RÖPORTAJ-FOTOĞRAF BÜLENT SAYLAM

ÇEVİRİ: AHMET DAVUT

Gümülcine (Komotini) Belediye Başkanı Sayın Yannis Garanis’le Gümülcine’yi konuştuk. Garanis, Gümülcine’nin en önemli sorunundan sahillerde oluşturdukları engelli plajlarına, geri dönüşüm için yaptıkları uygulamadan köylere verdikleri hizmetlere kadar sorularımızı yanıtladı.

Gümülcine (Komotini) Belediye Başkanı Sayın Yannis Garanis’e göstermiş olduğu konukseverliğinden dolayı kendisine teşekkür ederiz. Samimi bir havada geçen röportajda Sayın Garanis Gümülcine Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Özellikle sıfır atık konusunda oluşturdukları mobil uygulama ile önce öğrenciler ile başlayan sonra da vatandaşların katılımıyla büyük bir ivme kazanan bu güzel projenin Keşan’da da uygulanmasını isteriz. Çok güzel bir model oluşturmuşlar. Röportajımızda ayrıntıları bulabilirsiniz. Bu röportajın gerçekleşmesinde çok büyük payı olan sevgili Gümülcine’de yayımlanan Yeni Olay Gazetesi Sahibi-Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Davut’a tekrar tekrar teşekkürü bir borç biliriz.

Medya Keşan Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Bülent Saylam’ın röportajının videosunu Medya Keşan youtube kanalında ve Facebook sayfasından da izleyebilirsiniz.

GÜMÜLCİNE’Yİ GÜMÜLCİNE BELEDİYE BAŞKANI YANNİS GARANİS ANLATTI

Gümülcine Belediye Başkanı Yannis Garanis’e bu röportaj için teşekkür ettikten sonra kısaca kendisini tanıtmasını istedik. Garannis de Medya Keşan’a Gümülcine’ye geldikleri için teşekkür ettikten sonra şunları söyledi: Bana bu fırsatı verdiği için gazetenize teşekkür ederim. 32 yıldır Gümülcine 'de esnaflık yapıyorum. Topluma, bölgeme, insanlara belediye meclis üyesi olarak 2010 yılında hizmet etmeye karar verdim. Olması gereken çok şey vardı olmadığını gördüğüm için katkı sağlamak istedim. Gümülcine’nin daha güzelleşmesi için herkes bir taş koyabilir düşüncesiyle ben de 2010 yılında sonra meclis üyesi olmaya karar verdim.

Bülent Saylam: Meclis üyeliğinden sonra da Belediye Başkanlığına seçildi…

Yannis Garanis: 2010’dan 2019’a kadar bazı Belediye Şirketlerinde başkanlık, yöneticilik ve Belediye Başkan Yardımcılığı yaptıktan sonra 2019 yılında da Belediye Başkan adayı oldum. Amacım hemşerilerimize daha etkin bir şekilde yardımcı olmak. Elimizden geldiğince şehrimize güzel hizmetler vermek. 2019 yılında bu düşüncelerle program ve projelerle seçimlere katıldık. Bunları yavaş yavaş hayata geçirdik ancak pandemi nedeni ile yapmış oldukları programın yavaşlamasına neden oldu. Pandemiye rağmen elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Ümit ediyorum ki 4 yıllık hizmet süremizde bunları başaracağız. 

Aynı ülkede aynı şehirde yaşıyoruz ama çeşitli kültürlerin yaşadığı bir şehir Gümülcine. Farklı dinlerin olduğu, farklı dillerin konuşuluyor Gümülcine’de. Biz bunları bir sentez olarak yarınlara taşımaya çalışıyoruz. Bu güzelliklerin yanında daha da güzellikler sunmak istiyoruz halkımıza. Avrupa Birliği Projeleri ve yerel projeler ile beraber şehrimize güzel projeler sunmaya çalışıyoruz.

Bülent Saylam: Gümülcine’den Keşan’a alışveriş için hem otobüsler ile hem de kendi araçlarıyla çok sayıda Gümülcineli geliyor. Gümülcineli vatandaşların sizden talepleri oluyor mu Keşan’da rahat alışveriş yapabilmeleri için önerileri oluyor mu? Gümülcine ve Keşan Belediyeleri arasında bu konu hakkında karşılıklı görüş alışverişi oluyor mu?

Yannis Garannis: Belediye bağlamında bir ilişkimiz yok. İskeçe’den, Dedeağaç’tan ve Gümülcine’den turistik ve alışveriş için Keşan’a giden çok vatandaşımız var. Ancak Belediyeler düzeyinde herhangi bir ilişkimiz yok. Sınıra yakın bölge olduğumuz için vatandaşlarımız Edirne, Keşan ve hatta İstanbul’a gidebiliyor. Halklar arasında bir sorun yok.

Bülent Saylam: Pandemi nedeniyle bazı projelerin hayata geçmediğini söylediniz şu an için Gümülcine Belediyesinin yapacağı hizmetleri için bütçeniz yeterli mi?

Yannis Garannis: Programlarımız normal seyrinde devam ediyor. Avrupa Birliği projelerinden aldığımız destekte sorun ekonomik değil pandemiden dolayı işler ilerlemedi. Pandemi döneminde Avrupa Birliğinden gelen paralar hastanelere, sağlık kurumlarına ve vatandaşımızın refahını arttırmak için kullanıldı. Bu paralar pandemi için harcanıldı. 

Bülent Saylam: Yine belediye başkanı adayı olacak mısınız?

