BÜLENT SAYLAM

Öztürk, yeni sezon ayçiçeği ekimlerinin başlayacağı bu günlerde ülkemizde ve dünyada Ayçiçeği yağı ile ilgili sıkıntılar baş gösterdiğini hatırlatarak, “Gerek iklim değişikliği gerekse dünyanın en büyük üreticileri arasında ki savaş, önümüzde ki yıl yağ ve yem fiyatlarında ne olacağı ön görülememektedir.” şeklinde konuştu.

YETERLİ ARAZİ VE BU İŞİ BİLEN ÇİFTÇİ MEVCUT

Öztürk, Türkiye’de yıllık yağ ihtiyacının %65’inin karşıladığını dile getirerek açıklamasına şöyle devam etti: “Petrolden sonra en fazla döviz ödediğimiz materyal ayçiçeği ve ayçiçeği yağıdır. Aradaki farkı kapatmak mümkündür. Bu iş için yeterli arazi ve bu işi bilen çiftçi mevcuttur. Fakat son yıllarda ayçiçeği fiyatlarının iç piyasada düşük fiyatlarda seyretmesi ile birlikte çiftçilerde ayçiçeği ekimini bırakma eğilimi oluşmuştur. Bunun etkileri son günlerde yaşanan sıkıntı ile gün yüzüne çıkmıştır. Ziraat Odalarının tüm uyarılarına rağmen sıfır gümrük ile ithalat yapılmış ekili araziler azalmış, yağ ithalatı ile ayçiçeği küspesi eksikliği görülmüş, küspenin azalması ile birlikte yemin en büyük hammaddesinde sıkıntı oluşmuş, yem fiyatları aşırı yükselmiştir.”

TESTİ KIRILMADAN ÖNCE KAMUOYUNA BİRKAÇ ÖNERİM OLACAK

Bu yıl ayçiçeği ekiminin önem kazandığını söyleyen Öztürk, “Bu durumda bu ekiliş sezonu çok önemli bir hal almıştır. Testi kırılmadan önce kamuoyuna birkaç önerim olacaktır. Bu yıl gübrenin aşırı artışından dolayı Trakya’da buğdayda %25 ekiliş az olmuştur. Bu %25 ayçiçeği ekileceğini tahmin ediyorum. Fakat gübredeki aşırı fiyat artışı ayçiçeği ekimi yapacak çiftçilerin gübre kullanmayacağını, mazot fiyatlarının aşırı artması ayçiçeği ekilecek tarlalarda işçiliğin az olacağını görüyoruz. Bu duruma birde geçen sene ki gibi iklimsel değişiklikten dolayı yaz aylarında da aşırı sıcaklar eklenirse rekoltenin düşeceğini tahmin ediyorum.” dedi.

ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINIRSA YAĞ AÇIĞIMIZ AZALIR VE ÜLKE RAHAT BİR KIŞ GEÇİRİR

Lalapaşa Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Öztürk, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Bu faktörleri ortadan kaldırmak için ayçiçeği, mazot ve gübre destekleri acil olarak artırılmalıdır. Ayçiçeğine verilen prim desteği maliyetler hesaplanarak yeniden güncellenmelidir. Bir sene önce ki prim destekleri Nisan ayının başında ödenmelidir. Tüm Çiftçilerimize bereketli bir yıl diler kötü bir Ayçiçek sezonu yaşanırsa önümüzde ki yıl yağ ve yem fiyatlarında düşük rekolte ile birlikte daha kötü bir senaryo ile karşılaşabiliriz. Önerilerimiz dikkate alınırsa yağ açığımız azalır ve ülke rahat bir kış geçirir.”