AYŞİN SEÇİL GEZER

Saat 14.00 sıralarında Enez Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda başlayan toplantıya; siyasi parti temsilcileri, bazı vatandaşlar ve basın mensupları katıldı. 

Gelişen Enez’i yaratmak için tekrar belediye başkanı olduğunu belirten Bostancı, “Geldiğimizde mali portre çok kötüydü. Enez Belediyesi’nin bütçesi 5 milyon TL’ydi. 54 kişi çalışıyor, borç yükünü topladığımızda 56 milyon TL. Bütçesinin en az 10 katı borç yükü görülüyor. Hazineye 10 milyon TL gibi borcu vardı. Toplam 66 milyon TL borcumuz vardı. Göreve geldiğimiz icra görevlileri kapı bekliyordu. Kasamızdan günlük gelen paramızı alıyorlardı. Belediyeye hiçbir şey kalmıyordu. Bunun böyle olmayacağını biliyorduk. Personele maaş veremiyorduk. Böyle bir belediye düşünün. Önce bunu düzelttik. Memurların ve işçilerin maaşlarını ödedik. 4 yıl içerisinde kış aylarında bazen gecikmeli ödediğimiz oldu. Şu anda çok net konuşuyorum; herkes tıkır tıkır 4 senedir maaşını alıyor. Belediyeye olarak çalışanların maaşlarını öder duruma geldik. Çöpler bir kamyonetle toplanıyordu. Çöp aracı yok, makam aracı yok. Hemen bu olaya el attık. Mehmet Müezzinoğlu’na gittik. Bize birkaç tane çöp aracı verdiler. İnanın cenaze arabamız yoktu. Mazot olmadığından cenazemiz yolda kalıyordu. Bunu 7’den 70’e herkes biliyor. İçerisinde şu anda 43 aracı olan araç parkımız var. Araç parkının yerini değiştirmek zorunda kalıyoruz. Bu aşamaya geldik.” dedi.

İŞKUR MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLADI

Belediyeyi 54 personel ile devir aldığını ifade eden Abdullah Bostancı, şunları söyledi: Zaman zaman 400’ün üzerinde çalışan sayımız oluyor. Keşan’da Valimiz başkanlığında yapılan toplantıda İŞKUR Müdürü Enez’deki işsizlik oranını açıkladı. İşsizlik oranının %10’un altına düştüğü tek yer Enez. İddialı bir rakam. Bunu İŞKUR Müdürlüğü açıkladı. Bizde rekortmen olduğumuzu bilmiyorduk. İşçi çalıştırmak için istihdam alanları yaratmamız gerek. Belediyecilik konusunda kendimizi geliştirdik. 1 taş ocağı kurduk. Çok güzel de çalışıyor. Yazın gelen nüfustan İLBANK payı alamıyoruz. Sahil bölgelerine yazın İLBANK paylarından ödenek çıkarılmalı. Başka türlü hizmet edilmesi mümkün değil. Enez’in bütün yollarını yapmak için 35 milyon TL değerinde taş almamız lazımdı. Bunun yerine 3 milyon TL’ye taş fabrikasını kurmayı hedefledik. Uzun süren çalışmadan sonra düşüncelerimiz olumlu oldu ve fabrikayı 2015 yılında kurduk. Bunu yapmak zorundaydık. 450 bin TL’lik taş alınmış ödenmemiş. Biz taşı şu anda bugün 11 TL’ye veriyoruz. Fabrikanın iş hacmi 20 milyon TL. Şu anda bütçemiz 33 milyon TL.  2002’de bir milyon 508 bin TL para bırakmışım. 2014 5 milyon TL bütçe ile aldım. Biz 4 senede 33 milyon TL’ye çıkarmışız. Bunlar kolay olmuyor. İktidar bize al şu parayı harca demiyor. Projen varsa ve bakanlığı ikna ediyorsan para veriyorlar. Projen yoksa ikna kabiliyetin yoksa para gelmiyor.” 

1,5 MİLYON TL CİVARINDA GÜNEŞ ENERJİSİ KOYACAĞIZ

Bostancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pazaryeri bitmiş olmalıydı. Bizim farklılığımız var. Burada yerlerimizin tamamı SİT alanı. Bir şey yapmak istediğimizde öncelikle SİT kurullarına gönderiyoruz. Bugün aldığım karar 2 yıl sonra uygulamaya giriyor. İşler kolay yürümüyor. Kültür sarayı yapmak istedik. 1,5 yıldır kazıyoruz. Çok güzel, tarihi dokuya uygun bir bina. İçerisinde sinema salonları, kültür salonlarının olacağı, müzenin yer aldığı bir bina. Enez’de çıkan tarihi eserleri sergileyeceğiz. Biraz pahalı bir hizmet. Müze bin metre kare olacak. Pazaryerinde durum; bitti. 26 Şubat’ta kazmayı vuruyoruz. 15 Haziran’da açılışı var. Üstünü de projelendiriyoruz. 1,5 milyon TL civarında güneş enerjisi koyacağız.” 

