HABER MERKEZİ

Esengin, söyleşi ile ilgili kısa bir açıklamada bulunarak, “Pandeminin yaşamı olumsuz etkilediği bu dönemde Enez’i ve sorunlarını yerel siyasetçiler gözünden mercek altına aldığım; yine bu siyasetçilerin Enez’in bugünü ve yarınına yönelik görüşlerini derlediğim bu yazı dizisinin bugünkü konuğum MHP Enez İlçe Başkanı Sedat Akgül” ifadelerine yer verdi.

(Söyleşide İE: İsmet Esengin, SA: Sedat Akkül’ün kısaltmalarıdır.)

Enez Kartopu Gönüllüleri Deneği Başkanı İsmet Esengin’in, MHP Enez İlçe Başkanı Sedat Akkül ile yaptığı söyleşi şöyle oluşmakta;

İE: Enez’de pandemi döneminde siyasi iklim nasıl evrildi? Bu dönemde halkın öncelikleri ve siyasete bakış açısı nasıl etkilendi?

SA: Pandemi ile birlikte halkın siyasete ilgisi oldukça azaldı. Herkes geçim derdinde. Esnaf zor durumda. Bazı balıkçılar, çiftçiler, çeltikçiler, hayvancılıkla uğraşanlar ve paket servis yapan lokantalar nispeten idare edebiliyor. Kapalı olan kahveci esnafı ve restoranlar zor durumda. Bu dönemde açıklanan destekler yetersiz, iyileştirilmeli.

İE: Size göre Enez’in öncelikli ve ivedilikle çözülmesi gereken sorunları nelerdir?

SA: Enez için öncelikli sorunlardan biri trol teknelerinin Saros’a ve balıkçılığa verdiği zarar. Denizimizde mezgit, mırlan, dil balığı, dülger, tekir ve barbun balığı artık görülmez oldu. Trollerin en az 4 yıl yasaklanması gerekir ki yeniden balık nesli çoğalabilsin. Trapezde imar sürecinin henüz tamamlanmamış olması orada arazisi olanlarda mağduriyet yaratıyor. Lagün göllerimiz ölmek üzeredir. Ciddi bir proje ile lagün gölleri ıslah edilerek kurtarılmalıdır. Balıkçılık kooperatifinin yönetimi acilen değişmeli ve yeniden yapılandırılıp Enez balıkçılarının hizmetine sunulmalıdır. Bu kooperatif yöneticileri yüzünden kaybedilen Gala gölü Enez’e kazandırılmalıdır. Küçük Gala koruma altında tutulup Büyük Gala kontrollü ve paralı avcılığa açılıp av turizmi geliştirilmelidir. Sokak hayvanları sorunu belediye öncülüğünde barınak yapılıp kısırlaştırma çalışmaları ile çözülmeli. Merç nehrinin kirlilik sorunu ve Enez Keşan yolu da çözülmesi gereken diğer sorunlar.

İE: Enez için uzun vadeli gelişme ve kalkınma modeli ne olmalıdır? 20 sene sonraki Enez’i nasıl düşünüyorsunuz? Bu hedeflerin gerçekleşmesi için neler yapılmalıdır?

SA: Enez turizm bazlı kalkınma modeli benimsemelidir. Bunu desteklemek için de Turizm ve Otelcilik MYO ve Su ürünleri MYO imkanları araştırılmalıdır.

İE: Şu anki yerel yönetimi başarılı buluyor musunuz? İrtibat halinde misiniz ve kolayca diyalog kurabiliyor musunuz? Eleştiri ve öneri götürebiliyor musunuz?

SA: Pandemi koşullarında şu anki belediye hizmetleri iyi. Daha da iyi olabilir diye düşünüyorum. Belediye başkanı ile görüşme konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz.

İE: Merkezi yönetimin Enez’e ilgi ve desteğini nasıl görüyorsunuz? Valilik, kaymakamlık ve diğer devlet kurumlarının Enez’e ve sorunlarına yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz? Edirne milletvekillerinin Enez’e ve sorunlarına yaklaşımlarını yeterli buluyor musunuz?

SA: Vali ve kaymakamımızın Enez’e sorunlarına karşı ilgililer. Hükümetin de Enez’e katkısının iyi olduğunu düşünüyorum.

İE: Dardenel atıl fabrikasını 2022 başında ton balığı işleme tesisi olarak devreye alacağını açıkladı. Bu konuda Çanakkale’de yaşanan çevre kirliliği ve koku problemleri yüzünden ciddi çevre sorunları kaygısı bulunmakta. Halkın bir kısmı da açıklanan 700 kişilik istihdamın Enez’de işsizlik sorununa çare olacağı umuduyla destek veriyor. Sizin bu konudaki yaklaşımınız nedir?

SA: Çevre sorunu yaratmayacak şekilde arıtma ve filtre yatırımları yapılıp Enez’in altyapısına da yük getirmeyecekse bu yatırıma olumlu bakıyoruz.

İE: FSRU Liman projesi konusunda görüşünüz nedir? Bu projenin Sarosda yaratacağı söylenen  çevresel ve ekolojik tahribat konusunda ne düşünüyorsunuz?

SA: Bu projenin Saros’dan başka bir yerde yapılmasının daha iyi olacağını düşünüyorum.

İE: Son olarak Enez’deki Sivil Toplum Kuruluşlarına (STK) bakış açınız nedir? Yararlı buluyor musunuz? STK’larla yeterli işbirliği içinde misiniz?

SA: STK’ların varlığını çok yararlı buluyorum. Kartopu Enez Gönüllüleri Derneğinin Enez ile ilgili düzenlediği toplantı ve seminerlerin çoğuna katıldık. İlk fırsatta da yeni yerinizde Kartopu Derneğini ziyaret etmeyi düşünüyoruz.

Esengin, söyleşinin sonunda, “MHP İlçe Başkanı Sedat Akgül’e teşekkür ederim. Bir sonraki yazıda AK Parti Enez İlçe Başkanı Ali Mercanoğlu ile yaptığım söyleşiyi paylaşacağım. Sonrasında sırasıyla İYİ Parti Enez İlçe Başkanı Savaş Gündoğdu ve Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç’le olan söyleşileri yer alacak. Sağlıkla kalın. Sözün Özü: Siyasi parti temsilcilerinin hepsi birer elçi, asıl sorun Enez’in geleceği, her sorunun vardır elbet bir çaresi, yeter ki birlik olsun halkın kendisi” ifadelerini kullandı.