenmesi gerektiğini kaydetti.

ASLINDA BU BİR TİYATRO

“Süt fiyatları şimdilik yem fiyatlarına yetişti, peki 1-2 ay sonra ne olacak?” diyen Gaytancıoğlu, “Ulusal Süt Konseyi, üretici eline geçecek süt fiyatlarına %15 zam teklif ederek 1 litre sütün 1 Temmuz 2021’den 31 Aralık 2021’e kadar 3 lira 20 kuruştan satılmasına karar verdi. Aslında bu bir tiyatro. Neden mi? Üretici zaten 1 kg yemi en düşük 3 lira 20 kuruştan satın alıyor. Ayrıca Tarım Bakanlığı Süt teşvik primini 30 kuruştan 20 kuruşa düşürdü. Yani teşvik ile birlikte üreticinin eline 3 lira 40 kuruş geçecek, hâlbuki üreticiler teşvik ile birlikte en az 4 lira 20 kuruş talep ediyorlardı. Tonu geçtiğimiz yıl 1200 TL olan arpa fiyatlarının kuraklıktan dolayı şimdi 2700 TL’lerde olması, geçen sene 1 kg samanın 50 kuruştan, şimdi 1 TL’ye yükselmesi ayrıca geçen sene 90 TL’den satılan 1 çuval yemin şimdi 160 TL olması sütteki bu %15’lik artışın üreticiye bir darbe olduğunun bir göstergesidir. Yapılan bu artış ile üretici 1 litre süt satarak ancak 1 kg yem alabilir. Birkaç ay sonra yem fiyatlarındaki artışın devam edeceği düşünüldüğünde üreticiler süt hayvancılığından zarar edeceklerdir” şeklinde konuştu.