HAS YUNUS’UN HEYKELİNİ YERİNE KOYUYORUZ

Enez’in doğal güzelliklerini ortaya koyabilecek görseller yaratmak istediklerini dile getiren Abdullah Bostancı, “Bir tane taç yapmayı planlıyoruz. Çift kemerli olacak, kalenin girişine benzeyen bir yapı. 11 metre yüksekliğinde. Bunun da açılışı 15 Haziran’da. Çeşitli yerlere koyacağımız 16 heykelin bir kısmı bitti. Birkaç tanesini yerine koyacağız. 1456 Has Yunus Bey burayı aldı. Fatih Sultan Mehmet Bey de burada 3 gün kaldı. Has Yunus’un heykelini yerine koyuyoruz. Bir yel değirmeni yapacağız. Sahil ve şehir içerisindeki yolların %35’ini yaptık. Kalan kısmı zaman içerisinde yapacağız. Sahil asfaltını bitirdik. Çocuk parkı; 62 adet. Eleştirenler gelsin buyursun görsün. Şunu unutuyorlar; Enez’in 13 bin 500 dönüm imar alanı var. Keşan’la eşitiz. Bizim ölçeğimizdeki ilçelerden daha fazla imar alanımız var. Sadece Enez içerisine bakmıyoruz. Eleştirenler senede 2 kez geliyor. Sosyal medyada bakıyorum Almanya’dan bir arkadaş sahildeki inekleri eleştiriyor. Burası çiftçi memleketi. Saros’u organik otellere çevireceğiz. Bazı şeyleri iyi düşüneceğiz. Bisiklet yolunu da yapıyoruz. 15 Haziran’da 10 projenin açılışını yapacağız.” şeklinde konuştu.

MAHKEME KARARLARI OLUMLU

Bir konu üzerinde uzun yıllardır çalıştığını kaydeden Bostancı, şöyle dedi: “983 dönüm diye bilinen bir yer var. Burası mera. Mera vasfı kalmadığından belediye adına tapu olmuş. Bu yerin üzerinde yapılanmalar olmuş. 204 dönüme inmiş. Kısacası bu yeri geçtiğimiz gün Maliye Bakanımıza aktardık. Olumlu bir tavır koydu. Şu anda bu yerlerle ilgili mahkeme kararları olumlu. 1 ay içerisinde sonuçlanacak. Mera konunu gerçeğince bu yerleri alacağız. Buradan 500 kişiye mutlaka yer vereceğiz. Belediye meclisimizden geçerse bu karar bunu yapacağız. Seçime kadar bu çalışmayı gerçekleştireceğiz. Binasını kendisi yapsın. Enez’e hayırlı olsun.” 

DURMADAN ÇALIŞTIK

Bostancı, sözlerine şöyle devam etti: “Yıllardır yapılmayan bir festival yaptık. 2017 Enez yılı ilan edildi. 2017 geçti, Enez bitti mi? Büyümeye devam ediyor. İlan edildi de ne yapıldı? Hangi proje uygulandı? Arkadaşlar bir birine teşekkür ediyor. Enez halkı burada ama bu işler Edirne’de konuşuluyor. Bir arkadaşımız Enez’le ilgili toplantının Keşan’da yapılmasını söylemiş. Sevsinler seni. 2017 yılında bir şey mi yapıldı? Festivale 20 bin insan geldi 2017’yi Enez Yılı ilan edenler festivale katılmadı. Nasıl Enez yılı ilan ettin? Önce Enez’de var olan etkinliklere katılmak lazım. Enez yılı fiyasko çıktı. Biz belediye olarak imkanlarımızı zorladık ve güzel bir yaz geçirdik. Bu senede 20-21-22 Temmuz’da festivalimizi yapmayı düşünüyoruz. Ancak tarih Kırkpınar’a göre değişebilir. Devlet yatırımlarından sahilde yararlandık. Limanda yapılan çalışma bizlerin ve iktidarın gücüyle oldu. Keşan-Enez yolu da 2018 yılı içerisinde ek ödenecekten yapılacak. Bu kesin bilgi. Programa da girdi. 56 kilometre civarında olacak. Projeler bizim elimizde. İmar uygulamalarında uzun uğraşlardan sonra şu anda binanın kazı kısmına SİT kurulları, üstünü belediye olarak biz yapacağız. Bundan sonra yeni hizmet binasını kazandıracağız. Enez’in temelini attık. Düşündüklerimizin %50’sini yaptık. Ama Enez için yapılacak çok büyük işler var. 150-200 milyon TL’lik projemiz var. Bunun yanında doğal gaz yılsonunda veya 2019’da ilk kazma vurulacak. Yine TOKİ 2. Etaba başlayacak. 2018 yılı içerisinde yapılacak işler bunlar. Gülen insanların olduğu bir Enez’in olması için durmadan çalıştık. Çalışmaya devam edeceğiz.” 

