Enez’de kurulu bulunan STK’lar ile yaptığımız söyleşilerin yedincisinde konuğumuz Enez Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Olcay Demir oldu. Kendisi ile Enez’de şu an itibarı ile eğitimin temel sorunlarını ve derneklerinin Enez’e  değer katan faaliyetleri üzerine konuştuk.

Söyleşide İE- İsmet Esengin, OD- Olcay Demir kısaltmalarıdır.

İE- Derneğiniz ne zaman kuruldu ve kaç üyeniz var?

OA- Derneğimiz 2019 yılı sonunda kuruldu ve şu an 35 üyemiz bulunmakta.

İE- Derneğinizin amacı ve işlevi hakkında bilgi verir misiniz?

OD- Enez’de ekonomik sıkıntı çeken çok aile bulunmaktadır. Derneğimizin amacı zeki ve ailesinin imkanlarının kısıtlı olduğu çocuklarımızı belirleyip onlara eğitimleri boyunca destek olmaktır. Derneğimizi kurduktan hemen sonra pandemi dönemi başladı. Bu da okulların kapanması ile birlikte çalışmalarımızı biraz sekteye uğrattı. Aslında bu konuda bu dernek ilk deneyimimiz değil. Bundan 15 yıl kadar önce Emekçiler Derneği çatısı altında benzer faaliyetleri yürütmüştük. O dönemde 4-5 öğrencimize ilkokuldan başlayıp üniversite eğitimleri dahil burs desteği sağlamıştık.

İE- Enez’de eğitim sorunları nelerdir?

OD- Her şeyden önce Enez^de eğitim seviyesi çok kötü. Okullarımızın başarı düzeyleri düşük. İmkanı olan aileler çocuklarını Keşan’da okula gönderiyorlar. Bunu yapamıyorsanız çocuğunuza okul yanında destek eğitimi sağlamak zorundasınız. Bunların hepsi maddi güç gerektiriyor. Ben de çocuklarıma daha iyi eğitim sağlayabilmek için kredi çekmek zorunda kaldım. Ayrıca okullarımızın da imkan ve donanımları yetersiz. Lisede 3. Sınıf kapısı bile yoktu. Gerekirse biz yapalım bile dedik. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün gerekli ilgiyi gösterdiğini düşünmüyorum. Sonunda kapı yapıldı. Bugün Yenice’deki ortaokulun bile donanımı Enez’den fazla.

İE- Destek vereceğiniz öğrencileri nasıl belirleyeceksiniz?

OD- Enez’de daha çok roman ailelerin çocuklarının bu konuda desteğe ihtiyacı var. Onlar da TOKİ konutlarında oturuyorlar. Öğrenci seçiminde öğretmenlerden destek alacağız. Bize yol gösterip yardımcı olmasından ötürü  de  Celal Karakaş öğretmenimize çok teşekkür ederiz.

İE- Ne tür faaliyetler planlamıştınız?

OD- Kaynak yaratabildiğimiz ölçüde başarılı ve imkanları sınırlı öğrencilerimize burs vermeyi hedefliyoruz. Bunun yanında derslerde geri kalmış öğrencilere okulda kurs verilmesi çalışmalarımız vardı. Hatta ulaşım için servis sağlanması konusunda belediyemizden destek de sağlamıştık. Ayrıca Enez’de çocuklarımızın okul dışında müzik, tiyatro, sosyal ve sanatsal faaliyetlerde bulunmalarına yönelik bir ortam yok. Edirne’de bir dernek okul dışında öğrencilere bu konuda destek veriyor. Kendileriyle görüşmüştük. Okul dışı aktiviteleri Enez^de de gerçekleştirmek için kendilerinden destek alacaktık. Pandeminin bitmesini bekliyoruz.

İE- Pandemi dönemi  faaliyetlerinizi olumsuz etkilemiş. Bu dönemde yaşanan sıkıntılarla ilgili girişimleriniz oldu mu?

OD- Pandemi döneminde uzaktan eğitime geçildi. Bu kez de çocukların tablet bilgisayar ihtiyacı doğdu. Biz sponsor vasıtasıyla  8-10 çocuğa tablet bilgisayar sağladık. Bu ihtiyaç yine çoğunlukla TOKİ konutlarında oldu. Bu kez de internet sıkıntısı baş gösterdi. Belediyeden destek istedik. Etkili bir çözüm bulamadık.

İE- Kaymakamlık, Belediye ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer STK’lar ile amaçlarınıza yönelik görüşmeleriniz ve iletişiminiz ne durumda?

OD- Eski kaymakamımız destek vaadinde bulunmuştu. Yeni kaymakamımız da STK’ları oldukça önemsiyor. Bizlere yardımcı olacağını düşünüyoruz. Belediyemizin de bizlere destek olacağına şüphemiz yok. Diğer STK’lar ile henüz iletişime geçemedik. Ancak en kısa sürede bunu da gerçekleştireceğiz.

İE- İlave etmek istediğiniz başka konular var mı?

OD- Enezimizde eğitim seviyesini yükseltmek zorundayız. Aileler çocuklarını dışarıda okutmak için maddi manevi perişan oluyorlar. Bu konuda başta Milli Eğitim müdürlüğü olmak üzere  tüm kurumları göreve davet ediyorum. Sesimizi duyurmak üzere  bu imkanı verdiğiniz için de çok teşekkür ederim.

Enez’e değer katan STK’lar yazı dizimizin yedincisinde Enez Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Olcay Demir’in görüşlerine yer verdik. Bir sonraki konuğumuz Enez Ortaokul ve Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Birsen Şahin olacak. Kendisi İle de Enez’de öğrenim görmenin sorunları ve zorlukları üzerine konuşacağız. Sağlıkla kalın.