Yannis Garanis: Başlatmış olduğumuz projeler var. Önümüzdeki dönemde çok daha başarılı işler yapacağımı düşünüyorum ve bu nedenle bir dönem daha aday olacağım. Avrupa Birliği Projeleri ile çok daha güzel işler yapacağımızı düşünüyorum. Yapmakta olduğumuz işleri daha da geliştirip, daha güzel projelerle toplumun karşısına çıkacağımıza inandığım için bir kez daha aday olacağım.

Bülent Saylam: Gümülcine’nin en büyük sorunu nedir?

Yannis Garanis: En büyük sorun trafik sorunudur. Özellikle bu sorun şehir merkezinde çok bariz bir şekilde görülüyor. Bunun sebebi de her geçen gün trafiğe giren araç sayısının artması. En öncelikli amacımız vatandaşlarımızı bisiklet kullanmaya yönlendirmek olacak. Yaptığımız bazı projeler var. Gümülcine şehir itibariyle düz bir alanda kurulmuş ve bu nedenle araç trafiğini azaltmak için bisiklet yollarını arttıracağız. 

Bülent Saylam: Sizin insan ilişkileriniz nasıl? Keşan Belediye Başkanı hemen hemen bütün düğünlere, cenazelere, gidiyor. Siz de düğün ve cenazelere gidiyor musunuz?

Yannis Garanis: Özel davetlere dahil olamıyorum. Ama Gümülcine’de kültürel ve toplumsal etkinliklere katılıyorum. Gümülcine Belediyesine bağlı yerleşim birimlerinde olan etkinliklere dahil olmaya çalışıyorum. Tabii bazı özel davetlere de davet edildiği zaman gidiyorum ama tek tek her düğüne ulaşamıyorum. 

Bülent Saylam: Gümülcine Belediyesi yenilenebilir enerji ve sıfır atık konusunda neler yapıyor? Follow Green diye bir mobil uygulaması var sıfır atık için yapılmış, bu uygulama hakkında bilgi verebilir misiniz? Nasıl işliyor bu sistem?

Yannis Garanis: Follow Green okullar arası bir yarışma ile başladı. Okullar arasında dönüşebilir çöpler ile diğer çöpleri ayrıştırılması için yapıldı. Biz bu projeyi vatandaşları da katarak genişlettik. Mobil uygulamayı kullanarak vatandaşlar ayrıştırdıkları çöplerden vatandaşlar puan kazanıyorlar. Bu projeye işletmeleri de kattık. Onlar da mobil uygulama üzerinden çöplerini ayrıştırıp puan kazanan vatandaşlara yüzde olarak indirim yapıyorlar. Yeni başlattığımız projede camları, kartonları, plastikleri, ayrıştıracak çöp bidonlarını çoğaltıp, dönüşümlerini sağlayacağız. Amacımız çevreyi korumak. 

Bülent Saylam: Gümülcine Belediyesi bu yaz çocuk, engelli plajları açtı. 25 km sahili var Gümülcine’nin Belediye olarak ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Yannis Garanis: 25 km bir sahilimiz var. Halkın ve özellikle de engelli vatandaşlarımızın plajlara rahat girebilmesi için önlemler alıyoruz. Bir projemiz daha var onu da hayata geçirdik. Görme engelliler için işitme sistemleri ile denize yönlendiriyor, kimseden destek almadan kıyafetlerini değiştirebiliyor ve o sistem ile denize girip çıkabiliyor. Yürüme engelliler vatandaşlarımız için de özel dizayn edilmiş bir sistem ile engelli vatandaşlarımız denize girip çıkabiliyorlar. 25 km’lik sahil şeridinden engellisinden normal vatandaşlara kadar herkesin rahatlıkla denize girmesi için projelerimizi hayata geçirdik.

Bir okyanus görseli olabilir

Bülent Saylam: Köylere gideceğini öğrendik, köylerle ilgili neler yapılıyor?

Yannis Garanis: 10 yıl öncesinde yaşanan krizden dolayı Gümülcine Belediyesine bağlı köylerde projeler hayata geçirilemedi. Pandemiden sonra Eylül ayından itibaren bu projeleri canlandırdık. Elimizden geldiğince projeleri başlatmaya çalışıyoruz. Bir günde başlanan bir proje hemen bitemiyor. Halk da bunun farkında o yüzden bize bu konuda inanıyorlar, destek oluyorlar. Her zaman şikayetler olacak ama biz de her zaman bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. 

Bülent Saylam: Belediyenin tarım ile ilgili bir çalışması var mı?

Yannis Garanis: Tarımla ilgili olarak yerel yönetimlere kanunlarca verilen bir yetki yok. Biz Avrupa Birliği’nden gelen fonla yol yapımında destek oluyoruz. Çiftçilerimizin tarlalarına köylerine gidişlerini kolaylaştırmak için çalışmalarımız oluyor. Sulama için gerekli sondajları yapıyoruz. Elektrik bağlama konusunda da çiftçilerimize yardımcı oluyoruz.

Bülent Saylam: Son olarak Keşan hakkında neler söylemek istersiniz? Daha önce Keşan’a geldiniz mi?

Yannis Garanis: Keşan’a hiç gelmedim ama İstanbul’a gittim. Gelmedim ama vatandaşlarımız devamlı Keşan’a gidip geliyor onlardan edindiğim bilgilere göre Keşan’ın güzel bir yer olduğunu söylüyorlar.

Şahsım adına bu röportaj için çok teşekkür ederim. İlk fırsatta Keşan’a gelmeye çalışacağım. Umarım orada da buluşuruz.

Bülent Saylam: Bekleriz her zaman.

Yannis Garanis: Bunu söylemek istiyorum. Bizi ayıran bir şey yok. Birbirine iki yakın şehiriz. Biz bunu korumaya çalışıyoruz ve korumayı da sürdüreceğiz.