TARAKLI'dan hareketle yaklaşık 30 dakikalık yolculukla bir başka CİTTASLOW kentine vardık.Burası Bolu ilimizin GÖYNÜK kasabası.Bolu kent merkezine 96 km uzaklıkta,yaklaşık 15 bin nüfuslu Göynük.. Belediye Başkanı Kemal KAZAN;  aynı zamanda İpek Yolu Belediyeler Birliği( İPEKBİR)’inde başkanı. Başkan KAZAN, CİTTASLOW  felsefesi konusunda Göynük halkı için 2014 ten itibaren bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını ifade etmiş basın açıklamasında. Ve girişimcileri teşvik ederek, turizm sektöründe olanlara eğitimler vererek, cesaretlendirerek termal tesis yatırımlarına da başlamış.  GÖYÜK 6 Şubat 2017 de de kriterler tamamlandığında onaylanarak CİTTASLOW  kenti olmaya hak kazanmış. Yani çiçeği burnunda bir SAKİN KENT burası. Kenti gezdikçe hayranlık duymamanın mümkün olmadığını gözlemliyorum.

İmar planlarının hassasiyetle oluşturulup uygulandığı anlaşılıyor. Sahip olunan doğal güzellikler,tarih ve kültürel mirasın korunmasında gösterilen titizlik ve özen , büyülüyor..

İlgimi çeken ve "Ah aah!" dedirten bir diğer güzellik; sıra sıra dizilmiş hiç bir Göynük evi arkasında kalan diğer bir evin manzarasını  kapatmamakta. Osmanlı kültüründen gelen bu saygıyı koruyorlar. Türbe, çeşme, cami gibi 162 sivil mimari esere sahip kentte 726 yıllık Osmanlı mimarisi yaşatılmakta. Geçmişin izleri günümüze dek taşınmış.

1922'de Sakarya Meydan Savaşı anısına ilçenin Kaymakamı Hurşit Bey tarafından ilçenin hakim tepesine  yaptırılmış olan ZAFER KULESİ, 2016’da Göynük Belediyesince restore ettirilmiş.Sela kayalarından tepeye tırmanınca ZAFER KULESİ tüm görkemi ile ortaya çıkıyor ve buradan kenti panoramik olarak izlemek en doğal tabloya bakmak gibi ..

Tertemiz sokaklarda ses kirliliğine maruz kalmadan dolaşmak huzur verici.Yöresel ürünlerini satan ilçe halkı çığırtkanlık yapmadan güleryüzle sunuyorlar: Pekmez, mevsim meyveleri, ceviz, ayva, nar,bakliyat çeşitleri, taze doğal mantar oldukça uygun fiyatlarda ..

Belediye "YÖRESEL EL SANATLARI EĞİTİM MERKEZİ"ni kurmuş ve bu merkezde ilçe kadınlarının halen giyinmeye devam ettikleri "Göynük dokulu örtüleri" dokunuyor. Ve de ilçe ziyaretçileri için yöresel ürün alışverişi olmakta.

Fırından gelen mis gibi kokuları uzaktan duyumsayarak "OSMANLI SOFRASI"na yürüyoruz. Grup rezervasyonu yapılmış ve de grup indirimi alarak, damak çatlatan lezzetteki çorba ile başlayıp devam ediyoruz. Tertemiz, hızlı ve güleryüzlü servis. Lezzetli yöresel yemeklerden ve adlarından çok söz etmemek gerek.

Kartopu Enez Gönüllüleri Derneğinin Enez'den Taraklı ve Göynük'e kış bitimibir gezi düzenlemesi ricamız olsun ki; hep birlikte olsun.. (İllâ ki  "oklava tatlısı" en az Enez'imin bol bademli ince akıtma tatlısı kadar leziz.).

Enez'imizin CİTTASLOW kenti olabilmesi için “adım adımlamaya” başlayabilmek umuduyla, seyahatleriniz çokça, gözlemleriniz Enez'den yana bolca olsun efendim.

Sağlıkla, sevgiyle kalın…