Abdulllah Bostancı’nın konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularına cevap verildi.

“Doğal gaz ne zaman gelecek sorusu?” sorusuna cevap veren Bostancı, çalışmaların 2019 yılında başlayacağını ve Enez halkının 2023 yılında doğal gaz kullanmaya başlayacağını söyledi. 

Biyolojik arıtma tesisinin ihalesinin ne zaman yapılacağı sorusuna cevap veren Abdullah Bostancı, “2014 yılında geldiğimizde arıtma ve kanalizasyon projesinin 2019 yılı projesi olduğunu söylemiştik. Arıtmada deşarj işi için 12 milyon bir para imzaladık. Şu anda deşarj işi 16 milyon olmuş. Denize deşarj uygun bulunmadı. Bahsettiğiniz deşarjı yaparsak tehlike ile karşı karşıya kalacağımızı araştırdık. Biz bilgiyi ve bilimi iyi kullanacağız. Çok doğru olmadığını bu konuyu bilen biri olarak söylemek isterim.” dedi.

Sorulan soru üzerine Bostancı, yurt dışına 4 kez çıktığını söyledi. 

Enez’e bir üniversite kurulması için çalışmada bulunup-bulunulmadığının sorulması üzerine Abdullah Bostancı, şöyle dedi: “İstanbul Üniversitesi 65’li yıllarda gelmiş. Zamanla katkısı olmuş. Sosyal açıdan katkıları var ama ekonomik açıdan katkıları yok. Trakya Üniversitesi uğraşıyor. Buraya Turizm Meslek Yüksekokulunu 2018-2019 yılında söz verdi. Rektörümüz buraya yapacağını söyledi.”

BU İDDİALARLA İLGİLİ NELER DİYORSUNUZ?

 “Makam aracınız ve banka hesaplarında haciz olduğu söylentisi var. 43 yeni araç aldınız kaçı hibe ve kaç para borçlandınız? Yıkılan dükkanlardan 4 yıldır 110 bin TL kira bedelinden mahrum kaldığı iddia ediliyor. Belediye hizmet binası için farklı bir arazi yok mu? Festivalde kaç para harcadınız? Bu bütçeyi başka yerlerde değerlendiremez miydiniz? Çöp yeri konusunda hala bir çalışma yapılmadı. Pazaryeri projesinin iptal edildiğini gördük. Nedeni nedir? İLBANK’ta kredinizin kalmadığı söyleniyor. Bu iddialarla ilgili neler diyorsunuz?” sorularına cevap veren Bostancı, sözlerini şöyle tamamladı: “Belediye meclisi karar almadan İLBANK para vermez. 3 milyon TL para aldık İLBANK’tan. Şu andaki İLNANK’ta borcumuz 31 milyon TL. 4 sene içerisinde aldığımız para 3 milyon. 1 milyon 100 bin TL’si geri ödedik. Enez’in geleni gideni çok olur. 2013’te 680 bin TL yemek parası ödenmiş. Bir otelin sadece yemek parası 146 bin TL. Geçtiğimiz sene sadece 22 bin TL. 273 küsur bin TL zimmet çıktı. Avansla mazot almışlar. Mazot avansı sadece şoföre çıkar. Su işlerinde çalışana çıkmaz. Benim üzerime 4 senedir bir lira avans çıkmadı. Geçmişte böyle olmamış. Bu 3 milyon TL ile yaptığımız işler ortada. Bunun bile hesabını veriyorum. 2010 yılından 27 bin TL’lik çöp bidonu almışlar, ödememişler. Hacze vermişler. Polis dayattığında, araca el koymuş. 37 bin TL ödeme yaptık. Belediye bundan batmış. Yarattığımız artı değerler çalışan sayımızı arttırdı. Durup dururken işçi almadık. Festivalin bedeli ise 120 bin TL. Belediyeden festival için 22 bin TL para çıktı. Kalanı sponsorlar tarafından karşılandı. Projede eksiklikler olması nedeniyle pazaryeri projesi iptal edildi. Projeyi değiştirdik.”