İstanbul çıkışlı İzmir… 1saatlik uçuşla İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na iniş yapıyoruz.Grubumuzu transfer edecek araçla Kuşadası’na yaklaşık 80 km.lik yolculuğumuz 1 saat sürüyor. Bu topraklar bana çok da yabancı değil.Ocak 2017 den gerilere doğru gidiyorum : 2012 yılı Eylül ayında Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği’nin düzenlediği İzmir/Kuşadası gezisini anımsıyorum.. Ülkemizdeki Cittaslow’un başkenti sayılan Seferihisar’dan başlayan çok verimli ve eğlenceli bir gezi olmuştu.

Kuşadası’nda otelimize yerleşip bir süre dinlendikten sonra; Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyüne gitmek üzere yola çıkıyoruz. Yaklaşık 30-35 dakika sonra bu gerçekten şirin ve örnek köyü yıllar sonra yeniden görüp yeniden keşfedecek olmak heyecanlandırıyor. Efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen ‘’Kırkınca’’adı verilen,Rum telaffuzunda “Kirkice”, “Kirkince”, “Çirkince” adlarına dönüşmüş köyün adı..Ad değiştirme öyküleri çokça.Ama en çok dillendirilen öykü bu.

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ile Rumlar gidip köy boşalınca 1924 te Selanik, Kavala, Provusta’dan gelen Türk aileler buraya yerleştiriliyor. Zamanın İzmir Valisi Kazım Dirik ,Çirkince’yi ziyarete geleceğini bildirince; köyün öğretmeni Muallim Suat Bey, yazıp bestelediği “Köy Marşı” ile karşılıyor kendisini.Vali de duygulanarak bu güzel köyün adının ‘’Şirince’’ olarak değiştirilmesini  emrediyor(1930). Gerçekten de zeytin ağaçlarıyla kaplı yemyeşil tepelerin arasında çok şirin bir köy..

Şirince, taş döşeli dar sokakları, eski evleri ile insana Tarihte zaman yolculuğuna çıkmış” hissi veriyor. ’’Sit Alanı’’ilan edilmiş olan köyde eskisine uygun,mimari dokuları korunan bütün evlerin en fazla iki katlı olduğunu gözlemliyoruz.Enez’de hızla yükselen ikiden fazla katlı apartman düzenli binalar gözümün önünde. Şirince’de çok sayıda ev restore edilmiş. Pansiyona,restorana dönüştürülmüş. Sokaklar trafiğe kapalı.. Cumhuriyet Meydanında araçların yığıldığı,ses ve görüntü kirliliğinin hiç bitmediği  Enez’i anımsıyor farklılığı gözlemliyorum...

Sokaklarında, satış tezgahlarının başında, güleryüzleriyle satış yapan köylüler.Neler yok ki tezgahlarında ; el yapımı defne sabunları,zeytinyağlı sabunlar,cam işleri,geri dönüşümün en güzel örneklerinden biri olanparça kumaşlardan yapılmış bez bebekler, tığ işleri, tahtadan oyma el yapımı oyuncaklar.. Tezgahların herbiri mini Pazar..

Suyu çıkabilen her meyvenin şarabını yapıyorlar ve meyve şarapları ile de nam salmış Şirince. Kivi,çilek,elma,yaban mersini,şeftali,kavun,ahududu şarapları raflarda yerlerini almışlar ve oldukça da rağbet görüyorlar. Biz de İlgimizi eksik etmedik.

Türkiye’de butik otelcilik kavramının öncülerinden “Nişanyan Evleri” en beğenilen yerlerin başında.

Dağlarında yetişen otlar ile hazırlanmış mezeleri,yemekleri,çökertme,keşkek,otlu gözleme,çöp şiş, efe kebabı.. Porsiyonlar büyük,bolca.. Fiyatlar oldukça makul. “Hesabı şişirelim.. Müşteri kazdır/ne kadar yolsak azdır” felsefesi yok esnafta. Lezzetler ise enfes,parmakları da yedirten cinsten.

NESİN MATEMATİK KÖYÜ (NMK)

Şirince’ye gelmişken ziyaret etmemek olmaz ki. Zaten 1 km.uzağında köyün.Yürüyoruz taş döşeli yolda zeytin ve defne ağaçları iki yanımızda,manzara muhteşem..Nesin Matematik Köyünün girişinde devasa bir abaküs karşılıyor bizi.Prof.Ali Nesin‘in öncülüğünde, bağışlarla imece usulü kurulmuş olması açısından dünyada bir ilk..Öğrenciler aldıkları eğitimin yanı sıra yeteneklerine  ve fiziksel güçlerine göre sulama,temizlik,ağaç dikme,yemek pişirme,bulaşık yıkama gibi çeşitli görevleri dönüşümlü olarak üstlenmişler..

Horoz;NMK nün sembolü..Meydana, sokaklara,binalara NMK destekçilerinin ve aydınlarımızın adları verilmiş. Belli miktarın üzerinde bağışta bulunanların adları mermer plakete yazılıp köye asılmış. Öğrencilerin ve eğitmenlerinin kaldığı evler ise bağışçılarının isimlerini almış.

Program ilkbahar aylarıyla başlıyor,sonbahar sonuna değin sürüyor.Lise ve üniversitelerin Ocak-Şubat aylarına denk gelen ara tatillerinde de etkinlikler yapılmakta..Programlar genelde ikişer haftalık düzenleniyor.. Ayrıca Felsefe Köyü de var.

Grubumuza verilen bilgilendirme toplantısı sona erdiğinde;hayranlığımızı ve takdirlerimizi dile getirip NMK –FK den ayrılıp Şirince’ye, oradan da aracımıza binip Kuşadası’na dönüyoruz.

Seyahatleriniz çokça,gözlemleriniz Enez’den yana bolca olsun efendim.. Sağlıkla, sevgiyle kalın.

12 AY SÜREKLİ TURİZM KÖYÜ.. ŞİRİNCE..

12 AY SÜREKLİ TURİZM KÖYÜ.. ŞİRİNCE..1

12 AY SÜREKLİ TURİZM KÖYÜ.. ŞİRİNCE..2