HABER MERKEZİ

Leva’nın Türk Lirası karşısında değer kazanmasının ardından Bulgar vatandaşların Edirne ekonomisine ciddi katkılar sağladığını belirten Komisyon Başkanı Önder Cin, “1 Haziran-5 Ekim 2020 tarihleri arasında Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarından toplam; 212 bin 514 otomobil giriş yaparken, 202 bin 554 otomobil çıkış yapmıştır. 5 bin 87 otobüs giriş yaparken; 5 bin 268 otobüs çıkış yapmıştır” dedi.

İl Genel Meclisi Kasım Ayı olağan toplantılarının 3’üncü oturumu 6 Kasım 2020 Cuma günü gerçekleştirildi. Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda; İdari ve Mali İşler Komisyonu tarafından sunulan ‘Merkez, Süloğlu ve Lalapaşa İlçelerinde Bulunan Köylerin Köy Konakları’, İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından sunulan ‘Büyükevren Köyü İmar Planları’, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu tarafından sunulan ‘Sınır Kapılarımızın Açılması’ ve Gençlik ve Spor Komisyonu tarafından sunulan ‘Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin Düzenlenmesi’ konulu raporlar görüşülerek karara bağlandı.

“EDİRNE EKONOMİSİ İÇİN BULGARLAR ÇOK ÖNEMLİ”

Komisyon raporunun sunulmasının ardından konuşan Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş“Edirne’ye Bulgarların geliyor olması ekonomik anlamda kentimiz için çok önemli. Bulgaristan’da koronavirüs vakalarında artışlar olduğunu takip ediyoruz ama Edirne esnafının ekonomisi de tamamen Bulgar vatandaşlara bağlanmış durumda. Leva’nın Türk Lirası karşısında değer kazanması, onlar için Edirne’yi bir cazibe merkezi haline getirmiş durumda. Buradan iki konuya değinmek istiyorum; birincisi esnaflarımız kendilerine çekidüzen vererek Bulgar vatandaşlara etiket ve hijyen kurallarına dikkat ederek hizmet vermeliler. Bilsinler ki Bulgaristan vatandaşlar şu anda Edirne esnafını ayakta tutan en büyük etkenlerden biridir. Bulgar vatandaşlar da ülkemize giriş yaparken Valimizin de talimatlarıyla Kapıkule’den girişte gerekli önlemler alınmakta. Girişte dezenfektan, maske, kolonya ve tahlilleri yapılmaktadır. Bununla ilgili ülkemizde uyulması gereken el ilanlarıyla kurallar hatırlatılmaktadır. Biz de onları bir anlamda hem denetleyip hem de onlara örnek olacak şekilde davranmamız önem arz etmektedir. Çünkü sınır ticareti, ikili ilişkiler, turizm ekonomimizin dumansız bacaları bir anlamda. Bu ekonomik krizi belki ülkemizin birçok şehri hissediyor fakat Edirne olarak Mart- Eylül döneminde zor günler yaşamasına rağmen Eylül ayında sınır kapılarının açılmasıyla birlikte biraz rahatladık” dedi.