ENEZ MEKTUBU 

10 Şubat Cumartesi günü Enez belediye Başkanı Abdullah BOSTANCI yaptığı HODRİ MEYDAN toplantısında 4 yıllık icraatını özetledi. Yaklaşık 2 saat 45 dakika süren bu toplantının video kaydını üşenmedim , izledim.. Bir yandan da meraktaydım. Acaba benim gözümden kaçan yapılmış, bitirilmiş bir iş var mı diye dikkatle dinledim. 

***

Özet: sık sık vurguladığım gibi bu dört yılda yapılmış 3 şey var: Kilittaş fabrikası, 3 adet havuz ve ne olduğu ne anlama geldiği, Enez’e gelenlere ne mesaj verdiği çok da bilinmeyen aynı heykeltraş’a ısmarlanmış birkaç piyasa heykeli.  Şimdi toplantıyı izleyen tüm basın mensubu arkadaşlarıma soruyorum. Yapılmış, bitirilmiş 4’üncü bir iş duydunuz mu? Önceleri 27 denen ÇOCUK OYUN PARKI’nın ismi değişmiş, OYUN GRUBU olmuş sayısı da 62 ye çıkarılmış… Bunu basın mensupları  adına yeniden inceleyip gerçeği paylaşacağım. Hadi diyelim ki bunla beraber  yapılan iş 4 olsun.. Başka yapılmış, bitmiş bir iş var mı?

***

Umarım notlarınızı almışsınızdır.. 2 saat 45 dakikada Bostancı’nın anlattıkları yapılanlar değil, yapılmak istenenler, ama bugüne kadar başarılamayan, bugünden sonra da başarabileceği beklenmeyen hayali projeler..  Önemli bir eksiğim varsa lütfen beni ayıplayın.. Yapılmayan şeye “Yapıldı” diye bir ifade kullanabilen ve  gerçekten kendisini çok akıllı zanneden bir kara talihimiz, bir belediye başkanımız var.. Bu da Enez’imizin kaderi..

***

Evet, önceki dönemde, yani Ahmet Çayır döneminde ipin ucunun kaçtığı,bütçenin hatta bazı usulsüzlüklerle kullanıldığı herkesin dillendirdiği bir konu..Kim bu halkın parasından 1 kuruş haram yemişse onun Allah belasını versin.. İyi de.. Diyelim ki eski dönem Başkan ve  şürekası bir yolunu bulmuşlar ve 2-3 milyon TL yemişler..Ama  borç 60 küsur Milyon lira..3 milyonu çıkarsak kalan 57 milyon borç nereden geliyor? Hadi diyelim ki 60 milyonun tümünü yemişler, İyi de Belediyenin 5 senelik gelirlerini toplasan 60 milyon TL etmiyor ki..Nasrettin Hocanın kedisini tarttığı gibi,“kedi buysa et nerde et buysa kedi nerede?” diye düşünmek gerekmiyor mu?..

***

O nedenle ilk fırsatta bu 60 Milyon TL borcun asıl kökenini Sn. BOSTANCI’ya sormadan basın mensubu kardeşlerim sakın kaleminizi yanlış ifad

eler için kullanmayın.. Bu borcun çok önemli bir bölümü, mesela 35-40 Milyonu Sn Abdullah Bostancı’nın Enez’in kanalizasyon ve arıtma projesi için İller Bankası’ndan 2001 yılında aldığı kredi borcu.İmza Bostancı’nın.. O tarihte Belediyenin Banka’da parasının olması ya da vadesi henüz gelmemiş borçları “BORCU YOK” anlama gelmez ki..Bostancı’yı “Niye borç yaptın?“diye suçlamıyorum..Ancak bu borcu sırf rakibi olan birilerini karalamak amacıyla “Başkalarının borcu imiş gibi”kullanmasını etik bulmuyorum. 

Özet: Borcun Büyüğü Bostancı’ya aittir.

***

Yiğidi öldürelim ama hakkını da verelim. Evet, Ahmet ÇAYIR dönemindeki dağınıklık ve usulsüz olduğu düşünülen harcamalarla rayından çıkan Belediye bütçesi BOSTANCI döneminde kısa zamanda alınan tedbirlerle rayına konmuştur. Tamam.. Ama bu elbette sadece Bostancı’nın marifeti de değildir. Kaldı ki yasaları doğru düzgün uygulamak marifet de değildir, olması gerekendir.. Buna ek olarak  2014 yılının 2 özelliği vardır.. 2013 yılında Cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle yazlıkçılardan8-900 kişi ikametgahlarını Enez’e aldırdıklarından Enez’in 2014 yılı nüfusu %20 artmış gibi göründüğünden hazineden alınan pay da o yıl için % 20-25 gibi artmıştır. Yine aynı yıl merkezi hükümetin aldığı kararla yerel yönetimlere aktarılan paralardan, borçları için 1 ya da 2 yıl hiçbir kesinti yapılmamıştır.. Bu da belediye bütçesinin toparlanmasına büyük katkı vermiştir..

***

Şimdilik bu kadar. Bostancı özellikle benim bu güne kadar iddia ettiğim hiçbir konuyu yalanlayamamıştır. BÜYÜKLERE MASALLAR tadında  2 saat 45 dakika süren toplantıdaki diğer hususlarda da söylenecek konuları anlatmaya devam edeceğim..  Ama şimdilik kısaca sorayım ki BOSTANCI bu toplantıda AKP iktidarının Enez’e getirdiği her hangi bir ayrıcalıklı bir hizmetten söz edebildi mi? Enez’de gençler için, kadınlar için, esnaf için,  ya da spor adına, kültür, sanat adına, balıkçılık adına, turizm adına, limanın uluslar arası trafiğe açılması adına, sakin şehir adına  yaptığı bir şey söyleyebildi mi? Turizm vizyonu konusunda umut verdi mi?

Yazmaya devam edeceğim…