HABER MERKEZİ

Moderatörlüğünü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin’in yaptığı konferansa Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Arı konuşmacı olarak katıldı. 

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Nurten Çetin, mübadele kararının göçler sonrasında alındığını ve göç ve göçmenlik olgularının Trakya halkının adeta kaderi olduğunu belirterek, “Osmanlıda ilk mübadele kararın Balkan Savaşları sonrasında Yunanistan ve Bulgaristan ile alınmış ancak Birinci Dünya Şavası’nın başlamasıyla Türk-Yunan nüfus mübadelesi anlaşması girişimden öteye varamamıştır” dedi. 

Türkiye’de mübadele konusunda çalışma gerçekleştiren ilk kişi olarak bilinen Prof. Dr. Kemal Arı ise mübabele öncesinde Türkiye ve Yunanistan’daki genel durum, yapılan hazırlıklar, göçmenlerin Türkiye’ye getirilişi ve yerleştirilmesi ile mübadelenin uzun vadeli toplumsal yapıya etkilerini aktardı. Kemal Arı, 1923 Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ’ne İlişkin Sözleşme ve Protokol Antlaşması uyarınca gerçekleştirilen zorunlu göçte gerek Türkiye’den giden gerekse de Türkiye’ye gelen kitlelerin yeni Türk toplumunun oluşumunda önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Mübadillerin karşılaştıkları sosyal ve ekonomik sorunlardan da bahseden Arı, mübadelenin her iki ülke için de oluşturduğu tabloyu gözler önüne sererek Mübadele İmar ve İskân Vekaleti ile Bakan Mustafa Necati’nin faaliyetleri ve emvâl-i metrûkenin iadesi süreci hakkında bilgi verdi. Konferans soru, cevap, tartışma ve katkıyla sona erdi.