Enez’de kurulu ve Enez’e değer katmaya çalışan STK’lar yazı dizimizin ikincisinde Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Ümit Kurt ile yaptığım söyleşiyi paylaşıyorum.

Söyleşide İE- İsmet Esengin’i ÜK- Ümit Kurt’u simgelemektedir.

İE- Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifinin ana işlevi nedir? Kaç üyeniz bulunmaktadır?

ÜK- Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifinin ana amacı Esnaflarımızın devletin verdiği düşük faizli kredileri kullanabilmesini sağlamaktır. Bu amaçla kooperatif krediye ihtiyacı olan ve uygun şartları sağlayan esnafımıza bu kredilerin kullandırılması için kefil olmaktadır. Kooperatifimizin şu an 385 üyesi bulunmaktadır.

İE- Hangi koşullarda ve kimler kredi kullanabiliyor?

ÜK- Kredi kullanmak isteyen esnafımızın her şeyden önce vergi kaydının oluşması ve Enez Esnaf ve Sanatkarlar odasına kaydını yaptırması gerekmektedir. Sonrasında işini sürdürmek, büyütmek ve/veya yeni yatırımlar yapmak amaçlı kredi başvurusunda bulunabilir. Biz Esnafımıza sıkıştığı durumlarda kredi kullanabilmesi için Esnaf ve Sanatkarlar Odasının alt kuruluşu gibi çalışmaktayız. Kooperatif yönetimi kredi için yapılan oda üyesi bütün başvuruları değerlendirmektedir. Sadece odaya üye olan esnafımızın kredi taleplerine kefil olmaktayız. Kredi kullanacak esnafımızın ipotek göstermesi ve iki kefil bulması gerekmektedir. İpotek için de ekspertiz raporu alınmalıdır.

İE- Verilebilen maksimum kredi miktarı ve şartları nelerdir? Krediler hangi bankadan kullanılmaktadır?

ÜK- Esnafımıza krediler Halk Bankası tarafından kooperatifimizin kefaleti ile verilmektedir. Maksimum kredi kullanımı kooperatiflerin risk değerlendirmesine göre yapılan derecelendirme ile belirlenmektedir. En risksiz 1. Ve 2. Derecelere sağlanan azami kredi miktarı 225 bin TL’dir. Bizim kooperatifimiz 3. Derecededir. Bizim sağlayabildiğimiz azami kredi miktarı 175 bin TL’dir. Kullanılacak kredi esnafımızın ne kadar süre bu işi yaptığı, iş hacmi ve gösterdiği ipotek ile orantılıdır. Yeni işe başlayan, düşük hacimli bir esnafın başlangıçta kullanabileceği kredi de düşük olmaktadır. Halk Bank’tan sağladığımız kredilerin faizleri devlet desteklidir. Faizin yarısını devlet ödemektedir. Faiz oranı da devletin belirlediği ve değişen şartlara göre güncellenen miktar üzerinden işlem görmektedir. Örneğin şu an güncel faizler yıllık % 17 civarındadır. Bizim kefalet verdiğimiz kredilerde esnafımız an itibarı ile yıllık %8,5 faiz ödemektedir.

İE- Kredi borcunu ödeyen esnaf yeniden kredi için başvurabilmekte midir? Batık kredi oluşuyor mu?

ÜK- Evet, kredi borcunu ödemiş esnafımız yeniden kredi için başvurabilmektedir. İpotek alındığı için pek batık kredi oluşmamaktadır.

İE- Esnafın kredi ihtiyaçlarının çözümü dışında diğer sorunlar ile ilgili faaliyetleriniz var mı?

ÜK- Esnafımızın sorunları ile ilgili çatı örgütümüz Enez Esnaf ve Sanatkarlar Odamız ilgilenmektedir. Biz sadece esnafımıza kredi ihtiyaçlarının çözümünde destek olmaktayız. Kuruluş amacımız da bu.

Enez Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Ümit Kurt’a teşekkür ederiz. Bir sonraki söyleşimizde Enez Ziraat Odası Başkanı Recep Elmas’ın görüşlerini paylaşacağım.