SONGÜL KONAR

Kademeli normalleşmeyle, her il içerisinde bulunduğu risk grubu seviyesine dair belirlenen kurallara göre Hıfzıssıhha Kurullarınca gerekli adımların atılacağı belirtilmişti.  

Edirne Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, kademeli normalleşmeyle ilgili değerlendirmede bulundu. 

Cingöz, topyekün bir normalleşmeye girilmeyeceğini belirterek, “Kademeli normalleşmeye, 100 bindeki vaka sayısı, yoğun bakımdaki doluluk oranı, aşılama oranı, son 14-15 gündeki salgının seyrine bakılacak ve buna göre bir puanlama konulacak. İllerimiz düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak kategorilendirilecek. Her ilin renge ve her rengin kataloğu da açılacak, ne ne kadar serbest ona bakılarak yürütülecek” dedi. 

“AÇILMALAR BAKANLIĞIN BELİRLEDİĞİ SAYILARA GÖRE OLACAK”

Kademeli normalleşmede içerisinde Edirne’nin açılıp açılmayacağını Edirne Valisi Ekrem Canalp ile görüştüğünü belirten Cingöz, “Vali beye, esnafın bizi sıkıştırdığını söyledim. Esnafımız, 1 Martta kontrollü sosyalleşmeye geçeceğiz mi diye bize sık sık soruyorlar. Vali beyin bana ifadesi de ‘Bunu ne siz, ne ben söyleyebilirim, hangi iller açılacak, hangi kriterlere göre açılacak bakanlık belirleyecek’ dedi. Açılmalar bakanlığın belirlediği sayılara göre olacakmış. Biz Cuma günü itibari ile %75’lik orandaydık. Şu an Edirne’de açılma ihtimali gözükmüyor. Bakanlığın yayınlayacağı kriterde ‘100 binde 100’ü geçenler açılmayacak’ derse Edirne 100’ün altında kaldığı için açılabilir. Ama şu an Edirne’de açılma söz konusu değil” dedi. 

“İLÇELERDE VAKALARIMIZ DAHA YÜKSEK”

Vaka sayılarında artış olduğunu, Edirne’de ise en yüksek vakanın İpsala İlçesinde olduğunu belirten Cingöz, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Edirne merkezde vakalar, ilçelerine göre daha düşük. İlçelerde vakalarımız daha yüksek. Edirne’de en yüksek ilçemiz şu anda İpsala, Beyendik beldesi kapanmıştı bir süre. Mutant virüs peydah olduktan sonra üzerinden 14 gün geçmedi. Vefat sayısına baktığımızda da artış olmadığını görüyoruz. Mutant virüs ilk defa İngiltere’de çıktığında Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Mehmet Ceyhan, “Mutant virüs o kadar korkulacak bir şey değil, belki de bu mutasyon virüsü bitirecek’ dedi. Vaka sayısında hızlı artış var ama vefat sayısında aşağıya gidiyor. Bilim insanları açıklamalarında Mutant virüsün 10 kata daha hızlı bulaşacağını söylüyor ama ölüm oranı daha azmış. İnşallah öyledir de biran önce normale döneriz.”