HABER MERKEZİ 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan sıcak hava uyarılarının ardından, sıcaklık artmaya başladı. Trakya ve Marmara'da tüm zamanların en sıcak günlerinin yaşanabileceği yönündeki tahminler kamuoyu ile paylaşılırken, Keşan'da sıcaklık, dün bunaltıcı seviyelere çıktı. Termometreler 36'yı, zaman zaman ise 39 dereceyi gösterirken, uzmanlar bu sıcak havalarda zorunlu olmadıkça dışarıda dolaşmanın tehlikeli olabileceği yönüne uyarılar yapıyor. Hafta sonu 40 dereceyi aşabileceği yönünde tahminlerin yapıldığı hava sıcaklıkları nedeniyle şehir merkezindeki yaya trafiği gözle görülür şekilde azaldı. Uzmanlar, özellikle kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların bu sıcak havalarda çok daha fazla dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

İNSANLAR KLİMALARDA, HAYVANLAR İSE ÇEŞMELERDE ÇARE ARIYOR

Öte yandan, bunaltıcı sıcaklara çare arayan vatandaşlar, klimalı ortamları tercih ederken, araçlarda ise klimalar adeta son ayarda çalıştırılıyor. İnsanlar, sıcaklığa karşı bu tür önlemler alırken, sokak hayvanları ise mahalle çeşmelerinin altına yatarak serinlemeye çalışıyor. Ancak çeşme bulamayan sokak hayvanları gölge yer arıyor.

YAŞLI VE KRONİK HASTALARA SICAKLIK UYARISI!

Edirne’de 37 dereceye çıkan hava sıcaklığının ardından vatandaşlar zor anlar yaşarken, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, yaşlı ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların güneşin dik geldiği saatler olan 11:00 ile 16:00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkmamaları gerektiğini ifade etti. Su tüketiminin önemine vurgu yapan Ekuklu, “En önemli noktalardan birisi su tüketimi. Çünkü aşırı sıcaklarda ısı kaybı çok fazla oluyor. Kalp sorunu, diyabet, tansiyon hastaları bu susuzluktan daha fazla etkileniyorlar. Dolayısıyla en az 2 litre su tüketilmeli.” dedi.

Edirne’de dün termometreler 37 dereceyi gösterirken, önümüzdeki günlerde hava sıcaklığının 40 derecelere kadar yüklemesi tahmin ediliyor. Bunaltıcı hava sıcaklığında vatandaşlar zor anlar yaşarken, güneşten şapka takarak korunmaya çalıştı. Kuşlar ise Saraçlar Caddesi’nde bulunan süs havuzlarında serinledi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, yaşlı ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Ekuklu, gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Burada yaşlılık ile birlikte kronik hastalığı olan vatandaşlarımız açısından da bazı önerilerimiz oluyor. Günde en az 2 litre su tüketilmesi gerekiyor. En önemli noktalardan birisi su tüketimi. Çünkü aşırı sıcaklarda ısı kaybı çok fazla oluyor. Kalp sorunu, diyabet, tansiyon hastaları bu susuzluktan daha fazla etkileniyorlar. Dolayısıyla en az 2 litre su tüketilmeli. Güneşin çok dik olarak dünyaya geldiği 11 ile 16 saatleri arasındaki saatler arasında eğer çalışma zorunlulukları ve sokağa çıkma zorunlulukları yoksa güneşe maruz kalmamalarını öneriyoruz. Saat 16'dan sonra hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte ihtiyaçlarını giderebilirler. Tabi 65 yaş üzeri vatandaşlarımız ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız mümkün olduğunca güneşin dik geldiği saatlerde güneşe maruz kalmamaları gerekiyor